Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

22 milliárddal több jut honvédelemre, búcsút intenek az őrző-védő cégeknek

Elismerésben részesítette a vörösiszap-katasztrófa helyreállítási munkálataiban részt vevő katonákat Hende Csaba honvédelmi miniszter Győrben pénteken.

A tárcavezető elmondta: jövőre 22 milliárddal több jut honvédelmi költségekre, januártól feláll a mintegy 2 ezres létszámú tartalék erő.

Kettős ünnepre sorakoztak fel a katonák – az ország 13 alakulatától – a győri, 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred hóval borított alakulóterén. Egyrészt a vörösiszap elleni védekezésben és mentésben részt vevők vettek át elismeréseket, egyben a légvédelmi fegyvernem, és annak védőszentje, Szent Borbála előtt tisztelegtek az ünnepen részt vevők.

Az ünnepségen Hende Csaba honvédelmi miniszter az újonnan alapított ˝Katasztrófaelhárításért szolgálati jelet˝ adományozta a mentési munkálatokban részt vevőknek. Miután az ezred 60 katonája június elején elismerésre méltóan helytállt Bőnyben, az árvízi védekezésben, a település polgármestere, Muraközi László zászlószalagot kötött az alakulat csapatzászlójára a falu lakóinak képviseletében.

Az iszapömléskor helytállt katonáknak Hende Csaba honvédelmi miniszter adta át az elismeréseket. Fotó: Krizsán Csaba
Az iszapömléskor helytállt katonáknak Hende Csaba honvédelmi miniszter adta át az elismeréseket. Fotó: Krizsán Csaba

Az elismerések után Maciej Wiko haditengerészeti kapitány, lengyel véderőattasé az ezred munkájának elismeréseként és a két nép barátságának jelképeként kőszénből faragott Borbála-szobrot ajándékozott Kovács Ferenc ezredesnek, a rakétaezred parancsnokának. Ezt követően a hagyományoknak megfelelően felavatták az először éleslövészeten rakétát indító tüzéreket.

Haditechnikai fejlesztésre is jut a pénzből. E területen a helikopterek elkerülhetetlen felújítását emelte ki a miniszter.
Az ünnepség után Hende Csaba a honvédség helyzetéről elmondta: a jövő évi költségvetésben több mint 22 milliárd forintos többlettel számolnak, abból 900 katona alkalmazására nyílik lehetőség.

– Ezen túlmenően több mint kétezer fővel feláll a honvédség tartalék ereje, s január elsejével át is veszik az élő katonai szervezeteink objektumainak, laktanyáinak őrzését. Ezzel sok év után búcsút intünk a különböző őrző-védő cégeknek, akik eddig érdekes és kissé vicces módon „őrizték" a katonáinkat. Mondhatnánk: de hát minek a dadusnak bébiszitter...

Haditechnikai fejlesztésre is jut a pénzből. Itt a helikopterek elkerülhetetlen felújítását emelte ki a miniszter.

– A történelem során először a harcászat új fejezetét jelentik azok a támadások, amelyek Észtországot, Grúziát, Iránt érték és az állami, katonai számítástechnikai rendszereiket érintették. Új világ kezdődött, az eddigi hadviselési módokon felül már az ilyen támadások elhárítása is rendkívül fontos. Többek között erre a célra kétszázmillió forintot irányoztunk elő jövőre – nyilatkozta Hende Csaba.

Olvasóink írták

  • 2. annobon 2010. december 10. 10:56
    „Mondjuk ez a világ egyik legröhejesebbje volt, hogy katonai objektumokat civil örző-védőkkel őriztettek! Mutassanak nekem még egy országot, ahol így van! Ja és a rengeteg rendőrből (ex-határőrséggel felduzzasztva) sem telik arra, hogy a rendőrségek telephelyeit saját maguk őrizzék 24 órában. Bemegy az ember mondjuk a Zrínyi utcaira és aranyos középkorú hölgy vagy 50-en felüli jópár dioptriás szemüveggel felszerelt úr kérdezi meg tőlünk, hogy mit is szeretnénk. Régen a honvédségnél úgy hívtuk ezt, hogy kapuügyeleti szolgálat. De katonák látták el és nem a "Törzsőrmester Kft." alvállalkozóinak az alvállalkozói, 300 forintos órabérben...”
  • 1. solyomszem 2010. december 04. 17:59
    „na végre kitépik a farktollát a sok éhes örző védő himi-humi cégnek akik ilyen olyan kapcsolatok révén bejutva a hm-be falatoztak az adófizetők pénzén, luxusterepjárokban pöffeszkedve,a vagyonöröket meg 440ft -al kifizették óránként,persze az örzés is ezt a szinvonalat tükrözte.csak igy tovább Hende úr.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai turnéra készül az Omega, előtte Győrbe látogattak

Kóbor János, az Omega énekese az együttes új albumáról, fennálásuk közelgő 50. évfordulójáról, s… Tovább olvasom