Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

40 éve röpül a páva Rábapatonán is

Negyven esztendeje Vass Lajos irányításával alakultak a "Röpülj páva" körök szerte az országban. Rábapatona népdalversennyel csatlakozott a gyökerekből táplálkozó mozgalomhoz.

A Rába menti község zsúfolásig megtelt kultúrházában fellépő énekesekből jött létre a húszfős helyi pávakör. Az alapítók között olyan nagy nevek szerepeltek, mint Mogyorósi Ferencné és Eőry Endre.

Nagy Károlyné később csatlakozott a közösséghez, aki jómagát mindenesnek határozta meg, tehát számtalan dologgal foglalkozott: vezette az irodalmi színpadot, gondoskodott a kellékekről, összehívta a szereplőket, koordinálta a próbákat. A résztvevők a színpadon sem tettek mást, mint a hétköznapokon, hiszen önmagukat adták, és továbbvitték szokásaikat, csak nagyobb nyilvánosság előtt.

- Akkor még éltek a régi öregek, akik rengeteg dalt és szokást tudtak, így ezeket elevenítették fel - mesélte Nagy Károlyné. Dr. Barsi Ernő néprajztudós helyi gyűjtésével gazdagította a csoport munkáját, 1973-ban pedig Eőry Endrével közösen jelentették meg a Rábapatona hagyományaiból című kötetet.

Folytatás a kisalfold.hu Rábapatonai Kluboldalán >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A semmit is elvinnék

Az egykori győri kekszgyár területén szinte már semmi nincs. Tovább olvasom