Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

2,42 milliárd forintból építik ki a szennyvízcsatornát Győrszemerén és Tényőn

Győrszemere és Tényő Községek Önkormányzata közös pályázatot nyújtott be a két település szennyvízcsatorna rendszerének kiépítésére és az összegyűjtött szennyvíz elvezetésének megvalósítására, valamint a téti szennyvíztisztító telep korszerűsítésére és bővítésére.


A hatékony és sikeres szervező, szakmai munka eredményeként a hatóságok, az illetékes kormányzati szervek a projektet megvalósításra érdemesnek ítélték, így a bővítés az Európai Unió és a Magyar Állam 84%-os támogatásával valósulhat meg. Az elszámolható támogatás összege nettó 1.819.906.400,- Ft. A projekt teljes költsége nettó 2.424.746.200,- Ft.

A beruházás célja Győrszemere és Tényő községek közüzemű csatornázása és szennyvízelvezetése, az összegyűjtött szennyvizek a meglévő téti szennyvíztisztító telepre történő átvezetése, a megnövekedett terhelés következtében a téti szennyvíztisztító telep 1000-ről 1435 m3/nap hidraulikai kapacitásra történő bővítése. A szennyvíztisztító telep bővítése a meglévő kombinált, eleveniszapos medencék átalakításával és 2 db új, a célnak megfelelőbb utóülepítő létesítésével történt meg.

A megfelelő hatásfokkal tisztított szennyvíz a Csángota-érbe kerül elvezetésre. Az érintett településeken keletkező szennyvíz elvezetése elválasztott rendszerű, többnyire gravitációs csatornahálózattal történik. A csatornahálózat kivitelezése során közel 35 km gerincvezeték, 17 km bekötővezeték, 17 db hálózati-, és 16 db házi átemelő valósult meg. A településekről összegyűjtött szennyvizek a 83. sz. főközlekedési út padkájában fektetett nyomóvezetéken keresztül kerülnek a téti telepre.

A jelenlegi terhelés a csatornázottság és a rákötések növekedése miatt növekedni fog, ez azonban nem befolyásolja a Csángota-ér terhelhetőségét, a tisztított szennyvíz nem károsítja a patak természetes biológiai körfolyamát. A szennyvíztelepen a gépészeti fejlesztések keretében a meglévő technológiai berendezések kiegészültek számos új villamos gépészeti berendezéssel.

A szennyvíztisztító technológia a hét minden napján, egész évben folyamatosan működik, ezért fontos tényező a zajvédelem és a szagforrások minimalizálása. A szabadtérben üzemelő berendezések zajvédő burkolatban kerültek elhelyezésre, míg a víz alatt üzemelő berendezések zajhatása a vízborítás miatt elhanyagolható lesz. A szennyvíztisztító telep zajkibocsátása nem fogja elérni a határértéket.

A biológiai szennyvíztisztító technológiák korszerűek, a tudomány mai állásának megfelelő szintűek, így a környezetre, a levegő minőségére gyakorolt hatásuk minimális. A kivitelezési folyamatok 2013 januárjában befejeződtek, majd ezt követően az elkészült telep rendszerének hat hónapig tartó próbaüzeme következett.

A téti szennyvíztisztító telep az elvártaknak megfelelően működik, így júliustól már a kor követelményeinek megfelelően kezelik és tisztítják a Győrszemere, Tényő, Tét és Gyömöre települések beérkező szennyvizét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Colombre Band koncert csütörtökön Győrben

A koncert este nyolc órakor kezdődik. Tovább olvasom