Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

35 év után ismét győri színpadon a János Vitéz

Március 9-én, szombaton este 7 órától Szűcs Gábor rendezésében mutatják be Kacsóh Pongrácz - Heltai Jenő - Bakonyi Károly szerzőhármas János Vitéz című daljátékát a Győri Nemzeti Színházban.


A megyeszékhelyi teátrumban 1978. november 22-én is premierre gyűltek össze a színházbarátok, amikor ugyancsak felcsendültek a ma is ismert és népszerű "Egy rózsaszál szebben beszél", Kék tó, tiszta tó" vagy a "Kukorica közt születtem" nóták.

Közel 109 éve láthatta először a közönség Petőfi Sándor jól ismert János vitéze alapján, a Kacsóh Pongrácz, Heltai Jenő és Bakonyi Károly által szerzett daljátékot. Ősbemutatójának 1904. november 18-án a Király Színház adott otthont.


1978. november 22-én Meczner János rendezésében Györgyfi József és Krasznai Tamás bújt János vitéz bőrébe kettős szereposztásban, Iluskát pedig Komarniczki Zita és Magyar Mária alakította.

Most újra színpadon a népszerű daljáték, ezúttal Szűcs Gábor rendezésében. Kukorica Jancsi szerepén Nagy Balázs és Fejszés Attila osztozik, Iluskát Mahó Andrea formálja meg. Bagóként Bede Fazekas Csaba, a gonosz mostohaként Janisch Éva, francia királyként Vincze Gábor Péter és Rupnik Károly, francia királylányként Lázin Beatrix, Bartoloként Schwimmer János, strazsamesterként Szűcs Péter Pál, míg csőszként Marek Gábor látható majd a győri színpadon.


Ugyan azóta, hogy először gördült fel a függöny az ősbemutatón több mint száz év telt, a darab meghatározó dallamai, mint az "Egy rózsaszál szebben beszél", a "Kék tó, tiszta tó" vagy a "Kukorica közt születtem" még mindig népszerű slágereknek számítanak. Talán nincs olyan nemzedék, a kisebbeket is beleértve, akik ne ismernék azokat.
Sikerét annak köszönheti, hogy a János vitéz világa a mese maga - mely az apróbbakat, felnőtteket egyaránt elragadja. Méghozzá olyan, minden felesleges sallangtól és közhelytől mentes mese, amely a cinikus valóságból ered, mégis rengeteg kaland és próbatétel után a legfontosabb emberi értékek: a szerelem, a szeretet, a hűség segítségével, igazi magyar virtustól hajtva, legyőzi azt.

A Győri Nemzeti Színház immár hagyományosan, a János Vitéz bemutatóját megelőzően egy premier előtti beszélgetést szervez március 7-én, csütörtökön délután 5 órától. A közönségtalálkozóra a színház igazgatósága által kijelölt közoktatási intézmények diákjait, valamint a Vakok és Gyengén Látók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének delegált tagjait hívták meg többek közt.


Kacsóh- Heltai- Bakonyi
JÁNOS VITÉZ
daljáték 3 részben


János Vitéz, Kukorica Jancsi NAGY BALÁZS
FEJSZÉS ATTILA
Iluska MAHÓ ANDREA
Bagó BEDE FAZEKAS CSABA
A gonosz mostoha JANISCH ÉVA
Francia király VINCZE GÁBOR PÉTER
RUPNIK KÁROLY
Francia királylány LÁZIN BEATRIX
Bartolo, udvari tudós SCHWIMMER JÁNOS
Strázsamester SZŰCS PÉTER PÁL
Csősz MAREK GÁBOR

Közreműködik a Győri Nemzeti Színház Tánckara, Énekkara és Zenekara

Jelmeztervező: GYŐRI GABI
Díszlettervező: CSÍK GYÖRGY
Súgó: VLASICS RITA
Ügyelő: KARÁCSONY SZILVESZTER
Rendezőasszisztens: HORVÁTH MÁRTA
Koreográfus: KOVÁTS GERGELY CSANÁD
Karigazgató: BALOGH ESZTER
Korrepetítor: MEDVECZKY SZABOLCS
Karmester: SILLÓ ISTVÁN
Rendező:SZŰCS GÁBOR
Premier: 2013. március 9. 19.00


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös Gyula kilép a Jobbikból, függetlenként folytatja Győrben

˝A győri és a megyei vezetéssel a viszonyom megromlott, mely a mai napig nem került rendezésre˝ -… Tovább olvasom