Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

2009: rablásoktól a milliárdos áfacsalásig

Visszatekintve az elmúlt évre, színes a bűncselekmények lajstroma a megyében.

A ˝háztartási˝ késelésektől a rablásokon, kábítószerügyeken át a jelentős értékű csalásokig sokféle volt a bűn 2009-ben. Összegyűjtöttünk néhányat a köz érdeklődését leginkább kiváltó bűncselekmények közül.


Gyermekkorú rablók

Portálunk január 10-én számolt be arról, hogy gyermekkorúakból álló hatfős banda rabolt ki két, 17 és 18 éves fiatalt Győrben, a Baross híd lábánál. A kollégiumba igyekvő sértettektől 12 ezer forintot és egy buszbérletet vettek el a banditák. A lakosságot rendkívül irritáló bűncselekmény része egy 2008. novemberben kezdődött sorozatnak. Az elkövetéssel gyanúsított 16 gyermeket és fiatalkorút a rendőrség ˝begyűjtötte˝. A banda tagjai mintegy három hónap alatt 30 rablást követtek el Győrben, de voltak rablási kísérleteik is. Általában hasonló korúakat álltak körül kisebb-nagyobb csoportokban az ifjú banditák s vették el értékeiket. A gyanúsítottak vallomásaikban elmondták, áldozataikat véletlenszerűen választották ki, ha valaki szembement velük s nem tetszett nekik, úgy döntöttek, „lenyúlják". Ők ezt a kifejezést használták, nem mérték fel, hogy amit tesznek, az rablás. Ha a kiszemelt elszaladt, az éppen szembejövőt rabolták ki. Általában készpénzt és mobiltelefont, buszbérletet vettek el a sértettektől. A gyanúsítottak között 13 évesek is voltak, mint maga a csapat vezéregyénisége, Sz. Márió is.

Őt már korábbról ismerte a rendőrség, gyermekkorára tekintettel a kalocsai zárt nevelőintézetben helyezték el. A szervezésben a 14 éves Sz. Aladár volt a segítségére.˝


Kirabolt pénzváltók, benzinkutak

Rablássorozat adott munkát a mosonmagyaróvári rendőröknek már az év elején. Elsőként egy mosonmagyaróvári pénzváltót próbált kirabolni két ismeretlen, rá négy napra három símaszkos fegyveres sikerrel rabolt Rajkán, 3 millió forintot vittek el a pénzváltóból. Néhány nap múlva egy levéli üzletben követelte a bevételt az egyik vevő, pezsgősüveggel állították meg. Majd ismét a levéli benzinkutat támadták meg ismeretlenek. Az utóbbi rablás elkövetésével két püski és egy dunakiliti férfit gyanúsít a rendőrség, de a mosonmagyaróvári kávéház-játékterem kirablásával is "megkínálták" őket. A bíróság a 21–22 éves fiatalokat előzetes letartóztatásba helyezte.

Fegyverrel raboltak ki egy pénzváltót a hegyeshalmi határátkelőn novemberben. Az elkövető öt nappal később ismét pisztollyal kopogott be ugyanoda, ám akkor zsákmány nélkül távozott.
Fegyverrel raboltak ki egy pénzváltót a hegyeshalmi határátkelőn novemberben. Az elkövető öt nappal később ismét pisztollyal kopogott be ugyanoda, ám akkor zsákmány nélkül távozott.

Őszre is maradt rablás Mosonmagyaróvár környékére. Novemberben kirabolták, majd néhány nap múlva ismét megpróbálták kifosztani a hegyeshalmi határátkelőn lévő pénzváltót. Budapesten elfogták azt a három férfit, akiket a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. A gyanú szerint a számlájukra írható egy kőszegi, három budapesti, valamint egy lukácsházi rablás is. A Vas megyei rendőrség a bandához tartozó mosonmagyaróvári H. J.-t egy jordániai pénzváltó megölésével és kirablásával is gyanúsít.


Bombariadó a Volán-buszokon

Február elején egy héten belül háromszor fenyegette meg a Kisalföld Volán Zrt.-t egy győri ismeretlen telefonáló azzal, hogy bombát helyezett el az egyik buszon. A bejelentések a 112-es segélyhívóra érkeztek. A rendőrség értesítette a busztársaságot, az összes szolgálatban lévő rendőrt vissza-, a szolgálatot leadókat pedig berendelte. Az autóbusz-forgalomirányítás azonnal leállította a járatokat. Voltak, amelyeknek a városrészi decentrumokban kellett megvárni a bombakutatókat, másoknak abban a megállóban, ahol éppen tartottak. A másik két alkalommal már nem állították le a forgalmat, a végállomásokon történt meg a vizsgálat. Robbanószerkezetet nem találtak, a telefonálót minden eszközzel keresték. Az ismeretlen előkerítésére a győri önkormányzat és a busztársaság nettó 500 ezer forint nyomravezetői díjat ajánlott fel.

Mindezek ellenére az eszement telefonáló megúszta, nem sikerült elfogni.

Hárommilliárdos áfacsalás. Egy soproni székhelyű társaságtól kiindulva jutottak 3 milliárd elcsalt áfa nyomára a vámnyomozók és az adóhivatal munkatársai az év tavaszán. Az ügyben egy érdi és egy szegedi férfit előzetes letartóztatásba helyeztek, a vámosok lefoglaltak tőlük többek között 30 nagy értékű festményt, terepjárót s egy kisrepülőgépet is. A vám- és pénzügyőrség, valamint az APEH által beszerzett adatok alapján a vámhatóság különösen nagy kárt okozó csalás, adócsalás és a számvitel rendjének megsértése bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.


Ausztriából loptak autót

Április 16-án a burgenlandi Kelénpataktól (Klingenbach) Sopronig üldöztek osztrák rendőrök egy autótolvajt, akit még a lopott jármű kerekeire leadott lövés sem állított meg. A bűnözők délután 4 óra körül Kismartonban (Eisenstadt) negyedóra alatt két VW Passatot kötöttek el. A kiadott körözés alapján az egyik ellopott autót fél 5 körül vették észre a rendőrök Kelénpatak előtt. A másik keresett autót az egykori határátkelőnél fedezték fel az ott posztoló járőrök. A sofőr először hagyta, hogy kiállítsák a forgalomból és megállt, de amikor megpróbálták igazoltatni, hirtelen gázt adott. A felé induló rendőröknek félre kellett ugraniuk, nehogy elüsse őket. Egyikük ekkor két célzott lövést adott le az autó kerekeire, de ez sem állította meg a tolvajt. A rendőrök a határon átrobogva – tehették, hiszen bűncselekmény esetén az ország teljes területén engedi azt az együttműködési egyezmény – Sopron környékéig üldözték az autót és vezetőjét, majd elvesztették szem elől a kocsit.

Az autókat április 20-án a soproni rendőrök megtalálták. ˝A magyarok érdeme˝ – nyilatkozta szűkszavúan az osztrák rendőrség képviselője lapunknak akkor.


Hiszékenyek Malvinája

Hamis ezoterikus ígéretekkel több millió forint készpénzt, aranyat, ezüstöt csalt ki családoktól F. Malvina román jósnő. A hiszékeny, babonás családok fizettek, hiteleket vettek fel, hogy ne legyen rontás rajtuk. A nő győri albérleteket sűrűn váltva folytatta tevékenységét. A nő a fehér mágia nagyasszonyaként „tündökölt" a maga 18 évével. Amikor az első csalást elkövette, még nem töltötte be ezt az életkort.

Hamis ezoterikus ígéretekkel több millió forint készpénzt, aranyat, ezüstöt csalt ki családoktól F. Malvina román jósnő. A rendőrség bemutatta a nő ˝rontáslevevő˝ voodoobabáját is.
Hamis ezoterikus ígéretekkel több millió forint készpénzt, aranyat, ezüstöt csalt ki családoktól F. Malvina román jósnő. A rendőrség bemutatta a nő ˝rontáslevevő˝ voodoobabáját is.

A feljelentő családot egy jóslás közben faggatta ki Malvina, akkor 20 ezer forintot, pár nap múlva még 300 ezer forintot kért. A pénzt bankkölcsönből teremtették elő, majd átadták a nőnek. Néhány nappal később erősebb rontásról értesítette őket vámszedőjük, amit már csak 600 ezer forintért tud levenni. Irány újra a bank, a pénz Malvinánál landolt. Végül a rendőrség ügyfélként jelentkezett be a nőnél, majd felmutatták igazolványukat. A nő jelenleg valahol Romániában ˝jósol˝.


Elégette a főnökét

A Csizmás Kandúr állatvédő alapítvány elnöke, Eva Rhodes (Majláth Éva) 2008. szeptember 10-én tűnt el, esete mégis idén áprilisban vált az év bűnügyévé. A rendőrség április 21-én elfogta a 30 éves ózdi A. Csabát. A gyanú szerint a férfi heves szóváltás után a bőnyi állatmenhelyen agyonverte az állatvédőt, majd a holttestét elégette. A csontokat talicskába rakta és egy másik, a menhellyel szemben lévő telken elásta.

A gyanúsított másnap reggel Budapestre utazott. A rendőrség megtalálta azt a nőt, aki akkor a bőnyi telepen együtt dolgozott a férfivel, aki 2008. szeptember 1-jén jelentkezett a menhelyen alkalmi munkára, majd 11-én hirtelen elutazott Budapestre.

A képen látható telek végében lévő gödör rejtette Eva Rhodes maradványait.
A képen látható telek végében lévő gödör rejtette Eva Rhodes maradványait.

A férfi beismerő vallomása után megmutatta a gyilkosság helyszínét, majd azt is, miként mért több, rendkívül nagy erejű ütést munkaadója fejére. Amikor a nő elesett s nem mozdult, megijedt, s azért, hogy eltüntesse a holttestet, rátette arra a tűzre, amelyen az elhullott állatok tetemeit szokták elégetni. Még égésgyorsítót is locsolt a tűzre, amitől a lángok néha a nyolcméteres magasságot is elérték. Végül A. Csaba talicskába tette a megmaradt néhány csontot, köztük a koponya egy darabját s áttolta a szemben lévő tanyára, ahol elásta.


Hasiskender-ültetvény

Az ország egyik legnagyobb hasiskender-ültetvényét számolta fel a rendőrség Győrben, a Kiskút utcai sportcsarnokban június elején. A lefoglalt cannabis értéke mintegy 100 millió forint. Az akció köthető a vietnami termesztők budapesti ültetvényeinek felszámolásához. A rajtaütést a megyei rendőr-főkapitányság felderítő osztálya és a Marcal beavatkozó alosztály hajtotta végre az egykori Elektromos asztalitenisz-sportcsarnokban. A mintegy 400 négyzetméteres csarnokban több tízmillió forintos beruházással kialakított technikával – automata öntöző- és szellőztetőrendszerrel – folyt a cannabistermesztés. A helyszíni szemle során 520 tő cannabispalántát és 565 tő, 30–80 centis kifejlett növényt találtak. A padlástérben egy korábbi szüretből maradt, mintegy 230 kilogramm ˝fű˝ volt bezsákolva. A növényszakértő szerint az indiai vadkender félévente ˝aratható˝, azonban a győri csarnokban olyan korszerű technikát építettek ki a termesztők, ami lehetővé tette, hogy 3–4 havonta lehessen aratni.


Lopott áruk a gyóntatószékben

Egy kisboltra való lopott árucikket találtak a rendőrök a várbalogi templomban elrejtve augusztusban. A termékek az egyik mosonmagyar-óvári szupermarketből származtak, amelyeket néhány dolgozó – köztük vezetők is – ˝mentett ki˝ a boltból. A rendőrség üzletszerűen nagyobb értékre elkövetett sikkasztás gyanújával nyomoz az ügyben.

A kis település templomában minden lehetséges rejtekhelyről és helyiségből kerültek elő árucikkek, így például a karzathoz vezető lépcsőről, a használaton kívüli padokból, fiókokból, az összes szekrényből, a bútorok alól, az oltár mögül, de még a gyóntatószékből is. Találtak a rendőrök többek között tucatnyi rúd szalámit, több tíz kiló mosóport, édességeket, italt rekeszszám, de elektromos fűrészt, sövényvágót, horgászbotot, szerszámkészletet, grillsütőt, képkeretet és biciklipumpát is.

Az áruház egyik alkalmazottja a templomszolgai teendőket látta el Várbalogon, így volt kulcsa az épülethez. A rendőrök négy alkalmazottat hallgattak ki az ügyben, köztük vezetőket is.

Az ügyben üzletszerűen, nagyobb értékre elkövetett sikkasztás gyanújával folyik nyomozás.
 

Olvasóink írták

 • 3. Syracusa 2010. január 02. 08:12
  „Sz .márió,sz aladár nem lehet ,hogy Stoica?”
 • 2. GD 2010. január 01. 20:44
  „Jókat röhögtem a hirdetésein itt az újságban:)))))
  "Malvina a jósnő,aki a görögországi fehér mágia olimpián aranyérmes lett..."

  Aki bedőlt neki azt egyáltalán nem tudom sajnálni!

  Azért a várbalogi Pennyis csapat se volt kutya!:))))”
 • 1. Imcsi 2010. január 01. 10:00
  „Malvina népszerűsítésében a nyomtatott verziónak elévülhetetlen érdemei vannak! Hosszabb időn keresztül megjelentek ott az apróhirdetései!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végi ajándék

A Győri Nők Független Szervezete Havasrétiné Méry Judit elnök vezetésével decemberben… Tovább olvasom