Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

˝40 év munka = nyugdíj˝ - Aláírásokat gyűjtenek Győrben

A Baross úton, a csónakos szobornál gyűjtöttek aláírásokat azért, hogy a férfiak is elmehessenek negyven év munkaviszony után nyugdíjba.


A Liga Szakszervezet hétfőn 13 és 15 óra között Győrben a Baross úton, a csónakos szobornál gyűjt aláírásokat azért, hogy a férfiak is elmehessenek negyven év munkaviszony után nyugdíjba. A helyszínen tartott sajtótájékoztatót Gaskó István, a Liga elnöke.

A férfiak negyven év szolgálati idő utáni nyugdíjba vonulása érdekében a népszavazást Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének miskolci tisztségviselője kezdeményezte magánemberként. Ezt támogatja két szakszervezeti konföderáció, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Liga. November elejéig kell kétszázezer aláírásnak összejönnie. Ha az alapján kiírják a népszavazást, akkor mintegy négymillió voksra lesz szükség. Gaskó István szerint mindkettő sikerülhet a szakszervezetek összefogása révén.

40 év munka = nyugdíj – szerepel az aláírásgyűjtő standon. Megvalósítását a Liga elnöke szerint az is indokolja, hogy a közelmúltban többféle nyugdíjba vonulással kapcsolatos kedvezmény megszűnt. Akiket ezek érintettek volna, mikor elkezdtek dolgozni, még számítottak a kedvezményekre. Számukra némi kompenzációt jelentene, ha a férfiak is nyugdíjba mehetnének negyven év munka után. Gaskó úgy véli, hogy ezt az esélyegyenlőség biztosítása is indokolja, hiszen a nőknek már lehetőségük van erre.

Gaskó István arról is beszélt, hogy szerinte miből lehetne a szükséges pénzt előteremteni, az évi mintegy 200 milliárdos összeget. „A feketemunka húsz százalékának kifehérítése esetén már elegendő járulék folyna be hozzá, de akár az államnak is be kell szállnia a nyugdíjak kifizetésébe, mert a jelenlegi felosztó-kirovó rendszerben ez felelőssége. Az egykulcsos személyi jövedelemadó megszüntetésével lenne rá forrása. S az is segítene, ha csábítóvá tennék az ország gazdaságát, olyanná, hogy a sok külföldön dolgozó magyar hazajöjjön, akkor az ő járulékaik is a hazai rendszerbe kerülnének. Abban bízom, hogy az aláírásgyűjtés nyomán a kormány maga kezdeményezi a jogszabály-módosítást, mely szerint a férfiak is dönthetnének úgy, hogy negyven évnyi munkaviszony után nyugdíjazásukat kérik. Akkor nem is lenne szükség az ötmilliárd forintba kerülő népszavazásra." – mondta el az elnök és hozzátette: a franciáknál és a portugáloknál működik hasonló nyugdíjazási lehetőség.

Az aláírásgyűjtő ív letölthető a www.szakszervezet.net oldalról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyi lány, mennyi lány - Tuti partyk, izmos pasik - sok-sok bulifotó

Néhány fiú megmutatta kockás hasát is a győri éjszakában ;) Tovább olvasom