Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

300 éve szentelték Sziget templomát Győrben

Háromszáz éve szentelték fel a győr-szigeti plébániatemplomot. A jeles jubileumra püspöki szentmisével emlékeznek és átadják az ünnepre felújított épület előtti teret és a díszvilágítást.
Az, hogy a szigetieknek templomuk épülhetett – a gondviselésen kívül – az 1707-es pestisjárvány után megkezdett gyűjtésnek, illetve Lipp József gazdag polgárnak köszönhető, akinek emlékét azóta is „aranybetűkkel őrzi" az egyházközség krónikája.

– A győri püspök és az esztergomi érsek engedélyével ezerhétszáztízben tették le a templom alapkövét. Két év múlva már álltak a falak és a fa harangtorony is. Az épületet Simor János püspök szentelte fel háromszáz évvel ezelőtt, Szent Rókus és Szent Sebestyén tiszteletére. Az évszáza-
dok alatt sok mindennel gyarapodott, sok minden változott a belső kialakításában barokk épületben – például kétszáz éve restaurálták, száz éve kívül-belül felújították –, de a három oltár és a díszes szószék ma is az eredeti állapotában látható – idézte a kezdeteket Zsebedics József győr-szigeti plébános, aki régóta kutatja az építkezés, a plébánia és a templom történetét.

Zsebedics József plébános örömmel nyugtázta, hogy a jeles évfordulóra megszépült a szigeti templom és elkészült a körülötte lévő tér és a díszvilágítás is. Fotó: H. Baranyai Edina
Zsebedics József plébános örömmel nyugtázta, hogy a jeles évfordulóra megszépült a szigeti templom és elkészült a körülötte lévő tér és a díszvilágítás is. Fotó: H. Baranyai Edina


A mostani jeles évfordulóra is gyarapodott a templom és a környéke. A plébániakert kisajátításából, a püspökség segítségével, pályázati pénzekből és az önkormányzat támogatásából, valamint a templomot szerető emberek önkéntes adományaiból kívül felújították az épületet, körülötte pedig – Szeles Szabolcs önkormányzati képviselő, a város anyagi segítségével és a Vill-Korr kft. támogatásával – megszépült a tér és díszvilágítást kapott az épület.

A felszentelés 300. évfordulóját holnap délután 4 órakor, a Simor János püspök téren ünnepli együtt a győr-szigeti egyházközség és a város. A püspöki szentmise után 5 órakor Pápai Lajos megyés püspök megáldja a teret, majd Simon Róbert Balázs alpolgármester mond beszédet. Az ünnepségen közreműködnek a Győr-szigeti Márvány Dalkör tagjai, valamint a Richter zeneművészeti szakközépiskola növendékei.

Olvasóink írták

  • 2. révfaluiszúnyog 2012. augusztus 21. 23:10
    „Végre egy esemény, ahol nem a Batthyány téri rém szólalt fel! Prof Dr. habil. Schmidt Péter nem volt ott?”
  • 1. Oreg35 2012. augusztus 15. 09:39
    „A hírek korábban arról szóltak, hogy felújítják a templom előtt lévő Simor püspök teret. Ezzel szemben csak a templom előtti részt újították fel és a liget nyugati része változatlanul kritikán aluli maradt! Töredezett lépcső, balesetveszélyes utak, kiszáradt gazos parkrészek stb. Nem ezt ígérték! Tessék megnézni és utána dicsekedni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szolgálat célja az életminőség-javítás Kunszigeten

A faluban a tizennyolc éve jól működő házi segítségnyújtó szolgálat révén 99-en részesültek már… Tovább olvasom