Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

21 vádlott: többmilliárdos áfacsalási per Győrben - fotók

Az elsőrendű vádlott nem ismerte el felelősségét egy többmilliárdos áfacsalási per keddi kezdőnapján a Győri Törvényszéken.


15.12

 Az elsőrendű  vádlott nem ismerte el felelősségét egy többmilliárdos áfacsalási  per keddi kezdőnapján a Győri Törvényszéken.  
   
Máté Kingának, a Győri Törvényszék szóvivő bírájának  tájékoztatása szerint adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő  adócsalás bűntette és más cselekmények miatt indult per 21 vádlott  ellen. A 13 ezer oldalnyi nyomozati anyag szerint a csoport tagjai  több milliárd forintos kárt okoztak. A vádirat ismertetésére három  napot szán a bíróság.  
   
A vádirat szerint a két győri illetőségű vádlott cége 2008 és  2011 között különféle termékeket, jellemzően csokoládét, cukrot,  étolajat vásárolt a további vádlottak érdekeltségi körébe tartozó  cégektől, majd az árut papíron értékesítette egy szlovákiai  kft.-nek. A vevő, amelynek tulajdonosa ugyanehhez a körhöz  tartozott, budapesti vállalkozásoknak értékesítette tovább az árut,  azok pedig olasz és spanyol társaságoknak, azokhoz azonban nem  érkeztek meg a termékek.  
   
Mindezzel a vádlottak a költségvetést úgy károsították meg, hogy  vagy nem fizették meg az áfát, vagy jogosulatlanul visszaigényelték.  A vádirat szerint a legnagyobb így elcsalt összeg csaknem két és fél  milliárd, a legjelentősebb jogosulatlan visszaigénylés 1,3 milliárd  forint volt - közölte a szóvivő.  
   
Az ügyet 2011 októberi közleményében a Nyugat-Dunántúl eddigi  legnagyobb pénzügyi csalásaként említette a Nemzeti Adó- és  Vámhivatal, és akkori tájékoztatása szerint a céghálózat az  élelmiszer-forgalmazás közben körbeszámlázással és színlelt uniós  értékesítéssel követett el majdnem négymilliárd forint értékű  adócsalást. A Kisalföld című megyei napilap később hét és fél  milliárdos ügyről számolt be.   
   
A keddi tárgyaláson az elsőrendű vádlott arról beszélt: nem volt  tudomásuk arról, hogy - a vádban szereplő módon - a tőlük vásárolt  áruk nem hagyták el az országot; ők külön exportcéget tartottak  fenn, amelynek szerződéseiben a vevő vállalta, hogy a termékeket  kiviszi az országból.  
   
A vádlott azt állította, értesültek arról, hogy a tőlük távozó  vevők más magyarországi telephelyen is megálltak, de kérdésükre azt  közölték, hogy ott is árut rakodtak fel.  
   
Nem tűnt fel nekik, hogy ugyanazok a teherkocsik ugyanazokkal az  árukkal állnak udvarukon, mivel arra törekedtek, hogy minél kevesebb  ideig álljon az áru raktárukban - mondta. Hozzátette:  szúrópróbaszerűen ellenőrizték, hogy a vevő tényleg kilép-e a  vásárlás után Magyarország területéről.   
   
Közlése szerint a vádiratban szereplő cégek zömének nevével csak  meggyanúsításkor találkozott, és arról sem tudott, hogy a  beszállítói és a vevői kör részben fedi egymást. Megjegyezte: abban  az időben napi 250 raklapnyi forgalmat bonyolított le 470  beszállítót és kilencszáznál több vevőt kiszolgáló raktáruk. 

14.59

Az elsőrendű  vádlott nem ismerte el felelősségét egy többmilliárdos áfa-csalási per keddi kezdőnapján a Győri Törvényszéken.  
   
A férfi arról beszélt: nem volt tudomásuk arról, hogy - a  vádban szereplő módon - a tőlük vásárolt áruk nem hagyták el az  országot; ők külön exportcéget tartottak fenn, amelynek  szerződéseiben a vevő vállalta, hogy a termékeket kiviszi az  országból.  
   
A vádlott azt állította, értesültek arról, hogy a tőlük távozó  vevők más magyarországi telephelyen is megálltak, de kérdésükre azt  közölték, ott is árut rakodtak fel.


04.36

Máté Kinga szóvivő bíró tájékoztatása szerint adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más cselekmények miatt indul per 21 vádlott ellen.

A 13 ezer oldalnyi nyomozati anyag szerint a csoport tagjai több milliárd forintos kárt okoztak. A vádirat ismertetésére három napot szán a bíróság.

21 vádlott: többmilliárdos áfacsalási per Győrben

A vádirat szerint a két győri illetőségű vádlott cége 2008 és 2011 között különféle termékeket, jellemzően csokoládét, cukrot, étolajat vásárolt a további vádlottak érdekeltségi körébe tartozó cégektől, majd az árut papíron értékesítette egy szlovákiai kft.-nek.

A vevő, amelynek tulajdonosa ugyanehhez a körhöz tartozott, budapesti vállalkozásoknak értékesítette tovább az árut, azok pedig olasz és spanyol társaságoknak, amelyekhez azonban nem érkeztek meg a termékek.

Mindezzel a vádlottak a költségvetést úgy károsították meg, hogy vagy nem fizették meg az áfát, vagy jogosulatlanul visszaigényelték.

A vádirat szerint a legnagyobb így elcsalt összeg közel két és félmilliárd, a legjelentősebb jogosulatlan visszaigénylés 1,3 milliárd forint volt, közölte a szóvivő.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simon Róbert Balázs a győri új arc a Parlamentben

A győri alpolgármester a Parlamentben folytatja politikai karrierjét. Tovább olvasom