Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

2.0: Olvasóink kérdeztek, az adóhatóság munkatársai újra válaszoltak

Most azokra az szja-bevallással felvetésekre is választ kapnak Olvasóink, melyek a márciusi online interjú után érkeztek szerkesztőségünkbe.


Március végén a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának munkatársai online interjú során válaszoltak Olvasóink 2011-es személyi jövedelemadó bevallás kapcsán feltett kérdéseikre.

Lássuk az újabb kérdéseket és a válaszokat!

- A kifizetőhelyi igazolásban 650. 651. és 654. sorban is szerepel összeg. Ennek az elektronikus bevallás hányadik sorában kell megjelennie, illetve hol kell feltüntetnem. Továbbá az igazolás szerint a 35. sorba is kell írni összeget, viszont az elektronikus formában oda nem lehet írni.

- A 11M30-as számú munkáltatói igazolás 650. sorában szereplő összeg azokat a jövedelmeket tartalmazza, amelyeket az adóelőleg megállapításánál a munkáltató figyelembe vett.

Ez a sor az igazolás 1-14. soraiban szereplő jövedelmek együttes összegét tartalmazza, melyet a 1153-as számú személyi jövedelemadó bevallásban külön nem kell szerepeltetni.

A 651. sorban feltüntetett levont adóelőleg összegét a 1153-as számú bevallás 55. sorába kell átírni. A 654. sorban az adónyilatkozat választása esetén szerepel tájékoztató jelleggel az adóelőleg, adó megállapításánál figyelembe vett adóalap, amelyet a bevallásban nem kell feltüntetni.

A 1153- as számú bevallás 35. sorába a 31-34. sorok összegzett, az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmények összegét kell feltüntetni.

Amennyiben Önnek nincs lakáscélú hiteltörlesztésre befizetett összeg utáni kedvezménye, súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg, mezőgazdasági őstermelőként figyelembe vehető kedvezmény, illetve tandíj felnőttképzési díja címén igénybe vehető halasztott kedvezmény, úgy ebben a sorban nem szerepeltethető adat.


- Férjem 11M30-as lapjának 2. sorában a következő áll. a.) 25020.- b.) 46086.- c.) 46086.- d.) 31775.-. A kérdésem az lenne, ha b és c megegyezik hogy lehet adat az a-ban? Mert ugye ez a kiinduló, ennek az 1,27-szerese a d. A bevallásban ezeket hogyan tüntessem fel? A bevallás segítő program is hibát jelez, ha ezt így sorba beírom. Ha meg beírom csak b-t és c-t akkor d-t automatikusan kinullázza. (Ezt az igazolást egy több száz dolgozót foglalkoztató cég adta ki.)

- Álláspontunk szerint a férje számára kiadott igazolás nem megfelelően tartalmazza a munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés összegét, mivel ha a költség és a bevétel is megegyezik, úgy nem keletkezik jövedelem, amely az adóalap-kiegészítés alapját képezi.

Javasoljuk, hogy egyeztetés céljából a férje vegye fel a munkáltatóval a kapcsolatot, melynek eredményeképpen szükség lehet új igazolás kiadására.


- Szeretném kérdezni, hogy aki főállású anya (3 gyerekkel) és gyermeknevelési segélyben részesül, kell-e beadni adóbevallást?

- Amennyiben csak GYES-ben részesült, és ezen kívül más adóköteles jövedelme nem keletkezett, nem kell bevallást beadnia, mivel a GYES adómentes jövedelemnek minősül.

- 2011. jún. 21-vel 40 év 27 nap után nyugdíjas lettem. Érdeklődni szeretnék, hogy az adóbevallásom hogyan történik és ehhez szükséges csomagot hol tudok igényelni? Eddig nem voltam önadózó.

-
A 2011. adóévre a 1153. számú személyi jövedelemadó bevallását 2012. május 20-áig kell benyújtania. A benyújtandó bevallásban a nyugdíj összegét nem kell szerepeltetni, csak a más, pl. munkaviszonyból származó jövedelmét. A szükséges 1153. számú adóbevallási nyomtatványt az adóhatóság honlapjáról: www.nav.gov.hu /letöltések/ nyomtatvány kitöltő programok/1153. sz. nyomtatvány útvonalon tudja elérni, vagy az ügyfélszolgálaton tudja beszerezni.

A nyomtatvány letöltése előtt az adóhatóság honlapjáról le kell töltenie az ÁNYK keretprogramot.

- Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy Németországban végeztem a főiskolai tanulmányaimat és diplomaosztás után Németországban is helyezkedtem el. Magyarországon semmilyen tevékenységet nem csináltam. Kell nekem adóbevallást csinálnom itthon?

- Amennyiben a két ország közti egyezmény alapján Németországban adóztatandó jövedelmet szerzett, valamint Magyarországon adóköteles jövedelme nem keletkezett, nem kell a 1153. számú adóbevallást kitöltenie.

-
2011-ben bruttó 100.000,- Ft alatti osztalék kifizetésben részesültem, melyből levonásra került a 16% osztalékadó és 14% EHO is. Az elmúlt években nem kellett szerepeltetni az adóbevallásban a 100.000,- Ft alatti osztalékot (természetesen, ha az adók a kifizető által levonásra kerültek). Erre való utalást a 2011. évre érvényes SZJA kitöltési útmutatóban nem találtam.

Kérdésem: fel kell-e tüntetnem a SZJA bevallásban ezt a jövedelmet a 167-es sorban? Ha igen, hol tudom feltüntetni a kifizető által már levont 16% adóelőleget és a levont 14% EHO-t? A levonásokat az 55-ös sorba kell beírni összevontan? Ha nem, kérem, írják meg pontosan, mit melyik sorban kell feltüntetni.

-
A kifizetői igazolás alapján az osztalékból származó jövedelmet a 1153-04. lap 167. sorában kell szerepeltetni, a kifizetők által levont forrásadót pedig a 1153-B lap 57. sorában kell feltüntetni.

Az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást – amennyiben azt a kifizető teljes egészében levonta -, nem kell a bevallásban feltüntetni.

Szerkesztőségünk ezekkel a válaszokkal lezártnak tekinti a kérdezési lehetőséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik épületek újulhatnak meg Újvárosban? Megmutatjuk videón

Ha nyáron is zöld lámpát kap Újváros rehabilitációja, akkor idén ősszel elkezdődhetnek a korszerűsítési munkák. Tovább olvasom