Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

30-as tábla pogácsában - szülők lassították az autókat

Győrújbarát - Félpályán lezárták a forgalmat a Horgasnál a győrújbaráti óvodások szülei ma reggel fél nyolckor. Így akarták felhívni az arra közlekedők figyelmét, hogy a meredek emelkedőkkel, kanyarokkal teli szakaszon tartsák be a harmincas sebességkorlátozást.


A táblának jó oka van: az egyik kanyarban van az óvoda is. A forgalmat rendőrök irányították, a demonstráció fél tízig tartott.

Fittyet hánytak a rossz időjárásra

"Összességében eredményes volt a tüntetés, a rossz időjárásra fittyet hányva több kisgyermekes szülő is részt vett a megmozduláson" – kezdte a kisalfold.hu-nak Farkas Boglárka, két pici baba édesanyja.

A szervezők nem akármilyen pogácsával kínálták az ámuló autósokat: a sós finomságok közepébe miniatűr 30-as táblát szúrtak, s ezzel is emlékeztették őket: ezen a környéken nagy bajt okozhat a szabályok megszegése. 

Okos autós: a rendőrök szeme előtt előzött záróvonalnál!

"Sajnos, még a demonstráció alatt is történtek kirívó manőverezések. Egy autós például megelégelte a torlódások miatt kialakult hosszú sort, s a záróvonal ellenére elkezdett előzgetni. Pechjére a rendőrök azonnal le is kapcsolták.

Ez a békés tüntetés egyértelműen a helyieknek szólt. Akadt olyan győrújbaráti autós, aki a közelben lakik, de töredelmesen bevallotta, hogy eddig nem bökte ki szemét a 30-as tábla. Összességében jól fogadták a demonstrációt a barátiak, s nagyon reméljük, hogy lesz is haszna kis megmozdulásunknak" – zárta szavait a két gyermekes családanya.Tisztelt győrújbaráti lakosok!

2008. december 19-én reggel 7:30-9:30-ig félpályás útlezárással egybekötött, engedélyezett demonstráció lesz a Liszt Ferenc utcai óvodánál. Célunk az autósok figyelmének felhívása a 30-as táblára, és arra a tényre, hogy kisgyermekek és szüleik közlekednek ott nap mint nap az év 10 hónapjában, valamint az Erzsébet, Liszt Ferenc, Kert, Vaskér utcában és Pincehorgasban lakók az egész évben! Arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy reményeink szerint másfél-két éven belül zebra, új parkoló és járda kerül kialakításra az óvoda körül, amely megint egy új közlekedési helyzetet teremt, hiszen már életbe lépett az a törvény, hogy a zebra előtt meg kell állni, ha a zebrán valaki át szeretne menni. A demonstráció rendőri biztosítással zajlik.
Program (rendőrségi jegyzőkönyvbe véve, eltérni ettől nem lehet):

7:20 Gyülekezés az óvoda előtti parkolóban
7:30 Farkas Boglárka szervező köszönti a résztvevőket és elmondja a demonstráció céljait. Ez alatt az autósok lezárják a fél útpályát a hegy felőli oldalon a 30-as táblától az Erzsébet utcai kereszteződésig.
7:35 Vonulás a demonstráció helyszínére (Liszt F. utca járda)
9:30 Rendezvény vége, az útpálya felszabadítása

Kérünk mindenkit, aki úgy érzi, hogy ez az állapot tarthatatlan és szeretné az autósok figyelmét ily módon felhívni, jöjjön el, csatlakozzon hozzánk! Ez mindannyiunk érdeke! Kérjük, hogy a résztvevők láthatósági mellényt hozzanak magukkal, viselése kötelező! Figyelem felhívó táblákat lehet hozni, a türelmetlen autóvezetők részére pogácsát osztunk!
Részvételüket köszönjük!
Farkas Boglárka, szervezőTöbb, mint 5 éve költöztünk Győrújbarátra és azonnal itthon éreztem magam. Hamarosan megszülettek a lányaim és akkor úgy gondoltam messze még az idő, hogy óvodába menjenek. De eljött a nap, kicsit több, mint egy évvel ezelőtt és boldogan hoztam Lilit az óvodába reggelenként. Nem nagyon törődtem a kellemetlenségekkel, hogy mennyire nem biztonságos a környék, amíg egy reggel meg nem tapasztaltam magam is, és azóta számtalan alkalommal vívtam közelharcot az életemért egy-egy száguldozó autóssal. Lassan kezdtem megszokni. Egy reggel azonban hazafelé tartva az óvodából éktelen szirénázás hallatszott a házunkig Csanak felől. Leültem dolgozni, megnéztem a híreket a neten és elöntött a félelem.

Hálát adtam az égnek, hogy nem akartam akkor reggel a pékségbe menni és azonnal hívtam a barátnőmet, hogy ők élnek-e.

Akkor örökre megváltozott bennem valami és személyes ügyemnek kezdtem érezni a gyermekek és szüleik biztonságát. Eltelt a nyár, jött az ősz, két gyereket hoztam az óvodába reggelente és tenni akartam valamit. Amit tettem, azt mindnyájan láthatjátok reggelente. Úgy éreztem ez a minimum, amit megtehetek és örültem, amikor egy-két anyuka csatlakozott hozzám.

A Patrióta Honismereti és Faluvédő Egyesület folyamatosan figyelemmel kísérte a harcomat, mígnem egy nap felajánlották személyes segítségüket, amit örömmel fogadtam, mert bizony összefogás kell, hogy megvalósíthassunk jó dolgokat.

Ennek a demonstrációnak a konkrét célja, hogy rendet rakjunk a fejekben. Annak első lépcsőfoka.

Itt mindenki vezet autót. A legtöbbször gyerekkel a hátsó ülésen, aki mindent lát és hall, amit vezetés közben teszünk, ezt mindig tartsuk szem előtt. Mint szülő és felelős autóvezető, valahogy nem tudom elfogadni, mikor azt hallom: „ha minden táblát betartanék, sosem érnék célhoz."

Közhely, de igaz: Lassan járj, tovább érsz vagy élsz?

Közhely, de ez is igaz: Mindenkit hazavárnak. Nem adok tanácsokat, inkább kérek: Kérem, hogy tartsuk be a szabályokat, hogy minden kisgyerek és szülő megérhesse a holnapot. Tartsuk be a szabályokat, hogy példát mutassunk a mögöttünk ülő gyerekeknek.

Győrújbaráton a fő útvonalon egy korlátozás van, ez a 30-as tábla, ami nem az út minősége, hanem a gyermekek védelme érdekében került ide, hosszú harcok árán. Mert igen, előttem is voltak szülők, akik felvették a kesztyűt és sok mindent elértek. Én most folytatom, amit ők elkezdtek.

Ezen az úton, ezekben az utcákban itt a horgasban nemcsak közlekednek, de élnek is emberek, akik hazavárják gyerekeiket és maguk is haza szeretnének jutni biztonsággal. A gyorshajtók azonban szinte mindig megnehezítik a dolgukat, állandó veszélynek vannak kitéve. Durván fog hangozni amit mondok, de gondolkodjunk el rajta. Mi mind győrújbarátiak vagyunk. A száguldozók is, és akik itt élnek, laknak, iskolába és óvodába járnak, ők is. Hogy tudnánk egymás szemébe nézni, ha egy tragédia során valaki elveszítené legféltettebb kincsét?

Ezzel a demonstrációval a figyelmet szeretném felhívni. Az autósok figyelmét a 30-as táblára és az önkormányzat figyelmét magára a helyzetre, ami már több évtizede olyan, mint most, de végre van rá esély, hogy megváltozzon.

Győrújbarát pályázott és nyert. A tervekben szerepel a Liszt Ferenc utca és közvetlen az óvoda környékének megújítása. Szeretném kérni minden győrújbaráti lakos nevében, hogy a végleges tervek előtt egyeztessenek a civil szervezetekkel és a lakókkal, kérdezzék meg a véleményüket, hogy a lehető legjobb módon tehessék biztonságossá a közlekedést.

Egyúttal szeretném megköszönni minden itt lévőnek és külön a rendőrségnek, hogy támogatnak minket, gyermekeinket és a falut, hogy az élhető jelző ne csak hangzatos frázis maradjon. Tegyünk érte!

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. dr73 2008. december 20. 17:37
  „A jövő év elején megpróbáljuk összehozni a mi kis demonstrációnkat.
  Ez mindegyik utcának az előnyére válna,
  mivel forgalomcsökkenés lenne a Mélykút és Petőfi na meg a Jókai utca javára! Ugyanis emez utcákon vagyunk kénytelenek közlekedni mi Hunyadisok és Villapark lakói.”
 • 21. Judytka 2008. december 20. 14:29
  „Így van!Fogjunk össze!Megérdemljük,hogy járható utakon közlekedjünk!Dzsonibravónak gratulálok,okos hozzászólása nélkül bölcs maradt volna!!!
  Nekem már nagyok a gyerekeim,mégis féltem őket a száguldó,nagyarcú,kikiabálós sofőröktől!Akik minden szabályra fittyet hányva eszetlenkednek!Én is utálok 30 al menni,de ha az a megengedett...ezt kell tenni!!Talán nem véletlen!(eltekintve az ok nélkül kint felejtett tábláktól...)”
 • 20. raffy2 2008. december 19. 22:39
  „nem vagyok győrújbaráti,de egyetértek.a mi utcánk elején is van 30-as tábla,és tisztelet a kivételnek,senki nem veszi figyelembe.a kivételt meg ledudálják ,lekiabálják.”
 • 19. saramate 2008. december 19. 21:44
  „Tisztelt dr73!

  Osztozom aggódásában a falunk dolgait illetően.
  Nem biztatásképpen, de engedjen meg egy helyi példát. A Kertalja lakópark útjai lakossági kezdeményezésre és 50%-os részfinanszírozással készültek el. A fVeres Péter útra történő biztonságos kihajtást biztosító maradék mintegy 3 (!) méter leaszfaltozása, ami az önkormányzatra várna, közel 2 éve készül. Ha szerencsénk van, talán a 2009-es költségvetésben már szerepel a rávaló. Akkor már csak a kivitelező kiválasztása-megbízása és a végrehajtás van hátra. Ha minden jól megy jövő ilyenkor utunk is lesz.

  Kitartást és több szerencsét a Hunyadi utcához.”
 • 18. latakacs 2008. december 19. 19:56
  „Arra azért figyelhettek volna, hogy ne a záróvonalnál fotózkodjanak, okozva így további szabálytalanságot.”
 • 17. dr73 2008. december 19. 18:40
  „oké,egy kihúzva a felsorolásomból,kösz a felvilágosítást.

  De igaz,attól még a Hunyadi út pocsék....és nem javítani,utat kellene már végre építeni :(”
 • 16. kincs- 2008. december 19. 18:29
  „Ettől még a Hunyadi út pocsék!

  Csakhogy hiányzik a terv ismerete, hogy mikor kerül sorra a javítása.”
 • 15. patriot 2008. december 19. 18:17
  „Sokorói út felé vezető lakópark magán beruházásként készül,tulajdonos saját költségén készíti el a közművesítést és az utak kivitelezését.
  (remélem egyről beszélünk)”
 • 14. dr73 2008. december 19. 17:29
  „Üdv! Magam is győrújbaráti lakos vagyok, egyet is értek ezzel a demonstrációval kapcsolatban,de,de,de pár dolog aggaszt a mi KIS falunkkal kapcsolatban....
  A felháborodásom oka a győrújbaráti költségvetés,
  pályázatok és egyéb pénztologatások...
  Az iskola liftet kap,az iskola interaktív táblákat kap,
  a sokorói út felé vezető lakópark már kivilágítva már aszfaltozva,de még egy telken sem kezdődött el az építkezés....
  Az iskolánál parkoló autók a tilosban,a postánál a tilosban,
  a "presszóknál" a tilosban parkoló autók az úton....
  és képzelje el Kedves Olvasó a mi utcánk egy sártenger,aszfalt nélküli,ja és majd elfelejtettem 15millió egy telek.Ebben az utcában 50milliós ingatlanok vannak,és nem érdemeljük meg az utat,mert nincs rá keret.Ja,és az autóink,több tízmilliós autók járnak itt dolgozni,majd haza,melyek úgy néznek ki ebben az időben mintha szántóföldön rosszalkodtak volna.
  Arról nem beszélve,tönkreteszik értékeinket a nemtörődömséggel,a struccpolitikával.
  Kedves győrújbarátiak,mi is készülünk egy demonstrációval:
  pár órára le szeretnénk záratni a Petőfi és Mélykút utcát,hogy a Hunyadi felől közelíthessék meg otthonaikat.
  Csak azért,hogy mellénk állítsuk Önöket.
  Bocs,ha kívülről ez zavarosnak tűnik,de aki itt él,az tudja miről van szó.
  Üdv.”
 • 13. Imcsi 2008. december 19. 17:25
  „"El lehet költözni!!!".... Igen el lehet költözni, azoknak az autósoknak, akik nem akarják betartani a szabályokat!”
 • 12. bugyortudor 2008. december 19. 13:19
  „Tisztelt Hozzászólók!

  Ez a győrújbaráti hely elég egyedi a forgalom szempontjából, a demonstráció is őket célozta meg, nem a győri gyalogosokat és autósokat. Itt akkor járnak rengetegen, amikor hozzák és viszik a gyerekeket, nem állandó a nagy forgalom, mint Győrben, ezért ne hasonlítsuk össze a kettőt.

  Pont az olyanok fejében céloztuk meg a rendrakást, mint Dzsoni Bravo (már a neve is mutatja, hogy az ő fejében nincs mit rendbe rakni).

  Kedves Daniferi!
  Én minden reggel kint állok abban a kereszteződésben sárga mellényben és segítek a gyalogosoknak, hogy át tudjanak kelni az úton. Ott nem lopakodik senki, és mint írtam, reggel és délután világosban közlekednek arra leginkább gyalogosok. Viszont a gyorshajtók miatt a környéken élő autósok sem tudnak biztonságosan közlekedni, mert a saját feljárójukra alig tudnak bekanyarodni anélkül, hogy ne karamboloznának.

  Ez a demonstráció a győrújbarátiaknak szólt, nem a győrieknek!

  Üdv: Bogi”
 • 11. zotya975 2008. december 19. 12:48
  „dzsonibravo! Hát ezt most nem értem? Kifejtenéd bővebben? Neked nincs gyereked akit félve engedsz el az iskolába? Amúgy nem kell sehova elkötözni, az autósoknak kell betartani a 30-as sebességkorlátozást, amit ott jogosan helyeztek ki. Csak mindíg vannak olyanok, akik nagy ívben letojnak minden szabályt, hőzöngnek kifele a kocsiból. De ugyebár, egyszer lent, egyszer fent. Amúgy én is vezetek, és érdekes, én tudok ott 30-al menni.”
 • 10. dzsonibravo 2008. december 19. 12:04
  „El lehet költözni!!!
  Miért nem mentek a győrújfalusiakkal együtt 50-km-re Győrtől lakni.Ott nem fog senki száguldozni!!!!”
 • 9. dzsonibravo 2008. december 19. 12:04
  „El lehet költözni!!!
  Miért nem mentek a győrújfalusiakkal együtt 50-km-re Győrtől lakni.Ott nem fog senki száguldozni!!!!”
 • 8. Judytka 2008. december 19. 11:41
  „Teljesen egyetértek,én autóval közlekedek itt.Ha betartom a sebességkorlátozást,beelőznek,letolnak az útról..nem számít,hogy kanyar van,nem számít,hogy itt hozzák-viszik a gyerekeket az iskolába!!!
  Jó kezdeményezés!!
  Daniferinek is igaza van,azt hiszik,mert ők látnak,őket is látják...ráadásul körültekintés nélkül lelépnek az úttestre..állj meg,ha tudsz!!A legjobb,mikor a babakocsit löki le körültekintés nélkül..mindenhülyeséget lehet überelni...hihetetlen!”
 • 7. daniferi 2008. december 19. 11:36
  „Jó dolog ez a demonstráció, de a másik oldalt is meg kellene nézni. Győrben többször találkozom "lopakodó" gyalogossal. Tegnap este nem sokon múlott, hogy átmenjek egy ilyenen. Bár csak 40-nel mentem a kétszer kétsávos úton, mégis alig vettem észre a tetőtől talpig feketébe öltözött embert. Tudom, trendi a fekete cucc, de azért ennyire ne legyem már szuicid mindenki. Talán sokat segítene, ha azért is demonstrálnátok, hogy látszódjatok.. Közvilágítás, "kukásmellény".”
 • 6. bugyortudor 2008. december 19. 11:00
  „Üdv!

  Farkas Boglárka vagyok a demonstráció szervezője! Akinek kérdése lenne, szívesen válaszolok!

  Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy még egyszer köszönetet mondjak a Győrújbaráti Polgárőr Egyesületnek, a Patrióta Honismereti és Faluvédő Egyesületnek, a Rendőrségnek és a szülőknek, akik kitartottak ebben a cudar időben is!
  Köszönöm az autósoknak, a rövid várakozást, és remélem, mivel mindannyian győrújbarátiak vagyunk, hogy ezután az is lassít a 30-as táblánál, aki eddig nem vette észre, hogy az ott van!

  Üdv: Farkas Boglárka”
 • 5. Túrabakancs 2008. december 19. 10:22
  „Ha Szabolcska úton szabálytalanul volt kihelyezve a 30-as tábla, akkor azt a rendőröknek is tudniuk kellett!
  Mive nem étesítették a közútkezelőt ezzel kapcsolatban, ráadásul direkt büntettek, szabálysértést
  követtek el! A közútkezelő, valamint a rendőrök is! Érdemes lenne a megbüntetetteknek összefogni, és
  kártérítésért beperelni az érintetteket. Akár még a "fényképész" rendőrt is! Szerintem hamarosan
  be is következik, hatalmas a felháborodás a környéken!”
 • 4. zotya975 2008. december 19. 10:20
  „Hát ez az, fellül kéne vizsgálni azt a rengeteg sebességkorlátozó táblát. Ahol jogos ott büntessenek kíméletlenül, ahol meg csak kint felejtették ott füzesse be a csekket a közútkezelő, vagy a ki éppen felújított. Nem beszélve a rengeteg rég nem használt vasúti átjáróról a városban. Ott is kötelező a 30 a KRESZ szerint. Ezek mind iparvágányok, szedjék fel őket a gyárak! Ezek olyan kétesélyes dolgok, mint a sárgán áthajtás, belefutok, lefényképeznek, jön a csekk. Máskor lepadlózok, beledurranak hátulról a kocsiba, nekem van igazam, mégis én szívok. Persze ilyenkor rendőr sehol, majd győzd kivárni amíg kijönnek.”
 • 3. Túrabakancs 2008. december 19. 09:27
  „Érdemes elolvasni a mai Kisalföld első oldalán lévő cikket a bírságokkal kapcsolatban! Az tény hogy
  vannak helyek /óvoda, iskola stb../ ahol szigorúan be kell tartani az engedélyezett sebességet, de
  ami a cikkben olvasható ez egyszerűen felháborító! Bizonyos rendőrségi alkalmazottak /volt határ-
  őrök/ iszonyatosan rosszindulatú hozzáállásukról tettek bizonyságot a bírságok helyét, és összegét
  tekintve! Több ezer ember kapta meg a csekkeket Győrbe decemberbenm drasztikus bírságokat
  magában foglalva, ráadásul ezek nagy részét a szombtahelyi kapitányság rendőrei rótták ki. Sok
  olyan család van, akik egyszerre két büntetést kaptak kézbe, kisebb súlyú, de horrorisztikus
  pénzbüntetéssel! Itt kőkeményen pénzbehajtás folyik. Egy felújított útszakaszon /Szabolcska út/
  a régóta kintfelejtett 30-as táblánál rengetek embert fényképeztek le, és büntettek meg! Egyetlen
  napon a postás a szűk környékre közel 50-büntetési levelet vitt ki! MI lehet akkor az egész városban...?
  Őrület! Van ezeknek a rendőröknek mondható egyénekben emberi érzés? Vag egyszerűen csak kapitányi
  parancsot teljesítettek buzgón? Szerintem mindkettő. Szabadfi elvtárs, ezért nem kellett volna
  visszajönni Győrbe, hogy a polgárok életét megkeserítse karácsony tájékán! Persze magyarázkodni lehet
  hogy miért most küldték ki a büntetéseket, de a magyarázatuk is azt jelenti, rengeteg a bünti, alig
  tudják feldolgozni! El lehet képzelni mi folyik országos szinten. Vagy bosszú a tüntetésekért? Vissza
  fog ütni ez a rendőri hozzáállás előbb utóbb! Például a kollégái a kardiológiai osztályon lesznek törzs-
  vendégek. Ez már most is így van...”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha olcsó a benzin, az is baj?

Győr-Moson-Sopron - Amikor az egekben járt a benzin- és a gázolajár, a szolgáltatók/vállalkozások,… Tovább olvasom