Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

240 ezer hektár föld sorsa a tét

Magyarország - Az MDF megyei agrárkollégiuma az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe: Alkotmányellenesnek véli, ezért megtámadta a termőföldről szóló törvény tavaly őszi módosítását Karsai Péter, az MDF országgyűlési képviselője.
Beadványát múlt pénteken postázta az Alkotmánybírósághoz. Karsai Péter országgyűlési képviselő szerint a tulajdonviszonyokat alapvetően érintő módosítást „lopott be" a törvénybe a mezőgazdasági bizottság ülésén a parlamenti többség.

Mindezt a részletes vita után tették, tehát a házszabállyal ellentétes módon, ami az úgynevezett közjogi érvénytelenséget vonja maga után.

A miniszter által benyújtott eredeti javaslat ugyanis nem nyitotta meg a tulajdonszerzésre vonatkozó szabályok módosítását, amit az indoklásában külön is leszögezett a tárca: „A törvényjavaslat nem változtatja meg a tulajdonszerzésre és haszonbérletre vonatkozó szabályokat."

A bizottsági módosítással végül elfogadott törvény végleges szövege viszont úgy szól: „A szervezeti változással… létrejött belföldi jogi személy… és más szervezet a jogelődje – 1994. július 27-ét megelőzően megszerzett – tulajdonát képező termőföld tulajdonjogát megszerezheti." Tehát a tulajdonszerzésre vonatkozik a módosítás, ami szöges ellentétben áll a törvény más pontján még jelenleg is hatályos szabályozással, miszerint a termőföld tulajdonjogát elsődlegesen belföldi magánszemély szerezheti meg.

Frisch Oszkár, az MDF agrárkollégiumának vezetője szerint mintegy 240 ezer hektár olyan termőföld tulajdonjoga forog kockán, amelynek a nemzeti földalapban a helye. Valószínűleg a termőföld nagyobbik hányada a nyugati országrészre esik, így a törvényi változás Győr-Moson-Sopron megyét is érinti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lestoppolt számhordozás

Január 28. és február 3. között szünetel a telefonszámok hordozhatósága, mivel a Nemzeti Hírközlési… Tovább olvasom