Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

23 autóját árverezték el az adósnak: kalapács az APEH-nél

Győr-Moson-Sopron - Az elektronikus ügyintézés egyik jelentős állomása az Elektronikus Árverési Felület, vagyis egy olyan virtuális árverési csarnok működtetése, ahol az adóhatóság végrehajtási eljárása során lefoglalt és a birtokában lévő ingóságok értékesítése történik. Így az árverési maffia kezét megkötötték.


Az elektronikus árverés a hagyományos árveréshez képest szélesebb nyilvánosságot biztosít, megszünteti az idő és térbeli korlátokat, az árverésen való személyes részvételt. A licitáló saját környezetében, általa megválasztott időpontban kapcsolódhat be az árverésbe anonimitását is megőrizve.


Minden fontos információt itt találnak, az APEH Elektronikus Árverési Felületén! 


Az árverésen való részvétel feltételeit az Üzemeltetési Szabályzat tartalmazza - tudtuk meg az adóhatóság sajtóosztályától.


Best of online kalapács: a legérdekesebb adatok

A becsértékhez viszonyítottan a legmagasabb "árréssel" értékesített gépjárművek között volt egy félmillió forintot érő Honda, melyet végül 812 ezer forintért adtak el.

Egy VW Passat pedig több mint másfél millió forintért kelt el, holott "csak" egymillió forintra becsülték az árverés előtt.

A legnagyobb érdeklődést kiváltó árverés tárgya egy Opel Corsa volt: a kicsi autóra húszan is licitáltak.

A legmagasabb árverési vételáron elkelt gépjármű pedig egy KIA Sorento dzsip volt: több mint 5 millió forintot fizetett érte a vevő.

A legalacsonyabb árverési vételáron elkelt gépjárműnek egy Opel Astra bizonyult: mindössze 250 ezer forintért kapta meg az új tulaj.
 


Inkognitót kapnak a nyertesek

Árverési vevő lehet bárki, aki az Okmányirodánál az Ügyfélkapun regisztráltatta magát, és az árverezés szabályait elfogadja. Fontos szabály, hogy kiskorú és kiskorú nevében képviselője az árverésen nem vehet részt.

Az árverések nyilvánosak, azonban az árverésen résztvevők – ideértve annak nyertesét is – az árverezés befejezéséig harmadik személyek irányába megőrzik névtelenségüket. Az árverező az árverésen a rendszer használatához szükséges egyedi azonosítóval és titkos jelszóval történő belépéssel vehet részt.

Árverezni lehet személyesen, képviselet, meghatalmazás útján. A gazdálkodó szervezetek törvényes képviseletét az EÁF erre vonatkozó rovatainak kitöltésével kell az adóhatósághoz bejelenteni. A meghatalmazás az erre a célra rendszeresített, kizárólag az APEH honlapján - www.apeh.hu – letölthető, F180-as elektronikus nyomtatványon jelenthető be.

Az ajánlat nem vonható vissza

Az árverési felületen árverezett ingóság állapotára vonatkozóan az állami adóhatóság, az általa ismert minden olyan adatot, tényt közöl az árverési hirdetményben, ami a licitáló részére kellő információt nyújt. A meghirdetett ingóságról digitális kép is rendelkezésre áll, de emellett az ingóság személyes megtekintése is biztosított.

Az árverést az nyeri, aki a legmagasabb összegű érvényes vételárat - mely legalább a becsérték 50 százalékát eléri - ajánlotta fel. Az árverési ajánlat nem vonható vissza.

A sikeres árverés lezárása után a lebonyolító program elektronikus levélben értesíti az árverés nyertesét, illetve a további érvényes ajánlatot tevőket (2-5. helyezetteket).

A nyertesnek postai úton is megküldött értesítés kézhezvételét követően 8 nap áll rendelkezésére a vételár megfizetésére, és az ingóság elszállítására.

Amennyiben az értesítésben megjelölt fizetési határidő eredménytelenül telik el, a végrehajtó az árverés második helyezettjét értesíti arról, hogy ő lép az árverési vevő pozíciójába, erre az eljárásra az 5. helyezettig van lehetőség.

Nálunk is beváltotta a reményeket

Az árverési részvétel az eredményes liciten felül felelősséget ró az árverezési vevőre.

Ugyanis a fizetési kötelezettség nem teljesítése esetén az adóhatóság az első helyen regisztrált vevőt határozatban kötelezi az általa licitált összeg illetve a megfizetett vételár közötti különbözet megfizetésére, és a fizetési kötelezettségének teljesítéséig kizárja a további árverésből.

A Nyugat-dunántúli Régióban is beváltotta az elektronikus árverési mód a hozzá fűzött reményeket. Bevezetését követően az itteni árverések száma 43 százalékkal növekedett.

Az ingó árveréseken belül az árverések jelentős részét a gépjárművek értékesítése tette ki.

A megyei bevétel az országos ötöde

Az elektronikus árverezéssel elérhetővé vált, hogy az árverési értékesítéseknél az árverezők ne jussanak irreálisan alacsony áron a lefoglalt ingóságokhoz. Ezt támasztja alá, hogy az árverési vételárak a nyugati régióban kedvezően alakultak, hiszen az "eladási" ár a kikiáltási árhoz viszonyítottan átlagosan 75 százalákos volt.

Az elektronikus árverések 74 százaléka sikeres, a hagyományos árverés során elért 51 százalékkal szemben.

A fentieknek tudható be, hogy az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának végrehajtási letéti számlájára 166 százalékkal több vételár folyt be. Az országosan elért eredmények jelentős hányada itt realizálódott.

A lefolytatott (befejezett) árverések száma az országos adatok 21 százalékát, a sikeres árverések száma pedig 22 százalékát teszi ki.
 
23 autóját árverezték el az adósnak

A sikeres elektronikus árveréseken 845 regisztrált licitáló 11985 ajánlatot tett. Egy-egy árverésen átlagosan 6 - 7 árverező vett részt, a hagyományos árveréseknél tapasztalt 1 ajánlattevőhöz képest. Megállapítható továbbá, hogy a helyiek és a környékbeliek alig licitáltak az általunk meghirdetett árveréseken.

Itt kell megemlíteni egy ügyet - mely a régióban és országos viszonylatban is kiemelkedő volt - egy gazdálkodó adós 23 gépjárművének sikeres elektronikus árverezését.

Tovább ezen az úton

Az elektronikus árverés technikai feltételei és működésének részletes szabályai az APEH hivatalos internetes honlapján megtalálhatók. A licitáláshoz regisztráltatni kell az okmányirodán.

Az elektronikus árverési hirdetmények megtekintése és az árverésen való részvétel, illetőleg a licit díjmenetes.

2009-től az adóhatóság az ingatlanárverést és az üzletrész árverést is elektronikus úton folytathatja le.

Olvasóink írták

  • 3. RickCartman 2009. május 13. 14:09
    „Egyetértek.Akinek csilli-villi járgány kell, de nem tudja megvenni, vegyen fel hitelt.Helyes.Ha nem tudja fizetni, vissza a kocsit.Ez is helyes.Addig tessenek nyújtózkodni, amig a takaró ér.Amig nem fizet ki valaki valamit, addig nem az övé.Nagyon régi szabály ez,szokásjogból ered, és valamennyi állam valamennyi törvényében rögzitésre is kerül.Nagyon helyes.Vegyen olyan kocsit(vagy bármit), amire van pénze.Ha nincs, ne vegyen.Más tulajdonával, más pénzével nem játszadozunk.”
  • 2. Imcsi 2009. május 13. 11:16
    „Messze van az még!”
  • 1. Freddy01 2009. május 13. 10:55
    „Ha már nem lesz mit árverezni, akkor egymást árverezik el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcan nyertek a Rotary Club pályázatán

Győr - A Rotary Club Győr Alapítvány a Hotel Konferenciában tartott ünnepségen adta át idei… Tovább olvasom