Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

300 méterről is látszik a parlagfű

Néhány nap és kezdődik a parlagfű-ellenőrzés. A növény- és talajvédelmi igazgatóság több száz külterületi parcellát vizsgál meg a megyében is, s akinek telkét a földhivatal beazonosítja, arra azonnal kiszabják a bírságot. Tavaly volt, aki 5 milliót fizetett.
A parlagfű a levegőből nézve sötétszürke, 300 méteres magasságból könnyedén észrevehető. Legyen ez üzenet azoknak, akiknek július 1-jéig még gondoskodniuk kell saját területükön az irtásról, mivel könnyen lehet, hogy a hatóság idén is helikopterrel repüli be a megyét. Pongrácz Attila, a kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának igazgatója elmondta: a törvény szerint a földtulajdonosoknak július 1-jétől kell gondoskodni a parlagfű kiirtásáról, s nem egészen két hét múlva elkezdődnek az ellenőrzések is országszerte. Az igazgató figyelmeztetett: ha a fénykép elkészül, hiába védekezik a tulajdonos azzal, hogy már másnap kigazolta a területet.

A Győr környéki külterületen tököt termesztenek, de a helikopterről látszik: mindent parlagfű borít.
A Győr környéki külterületen tököt termesztenek, de a helikopterről látszik: mindent parlagfű borít.

A kép bekerül a nyilvántartó rendszerbe, s onnan ugyanígy nem veheti ki senki, akár a rendőrség által rögzített gyorshajtások dokumentumait. A hatóságnak pedig nincs mérlegelési jogköre: azonnal bírságol. Az összeg – a terület nagyságától és a fertőzött mennyiségtől függően – lehet 15 ezer, de lehet akár 5 millió is, s Pongrácz Attila szerint tavaly mindegyikre volt példa. Hogy ki kapott 5 milliós bírságot, az igazgató nem kívánta elárulni, ám hozzátette: nem szeretné, ha bárki vagy bármelyik település – amelynek környékén jelentősebb foltokat találtak – megbélyegezve érezné magát. Hangsúlyozta azt is: országos összehasonlításban kulturált mezőgazdaságot folytató megye a miénk azokkal a hibákkal együtt, amikről légi fotók is árulkodnak.

Ezzel kapcsolatban: várható, hogy idén is több száz földi ellenőrzést végeznek, de a tavaly végzett helikopteres berepülést is megismételhetik, ha a kormány jóváhagyja a programot. Az igazgató szerint ez a leghatékonyabb eljárás, mivel nagyon gyors, s tavaly egyetlen felszállás alkalmával 93 ezer hektárt tudtak megvizsgálni. Ráadásul fentről az is jól kivehető, amit lent esetleg a napraforgó eltakar. Mint megtudtuk: az utószezonban – szeptember elején – végzett ellenőrzés során 18 parcellát leplezett le a helikopter alá rögzített kamera, s összesen 105 hektárnyi földről derült ki, hogy sűrűn borítja a parlagfű.

S ha már a statisztikánál tartunk, 2010-ről 2011-re megduplázódott a hatóság által emiatt kiszabott bírságok száma. Tavaly- előtt 89 eljárás 549 hektárt érintett és összesen 16 és fél millióra rúgott a büntetés, tavaly pedig 152 törvénysértő esetre derült fény, ami 431 hektárt érintett és 17,3 milliós bírságot szabtak ki miatta. Mivel a fertőzött terület nagysága még kevesebb is volt 2011-ben, látható, hogy nem a morál romlott, hanem az ellenőrzések száma emelkedett. Pongrácz Attila szerint a tulajdonosok idén is hasonló szigorra számíthatnak.

A növény- és talajvédelmi hatóság csak a külterületet vizsgálja, a belterületről érkező bejelentést az illetékes jegyző hatáskörébe utalja. Nem jellemző egyébként, hogy a településen kívül eső parlagfűről a lakosságtól értesüljön, míg a falvakból, városokból évente mintegy 35–40 bejelentés érkezik szabálytalan gazdák miatt.

Olvasóink írták

  • 1. anuvuk 2012. június 26. 17:27
    „"300 méterről is látszik a parlagfű"
    A látványtól még ugyan ott fog maradni. A megoldás az eltávolítás! Nem büntetni, hanem a büntetendő pénzből a fizetség! Most az eső után még le sem kell hajolni akkora, simán ki lehet húzni tövestől! - Ahol lehet!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Riasztó balesetek ellen

„A kimlei baleset után döntöttünk úgy, hogy itthon egyedülálló módszerrel próbáljuk távol… Tovább olvasom