Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

227 millió forintos fejlesztés a győri Baross úton - képgaléria

Hetek óta az utóbbi évek legnagyobb beruházása zajlik a győri sétálóutcán: a Baross úton turisztikai látogatóközpontot építenek a közismert gyorsétterem közvetlen szomszédságában.

A szóban forgó látogatóközpontból egyelőre sok minden nem látszik a védőhálóktól, de az tény, hogy a fejlesztés 227 millió forintos pályázati összegből valósul meg.

A győri sétálóutcán a turisták ismeretszerzését, tájékozódását segítő látogatóközpont várhatóan nyár végén, ősz elején nyílik meg.

Az építkezésre kiaggatott látványterveken jól látszik: a látogatóközpont belső kialakítása modernnek, újszerűnek ígérkezik. 


Több mint 200 millió forintból épül látogatóközpont a győri Baross úton - fotók: Cseh Róbert.

"A kétemeletes látogatóközpont alsó részén pénzváltó, illetve ajándék- és szuvenírüzlet várja majd a Győrbe érkezőket, valamint érintőképernyős rendszer segíti őket az eligazodásban.

Az emeleten – ahol lift is fog üzemelni – várja majd a belföldi és külföldi vendégeket a Tourinform-iroda, valamint többek közt Szigetközt ismertető interaktív rész és pihenősarok is rendelkezésükre áll majd" - mondta el Sárkány Péter, a Győri Kistérségi Társulás munkatársa.


Turisztikai látogatóközpontot - Látványképek

Mint portálunk megtudta: az épület második emeletén olyan terem is várja majd a vendégeket, ahol a győri sportcsapatok - így az Audi-ETO KC és Győri ETO FC - mérkőzéseinek közvetítéseit fogják vetíteni.

Az ajándékboltokban helyi kézművesek munkái is megtalálhatóak lesznek, igaz, a megyeszékhelyhez köthető szuvenírek termékpaléttáját a látogatóközpont átadása után bővítik, alakítják ki.

Galéria kép


Idegenforgalmi fejlesztések 426 millió forintból

A Győri Kistérségi Társulás összesen 426 millió forintot nyert uniós és állami pályázaton az idegenforgalmi lehetőségeik kiaknázására.

Ebből a pénzből Dunaszegen, Győrladaméron, Győrújbaráton, Győrújfalun, Győrzámolyon, Kisbajcson és Vámosszabadin túraútvonalakat és tanösvényeket alakítanak ki tereprendezéssel.

Gönyűn, Győrladaméren, Kunszigeten folyóparti fejlesztések (kikötők és egyéb vízi sportoláshoz kapcsolódó szolgáltató létesítmények kiépítése) indulnak el, ezen kívül Kunszigeten a szabad strand kialakításához szükséges ivóvízvezeték lefektetése is elkezdődhet.Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. elemér 2011. szeptember 15. 22:48
  „Ez mindig a véleménye a kritikusoknak, pénzkidobás és rongyrázás, pedig a fejlesztés 227 millió forintos unios pályázati összegből valósul meg. Tehát nem lehetett a pénzt használlni más célokra. Idegenforgalmi fejlesztések is unios pénzböl lesznek ezzel kapcsolatban Dunaszegen, Győrladaméron, Győrújbaráton, Győrújfalun, Győrzámolyon, Kisbajcson és Vámosszabadin túraútvonalakat és tanösvényeket alakítanak ki tereprendezéssel. Itt kapnak infót a turisták. Nem lehet ezt hasonlittani Róma vagy valami más városi látogatóközponthoz.”
 • 27. umberto 2011. július 16. 23:51
  „Egyre ritkábban járok a belvárosban, pedig csak 5 perc sétára lakom tőle.

  Ma reggel is találkoztam a DS-HUGYOR szlovák rendszámú X5-ös BMW-vel, amit nyilván maga Szvatopluk szlovák fejedelem vezetett. ha legközelebb látom, készítek egy fotót az APEH-nak, az "adóoptimalizálás" csimborasszóját illusztrálva, tele pofával röhögve a magyar hivatalok hozzáállásán és lehetőségein.

  Sokkal jobba járna Győr, ha egyszerűen csak megtisztítaná a belvárost a szeméttől.”
 • 26. hermina01 2011. július 15. 22:50
  „Ezek nagyon jó dolgok, örülök a fejlesztéseknek, de sajnálom, hogy ilyen kevés a bicikliút. Pedig lenne rá igény bőven.”
 • 25. apex 2011. július 15. 22:21
  „Elképesztő! Ismét egy teljesen felesleges dologra dobnak ki negyedmilliárdot! Ezernyi helye lenne Győrben ennek a pénznek: fedett uszoda építés, a tönkrement uszoda felújítása, vásárcsarnok építés, botrányos állapotú utak rendbetétele, tömegsport támogatása,vegetáló kis sportegyesületek támogatása, aranypart medertisztítás....
  Ezeknek fizessek én iparűzési adót, akik lapátolják ki a pénzt az ablakon? Jövő évtől ennek véget vetek.”
 • 24. elemér 2011. július 15. 19:12
  „Manapság egyet kattint az ember, és minden érdekes tudnivaló az orra elött van. Nincs ott elmaradás. Találkozhat Györben akár Borkaival is. http://snipurl.com/p4qno”
 • 23. mir 2011. július 15. 18:10
  „szószatyor

  Így van az a ház (Mozart melletti) baross út egyik gyöngyszeme mégis rohad széjjel. Én sem értem minek ez a központ. Turista oda be nem teszi a lábát mert a legtöbb idegenvezetővel jön akkor meg minek? Magyaroknak? Vannak útikönyvek ott az internet, gps és stb. Felesleges pénzszórás. Inkább vissza kéne állítani az egykor elbontott emlékeket pl bécsi kaput ami az egyik legszebb reneszánsz várkapu volt európában és aminek az építőelemei szinte mind meg vannak a kőtárba és nem kerülne több 10-20 milliónál”
 • 22. imre1964 2011. július 15. 16:09
  „Epoxigyanta
  Micsoda rasszista vagy Viktor megmondta hogy nekik mindent lehet és ez így is van amíg ő a miniszterelnök.
  <moderálva>”
 • 21. háté 2011. július 15. 15:43
  „Kel pénz haverok? - csinálunk!”
 • 20. elemér 2011. július 15. 14:42
  „17. h.sz. poto
  Mennyél csak ki te fiam, és fejd a teheneket. Nekem sokkal több az érdekesség a városban.”
 • 19. torpilla84 2011. július 15. 14:25
  „A Baross úttal azért a látogatoközpont vélt hiányán kívül több, nagyobb baj is van. Mint már előttem említették sok a hajléktalan, kisebbségi, akik kiabálnak, veszekednek egész nap. Én már félve megyek el mellettük...
  Ezen kívül a fagyis bódékat sem kellene engedni, sem az említett építkezés előtt, sem pedig a nyilvános WC közvetlen szomszédságában... Jah, és a Matias vs. Patias párbaj is vicces, ahogy a magát nívósnak tartó helyen akciós gyümölcsöt lehet venni a teraszon... Persze az ételek is olcsók, jujj de jó a kedves vendégnek, csak kár, hogy minőségük és a kiszolgálás ezzel arányos. Közben a rendes vendéglátosok meg csődközeli állapotban próbálkoznak talponmaradni. Én még reménykedem, talán nem hiába...”
 • 18. Epoxigyanta 2011. július 15. 13:51
  „És tessék mondani! A Baross út révfalui végén üldögelő,munkanélküli kisebbséget nem lehetne valahogy elzavarni onnan? Rontják a városképet,állandóan ott civakodnak,kiabálnak.
  Nem néha,hanem minden nap.”
 • 17. poto 2011. július 15. 13:32
  „elemér

  Nyugtam menj ki a városból a környező településekre és lehet ,hogy számodra is ki fog nyílni a világ.
  Kutya fülén kívül találhatsz ott néhány érdekességet.”
 • 16. odre 2011. július 15. 12:56
  „révfaluiszúnyog!
  szövegértelmezési problémáim ellenére azért sok különbséget látok a két hozzászólása között: többek között a szocreálos-bauhausos kétszavas kijelentést utóbb már egy teljes bekezdésben fejtette ki. Az ott leírtakkal már egyet tudok érteni, helyesen értelmezi a 60-as, 70-es évek hazai építészetének motivációit, mozgatórugóit. a két fogalom összevonása azért is káros, mert hozzájárul ahhoz, hogy az emberek a tiszta, természetközeli(!) modern építészetet egy kalap alá vegyék a teljesen idegen "szocreál"-lal.
  egyébként érdekesen tud épületeket elemezni.
  "Ha leveszi róluk a pillangótetőt és az erkélyeket, máris megkapta az inkriminált Baross úti épületet." - sőt, ha a falakat és a födémeket is leveszem, akkor nincs is semmi. ha valamit elveszek, akkor az egész más lesz. komoly tanulság, ajánlom figyelmébe! főleg amikor épületeket akar rombolni (ez gyakran - jogosan - a mostani városvezetés kritikája is).
  fontos azért megjegyezni, hogy a fenti épület szerintem sem szép, kár, hogy a felújítás (a látványtervek szerint) csak minimálisan foglalkozik a külső homlokzattal.
  a Lloydról újabb vita felesleges. sem tervezője, sem beruházója, sem bérlője nem vagyok/leszek, ellenben eléggé undorom van már attól, hogy aki pozitívan szól arról az épületről, az megkapja a fenti jelzőket. kár, hogy a városvezetés és az ún. városvédők közötti vita/ellentét ennyire megbélyegezte az épületet. ez a 10-ből 9 ember lebontaná duma meg teljesen megalapozatlan blődség. vagy készített felmérést, közvélemény-kutatást? valóságalapja annyi, mintha én a hasamra ütnék, és azt mondanám: a Lloyd 10-ből 9 embernek tetszik.
  na további szép napot”
 • 15. elemér 2011. július 15. 12:27
  „Györben a turistákat buszon hozzák. Irány az élményfürdö ahova bezárják öket és ott kell étkezni. Az igy még drágább mint Párizs.”
 • 14. oPTiKa 2011. július 15. 11:58
  „Praga, nagy nyilvános wc már van a Baross út elején. Fölötte meg van egy információs pavilon egy állandóan unatkozó hölggyel. Biztosan egy kétemeletes épületbe többen mennek majd, mint a gombába.”
 • 13. Praga 2011. július 15. 11:44
  „Az egy dolog, hogy mennyi pénzbe kerül ennek a központnak a létrehozása, de miből fogják a fenntartási költségeket fizetni?
  A turizmus Győrben nem fog fellendülni emiatt a központ miatt az biztos. Fellendülne a turizmus, ha a szolgáltatók (főként éttermek) nem monaco-i árakon kinálnának alacsony szinvonalu ételeket. Én külföldön élek ahol sokkal magasabbak a fizetések mint Magyarországon, mégis az éttermek árai Magyarországon és főként Győrben magasabbak.
  Ja, már megvan! Hogy fedezzék a non-profit Turisztikai Központ költségeit még magasabb bérleti dijakat fognak kiszabni a belvárosi boltokra és éttermekre ami egyenes arányban fogja még jobban tönkre tenni a szolgáltatások, éttermek amúgy is alacsony szinvonalát.
  Inkább egy 30 férőhelyes, tiszta, fizetős nyilvános WC-t kellene csinálniuk, hogy a sok turista és nem-turista ne a hires gyorsétterem 2 férőhelyes budija előtt rakja tele a gatyáját. Aztán a sok budi mellé lehetne egy két érintő képernyőt tenni, meg egy-két állványt térképekkel és információs anyaggal.
  Kell egy turisztikai központ, de nem 2 emeleten. Prágában ahol 200 ezer turista fordul meg egy hónapban van kb 20 info center a belvárosban, de egyikük sem nagyobb 3 négyzetméternél.
  Azt a csúnya szürke épületet pedig át lehetett volna festeni, hogy a sok barokk ház között ne legyen egy ilyen szégyenfolt.

  Bocsánat a helyesirásért, de nincs magyar billentyűzetem.”
 • 12. dominiim 2011. július 15. 11:21
  „Remélem, hogy a 227 Millióba belefér az épület külső tatarozása is, mert elég ronda állapotban van !
  Véleményem szerint a kistérségi turizmust egy csomagban kellene ajánlani, valamilyen győri programmal összekötve,
  igy talán összejönne három-négy napos csomag a turistáknak, de ezt ugy is előre meg kell tervezni!
  Egyébként sok sikert !”
 • 11. révfaluiszúnyog 2011. július 15. 11:07
  „Odre! Ez kend véleménye. Én nem azt írtam, hogy a szocreálnak a bauhaushoz köze volna, hanem arra utaltam, hogy a a bauhaus leegyszerűsítette formavilág és a szocreál igénytelen nagyzolása, szellemtelensége szerepet kapott a hatvan évek szocimodernista megfogalmazásaiban. A bauhasból próbálták meríteni az egyszerűségre való törekvést, a szocreál pedig politikai elvárás (is) volt. Ez a két szándék is ötvöződött abban a gusztustalan stílustalan semmiben, ami ezt a Baross úti épületet jellemzi. Ezért kellett volna végre eltüntetni. A Lloyd egy borzalom, ezt tíz emberből kilenc így ítéli meg. Persze más kérdés, ha kendnek ezekhez bármiféle tervezői vagy beruházói köze van...
  Egyébként szövegértelmezési problémái vannak, mert mindez az első hozzászólásomból is világosan következik. <moderálva>
  Mellesleg nézze meg az ún. vagongyári lakótelepek (Kamara mögött és a Szent István út másik felén a Pénzügyi Palotától kifelé eső terület) pillangótetős ún. ,,bivaly" házait. Ha leveszi róluk a pillangótetőt és az erkélyeket, máris megkapta az inkriminált Baross úti épületet. De ha megelégszik a ,,bivalyok" oldalhomlokzatának szemlélésével, akkor semmit sem kell képzeletben elvennie. Hát így és ebben az értelemben gyökerezik a Baross úti rémház a rosszul értelmezett bauhasban és szocreálban. De nem ez a fő baj vele, hanem az, hogy idegen a környezetben és ronda. És attól, hogy belül telepréselik öncélú, embertelen és hangulattalan, modernkedő terekkel, még nem fog megszépülni.”
 • 10. Goldman 2011. július 15. 10:45
  „njózsi: részben van. A szuvenír az általános köztudatban emléktárgyat jelent (valahonnan-valamit ami arra az eseményre, tájra jellemző). Az ajándék meg ajándék.”
 • 9. njózsi 2011. július 15. 09:49
  „"...........ajándék- és szuvenír üzlet várja majd............."Van jelentésbeli különbség az ajándék és a szuvenír szó között Kedves Ujságíró úr?”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinyitották a Frigyládát: a legenda őrzi a titkát

Csütörtökön délelőtt a felállványozott műemlék fölé darut emelkedett és a restaurátorok irányítása mellett földre eresztették a város egyik legszebb műemlékének darabjait. Tovább olvasom