Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

1 milliárd forintból: végéhez közelít a megyei Nagy-Pándzsa projekt

A projekt közvetlenül érinti Győr, Töltéstava, Pér, Mezőörs, Nyúl, Écs, Pannonhalma, Ravazd, Pázmándfalu, Tarjánpuszta településeket. Cél: a közvetlen árvízveszély megszüntetése.

Befejezéséhez közeledik az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság egyik nagy projektje, a "Nagy-Pándzsa vízgyűjtő revitalizációja" /NYDOP-4.2.1/A-2008-0002/ tárgyú beruházás, mely 1,037 milliárd forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból Regionális Operatív Program keretében valósul meg.

A projekt közvetlenül érinti Győr, Töltéstava, Pér, Mezőörs, Nyúl, Écs, Pannonhalma, Ravazd, Pázmándfalu, Tarjánpuszta településeket.

A projekt célja elsősorban a közvetlen árvízveszély megszüntetése és a Natura 2000 terület rehabilitációja, mely műtárgyak és burkolatok építésével és felújításával valamint a Nagy-Pándzsa és a Vezseny-ér, továbbá a Rabkerti-tó szakaszos iszapkotrásával valósul meg.

A Nagy-Pándzsa és a Vezseny-ér, mint a vízgyűjtő fő vízfolyásai - 10 települést érintve - biztosítják a terület víztelenítését, kiszolgálják a vízhasználatokat, befogadói szerepet töltenek be.

A projekt célja a Nagy-Pándzsa és a Vezseny-ér vízszállító képességének helyreállítása, az árvízi biztonság javítása, növény- és állatvilág életfeltételeinek javítása.

A beruházás megvalósításának Támogatási Szerződése a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. és az Igazgatóság között 2008. december 18-án jött létre.

A közbeszerzési eljárások lefolytatása után a kivitelezés 2009. novemberében kezdődhetett meg.

Tavaly május közepéig megtörtént a Nagy-Pándzsa és a Vezseny-ér iszapolási munkáinak nagy része a felületek füvesítése nélkül.

Ezt követően május közepén és június elején, mint az ország nagy részén, a vízgyűjtő területére is rendkívül nagy mennyiségű csapadék hullott, mely a vízrendszeren két alkalommal mértékadó, csapadékból 100 évenként egyszer előforduló vízhozamot meghaladó árvíz levonulását eredményezte.

A projekt keretében már elkészült mederrekonstrukciós munkák eredményeképpen a Nagy-Pándzsa és a Vezseny-ér képes volt az érintett településeken az árvíz kártétel nélküli levezetésére, a bel és- külterületeken összegyűjtött csapadékvizek befogadására.

A kivitelezés az árvíz után a vízfolyások vízszintjeinek csökkenésével 2010. júliusában műtárgyak és burkolatok építésével és felújításával valamint a Rabkerti-tó szakaszos iszapkotrásával folytatódott.

A mai napig elkészült jelentősebb műtárgyak Győrben a Pándzsán a Góré dűlő térségében megépített duzzasztó, mely a Natura 2000-es területen fekvő régi Pándzsa-ág vízpótlását is biztosítja.

Écs és Ravazd községek területén hordalékvisszatartó művek épültek, melyek megakadályozzák a dombvidéki területről érkező hordalék Pándzsába való jutását.

A Helbényi zsilip felújítása ez év május végén fejeződött be. A műtárgy alapvetően a Holt-Marcal gravitációs vízelvezetését biztosítja, valamint mértékadó esetben a Nagy-Pándzsa töltések között már nem tározható árvizek árapasztása is ezen a műtárgyon keresztül történik a Holt-Marcal felé.

Ugyancsak idén májusban készült el Mindszentpuszta határában a Vezseny-éren tervezett árvíztározó, amely elsősorban Pér község árvízvédelmi biztonságát javítja.

Elmondható, hogy a tavalyi év csapadékos időjárása nagyon megnehezítette a kivitelezést.

Emiatt a Közreműködő Szervezettel történt folyamatos egyeztetés alapján a korábban szerződött kivitelezési határidőt módosítani kellett.

A projekt befejezése a tavalyi árvíz okozta károk helyreállításával válik teljessé, melynek várható időpontja 2011. szeptembere.

A kivitelezés során a szomszédos ingatlanok tulajdonosai, az érintett önkormányzatok képviselői, a helyi lakosok észrevételeikkel támogatták a projekt sikeres megvalósulását.

A projekt segíti a szélsőséges időjárás okozta csapadék és kialakuló árvizek kártétel nélküli levezetését, a térség árvízvédelmi biztonságának növelését.

Olvasóink írták

  • 2. Lókupec 2011. június 28. 07:38
    „Ha ezt újságíró fogalmazta akkó grat neki,egész jól használja a vízimérnöki nyelvet. Na de a pénzlenyúlással egyetértek”
  • 1. háté 2011. június 27. 13:19
    „A legnagyobb "beruházás" ellenőrizhetetlen munka, csak úgy folyik a pénz a Pándzsába!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SzFeszt - Cascada, Flour, SP, Lola is a színpadon - galéria

Képriport a Szentiváni Fesztivál programjairól és fergeteges koncertjeiről. Tovább olvasom