Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

20 ezerrel kevesebb gyorshajtót csíptek nyakon a rendőrök, mint egy évvel korábban

Ön mit tapasztal: valóban kevesebben száguldoznak az utakon? Írja meg véleményét és szavazzon!
Mielőtt elkezdenénk a soha nem hazudó számok elemzését, fontos megjegyezni: a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője 2014. január 31-ig rendelkezett országos illetékességgel a sebességtúllépések miatt indult közigazgatási hatósági eljárások lefolytatására.

Most már csak a nyugati országrész gyorshajtóinak postáz csekket a Vas megyei rendőrség

"A tavaly életbe lépett kormányrendelet szerint 2014. február 1-jét követően a vasi főkapitányság kizárólag Baranya megye, Győr-Moson-Sopron megye, Fejér megye, Komárom-Esztergom megye, Somogy megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye, valamint Budapest illetékességi területén elkövetett sebességtúllépések miatt indult közigazgatási hatósági eljárás lefolytatására rendelkezik kompetenciával" - tudtuk meg Kazmar Enikő hadnagytól, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől.

Információink szerint ha valakiről drága fotót lőnek a rendőrök a keleti országrészben, akkor a csekket Nyíregyházáról postázzák neki.


Él a szolidaritás: ha az autósok traffipaxot látnak, akkor többnyire jeleznek egymásnak - fotó: Segesvári Csaba (Délmagyar.hu)
Él a szolidaritás: ha az autósok traffipaxot látnak, akkor többnyire jeleznek egymásnak - fotó: Segesvári Csaba (Délmagyar.hu)


Évről évre csökken a gyorshajtók száma? A traffipaxos büntetések szerint biztosan

Az új rendszerben 2014. január 1. és 2014. január 31. között, a még országos illetékességgel rendelkező Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálatnál sebességtúllépés miatt 9790 közigazgatási hatósági eljárás indult. A 2014. február 1. és 2014. július 31. közötti időszakban a nyugat-dunántúli megyékben és Budapesten 65 311 gyorshajtót csíptek el a rendőrök. Külön Győr-Moson-Sopron megyére lebontott adatokat nem áll módjában közölni a hatóságnak.

Ide kattintva tekinthetik meg a gyorshajtásért járó büntetési tételeket!

Ha a korábbi évek statisztikáit vesszük alapul, akkor azt mondhatjuk: évről évre csökken a sebességtúllépésért kiszabott büntetések száma. 2011. november 1-je és 2012. április 30-a között 204 298 eljárást indított meg a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálata. 2013 első hat hónapjában pedig 182 251 közigazgatási hatósági eljárás indult sebességtúllépés miatt országosan.

Ha a rendelkezésre álló legfrissebb adatokat egy évre átlagoljuk - s feltételezzük, hogy a keleti országrészben nem él jóval több notórius gyorshajtó, mint a nyugati megyékben -, akkor 50 ezerrel kevesebb eljárást kezdeményezett a rendőrség gyorshajtás miatt. 2012 és 2013 között szintén csökkent a traffipaxos büntetések, akkor 20 ezerrel.

Alig-alig próbálják meg magyarázni a bizonyítványt

A sebességtúllépők többsége nem próbálkozik mondvacsinált indokokkal kibújni a büntetés kifizetése alól. Nyilván ebben szerepet játszik, hogy a fellebbezésnek komoly költsége van.

Utóbbi mértéke a közigazgatási bírság összegétől függ: százezer forintig ötezer, százharmincezernél ötezer-kettőszáz, százötvenezernél hatezer, kétszázezernél nyolcezer, háromszázezer forintnál pedig tizenkétezer forint. "Fellebbezés a megindult ügyek mindössze nem egészen 1 százalékában érkezett" - felelte kérdésünkre Kazmar Enikő.

A legtöbben a fellebbezés során vagy egészségügyi indokra hivatkoznak, vagy arra, hogy a rendszám nem beazonosítható a rendőrségi felvételen.

A rendőrök "ősellenségéről", a győri fejlesztésű Traffi Hunter mobiltelefonos alkalmazásról itt olvashatnak bővebben!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elveszett bérlet miatt tartotta fel a buszt Győrben

Csaknem fél órára "túszul ejtett", mintegy negyven-ötven utast egy másik Győrben. Tovább olvasom