Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

25-30 ember tüntetett a Rába-parti parkolók ellen - fotók

A Reflex Környezetvédő Egyesület minden lehetséges fórumon meg akarja fellebbezni a győri Petőfi híd alatti ingyenes parkolók építését. Videó.


18 óra 45 perc

A kedd este 18 órára szervezett tüntetésen körülbelül 20-30 ember vett részt; többségük környékbeli lakó és természetesen a győri Reflex környezetvédői.

"A magyar nagyvárosok közül Győrben rendkívül kevés zöldterület található, s éppen ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy most a kevés zöldrészek egyikét is le akarják betonozni" – kezdte a demonstráción Lajtmann József, a Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke.


Interjú Lajtmann Józseffel. Videó: Cseh Róbert.


"Ha az a győri városvezetés szlogenje, hogy a jövő itt épül, akkor nem ártana tán arra is figyelni, miszerint ez a jövő emberközeli, míg a város minél zöldebb, élhetőbb legyen" – tette hozzá a Reflex elnöke.

Lajtmann József szerint "ez a beruházás nem Győr lakói érdekében történik. Végeztünk felmérést a Dunakapu téren, s kiderült, hogy a rakpartot átlagosan 100 autósból összesen 29 győri használta".

"Mindez jól bizonyítja, hogy nincsen szükség ingyenes parkolókra fenntartására, építésére Győrben. Ráadásul a közeli nagyvárosokban, Budapesten, Pozsonyban vagy Bécsben régen megszűntettek az ingyenes parkolási lehetőséget.


Demonstráció a Rába-parti zöldterületért - fotók: Cseh Róbert.

Éppen ezért arra kérjük a városvezetést, hogy vonják vissza az egyébként is megkérdőjelezhető engedélyeztetési eljárást, s a Rába-partot őrizzék meg és fejlesszék zöldterületként a későbbiekben" – hangsúlyozta Lajtmann József.

A kisalfold.hu kérdésére, miszerint a tüntetésen kívül más eszközhöz, fórumhoz fognak-e fordulni a parkolók bővítésének megakadályozása végett, Lajtmann József úgy felelt: "igen, terveink szerint minden lehetséges fórumon megfellebbezzük az építési engedélyt".


 Korábban


"A Reflex Környezetvédő Egyesület demonstrációt szervez 2011. május 31-én kedden 18 órakor Győrben, a Munkácsy utca-Benczúr utca sarkán, a töltés mögötti árterületen, a volt városi korcsolyapálya zöldterületének megóvásáért, a tervezett parkolók megépítése ellen" - közölte a kisalfold.hu-val Nagy Péter szervező.

A rendőrség tudomásul vette a demonstrációt, melyről tudósít a kisalfold.hu.

Portálunk elsőként adott hírt arról, hogy a Petőfi híd alatti parkolók számát úgy akarják bővíteni, hogy az egykori korcsolyapálya területén és annak melegedőjének helyén alakítanának ki 130 új parkolót.

Így a jelenlegi parkolókkal együtt 290 hely várná az autósokat a jövőben. 

A Reflex hivatalos közleményét ide kattintva olvashatják el.


Itt épülhet meg a 290 férőhelyes parkoló a Rába-parton - fotók: Cseh Róbert.


Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. gyorildy 2011. június 01. 17:51
  „Ezeknek csak kizárólag szereplési vágyuk van. Nem is kellene, hogy hírértéke legyen, mert ez élteti a tuskókat.”
 • 54. pancser 2011. június 01. 14:28
  „Hogy Győr lakossága csökkeni fog? Egy frászt, persze ha az a 25-30 tüntető mondja........”
 • 53. bojtár 2011. június 01. 13:11
  „47. CsabaKiraly 2011.06.01. 10:13
  csak a magyar fogy a cigányság növekszik (20 év és kisebbségben leszünk)nekik meg kell a X5-höz”
 • 52. gig 2011. június 01. 11:23
  „http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/visszaeles_lehet_az_audi-beruhazast_tamado_fellebbezes_mogott/2222661”
 • 51. kleopatra 2011. június 01. 11:16
  „a környezetvédők ugye nem járnak autóval és nem is használnak parkolókat, csak gyalogosan járnak? Ez megint olyan mint az -AUDIT furkáló Tiszántuli Környezetvédők, aztán mégis nagyon sokan idetelepülnek az Alföldről a jobb körülmények miatt. Ahol fejlődik a város, ott sok ember van sok autóval, de legalább van munkhely örüljünk neki, hogy itt élünk és nem valami elhagyatott helyen.”
 • 50. gyugyu1 2011. június 01. 10:47
  „Amióta megszűnt a koripálya /már csak az öregek emlékeznek rá ! /, az a terület gazon gondozatlan senkiföldje volt ! Csak néhány kutyasétáltató vitte az ebét arra de inkább a töltés tetejére a kullancsok miatt. Mikor elöntötte a Rába utána hónapokig bűzlött az iszaptól és hordaléktól ! És ezt a területet védik a környezetvédők ! Hát mit gongolnak ki fog Győrbe jönni kocsival ha mindenhol fizetős parkoló lesz ? Ki fog azért napi több ezret kifizetni,hogy nézegesse az üres üzlethelyiségeket a belvárosba ? Sirnak -rinak a fizetőképes kereslet hiánya miatt,ahelyett hogy mérsékelnék az árakat és több ember fordulna meg náluk ! A turisták úgy fognak elmenni a város mellett az autópályán mint a villám ! Visszatérve a témához azt kérdezném : nagyon nagy tragédia lenne ha a pár száz métert tovább kellene menni a z ebek sza...-hoz ? Mert sétálni sportolni azon a gondozatlan területen NEM LEHET ! Vagy talán kevés a költségvetési támogatás !!!???”
 • 49. Révfalui-szúnyog 2011. június 01. 10:35
  „47! Hát ez a költői kérdés! Azért költői, mert a válasz ismert. Azért építenek parkolót, mert jelenleg még szükség van rá, másrészt egyesek igen sokat keresnek vele. Jövő stratégiát pedig ne várjon sportolóktól, edzőktől, s hasonlóktól, ugyanis ők nem a szellem, nem az értelem, és legfőképp nem az előrelátás emberei. Rövidlátó és butus fogyasztók, érdekemberek és politikai pénznyelő bioautomaták, akik saját szellemi kapacitásukhoz mérik másokét is. Ezért tartunk ott, ahol.”
 • 48. drKotász 2011. június 01. 10:18
  „Megélhetési környezet védők ezek is mint a többi.”
 • 47. CsabaKiraly 2011. június 01. 10:13
  „Szunyog, nincs kedven vitazni, de ha valoban csokkenni fog a lakosag akkor meg minek epitenek a Jovonek parkolot?”
 • 46. pgeri11 2011. június 01. 09:16
  „34. umberto 2011.05.31. 21:38
  biztos lehetsz benne hogy ide legfeljebb a par ujgazdag revfalu szeli majom hajtja ki szaratni a szobakutyajat erre a gazos placcra, legfeljebb azoknak bokheti a segget hogy 800 meterrel tovabb kell setalniuk. Meg lehet nezne ezeket a kornyezetes marhakat mifele csurhe, aztan megkapod a megoldast hogy vajon kinek kellett ez a hozonges”
 • 45. pgeri11 2011. június 01. 09:12
  „43. gralaci 2011.06.01. 06:41
  sot, milyen jo lenne ha az a rakas soproni meg movari barom veletlenul se kocsival jonne be, mikor naponta rengeteg vonat jar oda-vissza felido alatt mint kocsival.”
 • 44. urbaniastapista 2011. június 01. 08:26
  „Nem szóltak még a városházán a főfejeknek, hogy ezt is elönti a víz időnként?

  A fő baj az, hogy percemberkék vezetik a várost, aktuális problémák megoldását csak a pillanatnyi érdekeik, a könnyebb ellenállás és a szavazatkutatások mentén tudják elképzelni. Semmi előrelátás, semmi stratégia, semmi bátor példamutatás. A szakembergárda meg hallgat, mert szintén rövidtávú és sajnos egzisztenciális okokból nem akarja/tudja szembesíteni a város "urait" a közpénzeket és közjavakat pazarló tevékenységükkel.”
 • 43. gralaci 2011. június 01. 06:41
  „Kiszámolta valaki mennyi + káros anyagot kell annak a gaznak megkötni a városban keringő, akár fizetős parkolóhelyet kereső autók miatt? Mennyivel kevesebb káros anyag kerül a levegőbe, ha Sopron, Mosonmagyaróvár felől érkezők be sem mennek a városba, hanem mindjárt a város határában (mert amennyire belvárosi az a terület, annyira város széle is) leteszik az autót. A Jedlik Ányos hídon át, a 14-es út felől érkezők is könnyen odajutnak. Mindezt annak ajánlom figyelmébe, aki azt hiszi a rakparti parkolót nagyrészt nem a városban lakók használták.”
 • 42. VargaP 2011. június 01. 06:01
  „Ha OV beleegyezett, akkor hiába minden. Mit mond Szíjjáró Péter?”
 • 41. HarconaMarcos 2011. június 01. 01:01
  „Alfonc (hamár Rejtő), az a baj, hogy az embernek létszükséglete az iható víz, és a belélegezhető levegő. Nem baj, ha nem mérgező, vagy rákot keltő amit megeszik. Folytassam? Nem vagyok hiperaktív, ezek csak úgy egyszerű tények. Nem kellene teljesen szíjjel qrni a környezetünket. Ennyi.
  Az is igaz, hogy nem nagyon jártak arra az emberek, de egy-két millából remek napozóhelyet és sétateret lehetne belőle csinálni. Pár fa, pár pad, néhány út. Esetleg egy öltöző és tusoló. Nekem jobban tetszene, mint egy ´élmény´ fürdő.”
 • 40. HarconaMarcos 2011. június 01. 00:55
  „Értelmes(ebb) nagyvárosokban pontosan fordított a folyamat. Szüntetik meg a rakparti utakat, és adják vissza a város lakóinak zöldterületként. Valószínűleg több turistát vonzana egy sétány, ami az Elevátorháztól (´Rezidencia´) indulva a Kettős híd alatt a Víziszinpadon át a volt korcsolyapályán keresztül egészen a Kóvalterig vezetne. Neadjisten kis gyaloghíddal átkötni a Radó nyugati végére. Lehetne rajta bicikliút, presszó, stb. Töredékébe kerülne a mélygarázs árának, és olyant még nem hallottam, hogy egy garázs kedvéért gyűlt volna a sokadalom.
  Ehhez képest utat akarnak oda, ahol semmi értelme. Még ha tisztességesen össze lehetne kötni a két hidat, akkor magyarázható, de így teljesen esztelen.”
 • 39. alfonz53 2011. június 01. 00:52
  „Az a baj ezekkel a hiperaktiv zöldekkel, reflexesekkel, Amnesty-sekkel, hogy majdnem mind egy fajtába tartoznak (lásd a képeket). Egy a lényeg keverni a "málnaszőrt" (lásd P.Howard). Eltünnek, aztán időről-időre előbukkannak, hol mikrofont tartva, hol mikrofonba beszélve. Egy a lényeg: valami ellen tüntetni.... Szerencsére eltünt a szadesz a porondról (.....?) így ezek a figurák sem kapják meg a fellépésért járó baksist, így nem is fognak sokat ugrálni a jövőben.”
 • 38. Révfalui-szúnyog 2011. május 31. 23:46
  „Óriási tévedés 37-es! A város nem kétszer ekkora, hanem fele ekkora lesz abban az időtávlatban, amit megjelölt. Foglalkozzon egy kicsit a ,,fenntarthatatlan fejlődés" témakörével, olvasgasson a megérkezett energiaválságról s be fogja látni, a világ nem a növekedés, hanem a visszahúzódás irányába, a globálisból a lokálisba való visszatérés felé indult el.”
 • 37. CsabaKiraly 2011. május 31. 23:08
  „gyoriPolgar-nak a pont. :)
  Nem kellene a belvarost, vagy a jelenlegi varost teljesen be-epiteni. Csak nezzek meg a New York varosi Central Parkot, ahol SOHA nem lehet epiteni. Aki nevehez fuzodik a park (privat ember adta a varosnak) kikototte, hogy SOHA nem hasznalhato masra mint egy PARK.
  Es megmarad a ZOLD terulet a varos kozepen es a lakok elvezik ha kedvul van.
  20-30 ev mulva a varps 2X akkora lesz mint most es akkor ez a parkolo mar sok ember reszere el-erhetetlen lesz.
  Maradjon ZOLD.”
 • 36. gyori_polgar 2011. május 31. 21:56
  „umberto: ha eltűnik egy zöldterület a városból, akár csak egy jelenleg kihasználatlan rét/fasor, és beépül, az általában egy visszafordíthatatlan folyamat. Ott már legritkább esetben lesz később park vagy bármilyen zöldterület. Amikor védünk egy zöldterületet szerintem ezeket a későbbi lehetőségeket óvjuk. Pont azért fontos ez mert viszonylag kevés ilyen lehetőség van a városban. Ha később lenne is szándék egy ilyen jellegű fejlesztésre már nem nagyon lesz miből válogatni. A mai döntéshozóknak ez is a felelősségük - nem csak pillanatnyilag égető problémákra megoldást találni.”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri táncművészetisek előadása a hercegi esküvőn

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola növendékei a Palais Hotelben megrendezésre kerülő fogadáson adtak műsort a hercegi pár tiszteletére. Tovább olvasom