Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

300 millió a bakonyi útra

Eldőlt: nagyrészt európai uniós pénzből újulhat meg a bakonyszentlászló–bakonygyiróti út.
A Regionális Fejlesztési Operatív Program (ROP) döntés-előkészítő bizottsága múlt csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy a rétalap–mezőörsi úttal szemben a bakonyszentlászló–bakonygyiróti felújítását támogatja – közölte a Kisalföld érdeklődésére Kiss Tibor, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség közreműködői szervezeti egységének vezetője. A szakember elmondta: ez azt jelenti, hogy a ROP Irányító Hatósága hamarosan kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesz, utána pedig megköthetik a szerződést a pályázó szervezettel, vagyis az Útgazdálkodási és Koordinációs Igazgatósággal (Ukig).

Beszámoltunk arról, hogy tudtán kívül négy község versenyez egymással a pénzért a hátrányos helyzetű régiók és kistérségek elérhetőségének javítása „kategóriában". Ennek oka az volt, hogy a keretben már csak egy pályázat támogatására elegendő forrás maradt, de akkor még nem dőlt el, hogy a két lehetséges út közül melyik kap kedvezőbb bírálatot.

A mostani döntés azt jelenti, hogy 300 millió forintból teljesen felújítják a 83.107-es és a 83.118-as számú bekötőutakat. Ez a romándi elágazástól Bakonygyiróton át Bakonyszentlászlóig – pontosabban a bauxitbánya bejáratáig – tartó 8180 méter hosszú szakaszt jelenti.
Az első lépcsőben a kátyúzásokat végzik el, majd két aszfaltréteget terítenek le, rendbe hozzák a vízelvezető rendszert és elkészítik a hiányzó buszöblöket. A munkálatok a kiviteli tervek elkészítésével és a közbeszerzési eljárás lefolytatásával együtt bő egy évet vesznek igénybe – most már csak az a kérdés, mikor kezdődnek el.

Az érintett községek lapunktól értesültek a döntésről. Frankó Ferenc bakonyszentlászlói polgármester érthetően boldogan. „Fantasztikusan sokat jelent ez, és nemcsak a mi községünknek, hanem Romándnak és Bakonygyirótnak is. Eddig sok beruházó azért nem települt ide, mert nagyon rossz a település megközelíthetősége. Reméljük, a rekonstrukció jó hatással lesz a munkahelyteremtésre" – fogalmazott. Az út felújítására korábban a Phare-programból szerettek volna pénzt szerezni, de tavaly nem jártak sikerrel.

Kövi Pál rétalapi polgármester ellenben csalódottságának adott hangot. „Nagyon fontos lett volna, hogy megkapjuk a támogatást, mert jelenleg egy négy méter széles út köt bennünket össze Mezőörssel, ami menetrend szerinti buszjáratok közlekedtetésére nem alkalmas" – mondta. Erre a beruházásra – legalábbis brüsszeli pénzből – csak 2007–2013 között lesz lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy alvómozi újraébredése

A filmpiac kis halai, az egytermes mozik lassan eltűnnek Magyarországról. Ezért is megy ritkaságszámba az olyan alvó kismozi, mint a győrszentiváni, amelyet újra kinyitnak a nagyközönség előtt. Győrszentivánon 40 éve épült a Duna Filmszínház, ahol az elmúlt 4–5 évben filmet már nem vetítettek. A kis moziknak a kalózmásolatok, az internetről letöltött filmek is sokat ártanak. Tovább olvasom