Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

19 éven át a Kisalföldnél dolgozott

Győr - Elköszön a Lapcom kft-től, a Kisalföld napilaptól Egyházi Károly, akinek munkája tizenkilenc éven át ott volt a lapban, sőt, annak előtte is sok éven át, az olvasó számára azonban rejtve, nem láthatóan. A szerkesztő kollégái cikkeit szerkesztette az újságban.
– Hiányozni fog? De még mennyire, már most tudom, hiányozni fog a közösség, baráttá lett kollégáim, gyönyörű időszaka volt ez a tizenkilenc év az életemnek. Annak idején nagyon-nagyon örültem, hogy a laphoz kerültem és ez a jó érzés megmaradt máig, a búcsú napjáig.

Egyházi Károly Kemenesszentpéteren született, ötéves, amikor meghal édesapja. Később a család Szanyba költözik át. Az általános iskola elvégzése után Győrben, a Rejtő Sándor Textilipari technikumban tanul majd tovább, hogy aztán hat éven át a Pápai Textilben legyen az első munkahelye. Három műszakban dolgozik, segédművezető, a gépek hibátlan működéséért felel. Egy év textiles időszak következik még, Csornán, az akkor még létező Richards gyárában, talán csak, hogy megismerje, aki társa lesz az életében, a jövendőbelijét. Karcsi azt mondja, oly sok esztendő kihagyás után a fonalat azért még mindig meg tudná kötni.

Egyházi Károly. Fotró: Krizsán Csaba

Mégis módosít a pályáján, Győrben követi a nálánál két évvel fiatalabb öccsét. Beáll a Megyei Nyomdába. Gépi szedő lesz, de később aztán könyvet is szed, s amikor délelőtti műszakos, a megyei lap cikkeit önti ólomba. Mi idéződik fel számára a nyomdászi tizenhét esztendőből? Ezeregy fontos és kevésbé fontos dolog. A szedők teljesítménybérben dolgoztak, egy műszakban hatvanezer betűt szedett ki, ez ugyanennyi leütést feltételezett.

Szedett regényeket, ez is élvezetes volt, a szünetekben rendbe elolvasták a könyvet, amennyiben izgalmasnak találták. Ferge Zsuzsa könyvére emlékszik a regények mellett, s arra például, amikor az irodalmi folyóirat, a Műhely számára Kosári Domokos cikkét szedte és a történésztől kapott egy levelet. Még nem volt szerencséje olyan hasáblevonatra, írta az akadémikus, amelybe ne lett volna hiba...

Munkája során a nyomdában készülő megyei lapnál, a Kisalföldnél is sok barátot szerzett magának. Talán ezért is ajánlottak állást számára lapunknál.

A nyomdász tizenhét esztendőt követte a Kisalföldnél tizenkilenc, amelyből kettő már nyugdíj utáni volt. Kollégái a végtelen nyugalmú, kiegyensúlyozott, higgadt, jó kollégát, szerkesztőt szerették benne. Ezek egyenként sem kisebb értékek egy redakcióban, mint az izgalmas témákra rámozduló, mindenkor hadra fogható, száguldó riporterek.
Nyugdíjas éveit kertészkedéssel és az unokáival tölti majd egyik kedvenc kollegánk!

Olvasóink írták

 • 17. Éva 2007. december 24. 00:26
  „Én nagyon örülök a Kisalföld cenzúrájának--ha van nekije!--, hogy az Ön katyvaszait csak itt és ekkora terjedelemben engedi közölni.

  Egyetlen normális gondolata nincs !Mindig van aki Ön szerint ezt azt csinál a világnak.”
 • 16. Cseter János 2007. december 21. 13:53
  „Kedves "Josh" Olvasótársam. Nem hinném, hogy a magyar helyesírás szabalya szerint a kérdőjel mellé még,azt is ki kellenírni,hogy ez kérdő mondat és nem állitmány!Tehát ha valaki azt írta volna válaszúl, hogy Nem Ő volt, akkor ott lett volna a vége e kérdésnek. De hogy a Kisalföldi sajtónak mekkora a cenzúráltsága és mennyire fertőző ott is látszik,hogy már a "határnyitási" témában le is kerűlt a net-rő az erről adott előző írásom! Ugyanis abban feltételeztem, hogy annak lesz jó, aki ellenőrzés nélkül szállitotta a kábítószereket és a fegyvereketannak lett mostan már sokkal könnyebb! De lehet,hogy az olasz maffia jön ide tanulmányútra. Ugyan is ott egyre több vezető bukik le! Itt ilyent nem lehet olvasni, de lehet, hogy ez az írásom is le fogkerűlni az online rovatról. A valóságközeli témárol nem tudhat a nép!”
 • 15. Josh 2007. december 21. 09:44
  „"Csak nem Ő volt a cenzor? Mert, akkor örülni fog az olvasók tábora! Lehet,hogy ezután már nem csak félhírközlő lesz az írott sajtó a Kisalföld?"

  A fenti mondat minden értő ember számára kérdezve állít, ha meg poénnak szánta, akkor meglehetősen faragatlan poén.
  A lap minőségén én személy szerint nem érzek semmi kifogásolni valót. Volt alkalmam jónéhány megyei napilapot látni, szerintem a Kisalföld messze a legszínvonalasabbak között van, nem hinném, hogy ne engedne teret bármely, nyomdafestéket elbíró véleménynek akármelyik oldalról.
  Mellesleg: dehogy haragszom én Önre! Csak véleményt ütköztetünk. :)”
 • 14. Cseter János 2007. december 21. 09:21
  „Kedves "Josh", ha valaki nem tanúlt meg olvasni arról nem tehetek, de szivesen ajánlon figyelmébe azt, hogy én sosem állitottam, hogy Ő a kedves immár nyugdija szerkesztő lenne a "csenzor"! Csupán annak örültem volna, ha a csenzor megy nyugdíjba e laptól! A szerkesztők munkályát pedig a lap minősége tükrözi! A véleményemszerint e szerkesztés megüti azt a mércét, hogy megélhetési sajtó munkatársként emlegessük Őket. Nos a felkiáltó jel, pedig arra szolgál az olvasó számára, hogy meg is értse amit olvas! Rám a véleményem miatt lehet haragudni,töcsköt bagarat kiabálni,de a lényegen és e témán ez sajnos semmit nem fog változtanti! Ahhoz tökös újságírók kellenének!”
 • 13. Josh 2007. december 20. 20:57
  „Kérdés, hogy mennyiben szolgálja a köz érdekét egy tisztességes munkában megőszült szerkesztő cenzornak titulálása, és alapvetően politikamentes témák erőszakos átpolitizálása. Ki-ki ítélje meg maga.
  És még valami: régi tapasztalatom, hogy ha valaki túl sok felkiáltójelet használ, annak az egyéb érvei meglehetősen gyengék.

  Az ünnepelttől pedig elnézést kérek a magam és mindazok nevében, akik ezt sosem fogják megtenni.

  Szép napot mindenkinek. :)”
 • 12. Cseter János 2007. december 20. 19:01
  „Kedves Olvasótársaim! Írásaim e "Netes rovatban" ma még a cenzúrálás nélkül jenennek meg! Nem csodálkoztom, hogy gusztustalannak tartják, hisz sokan megszokták a valóság kendőzését a bűzlő dolgok illatosítását mielőtt a köz elé tárják! Akkor viszont az olvasók már észre sem veszik, hogy át vannak ejtve, meg vannak rövidítve a valóság eltitkolásával! Persze ahhoz egyesekrestek a kedves olvasóim közül, hogy utána járjanak e sajtónál, valójában mennyi észrevételt írtam levélben és mennyi landólt abból a kukába, mivel írásaim a köz érdekét és javát önzetlenűl szolgálták, s ha azok megjelenhettek volna! Pesze, ha nem iktatták, akkor nálam évtizedekre visszamenőleg meg lelhetők a másolatai! A kellemes ünnep pedig, akkor válna valóra, ha nemcsak álszent mód kívánnánk, hanem tennénk is érte, hogy az is legyen!”
 • 11. Josh 2007. december 20. 11:56
  „Jó egészséget és boldog Karácsonyt Önnek is. Bízom benne, hogy ha volt munkáltatójától nem is, az élet más területén Ön is megkapja a megérdemelt elismerést.”
 • 10. J.T. 2007. december 20. 10:00
  „TiszteltJosh30.Nem irigylem,csak mint tényt közöltem.A munka elismerése mindenkinekjól esik.Itt ez történt.Jó egésséget és boldog karácsonyt.”
 • 9. Jakab Janos 2007. december 20. 03:40
  „Nagyon szep volt Josh. Nem tudom mikor olvastam hasonlo emberarcu hozzaszolast.
  Kellemes Karacsonyi Unnepeket Es Boldog Ujevet kivanok Mindenkinek.”
 • 8. Josh30 2007. december 19. 23:04
  „Cseter János, ez nagyon gusztustalan volt az Ön részéről... Mindazonáltal csatlakoznék alfihoz és én is boldog ünnepeket kívánok Önnek. Próbáljon meg Karácsony környékén egy jó szót szólni valakihez. Nem lesz könnyű, de higgye el, felemelő érzés. Józsa Úr, ami Önnel történt, az sajnálatos, de a volt munkahelyét minősíti. Ne irigyelje az elismerést attól, akinek jár és meg is kapja.
  És ami itt a legfontosabb: kívánok Egyházi Úrnak boldog nyugdíjaséveket és tartalmas pihenést!”
 • 7. Töreky Tibor 2007. december 19. 21:15
  „sok jó egészségben teljen szabadidőd a Paperdei
  kertedben”
 • 6. alfi 2007. december 19. 21:01
  „Kedves Cseter János!
  Kívánok magának is nagyon Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Esztendőt!
  Mint láthatja zért itt is kaphat "mást" az olvasó,többet, mint amennyit valójában érdemelne.Gondolkodjon el rajta.
  Üdv: alfi”
 • 5. Cseter János 2007. december 19. 19:47
  „Sajnálom, hogy nem a cenzúra ment nyugdíjba az írott sajtótól, pedig a kiválló munkálya miatt megédemelne egy kis pihenést! Ha bár rég nem olvastama Perlinger féle kutya anekdótákat! Lehet, megdöglött az eb? Igaz amióta elpusztult a macskám nem nagyon veszem e lapot! Nincs, aki kiértékelje! Pedig kiválló nedv szívó képessége van! Érdekes az Alfi is jó szinvonalasnak értékeli! Biztos emlékszik a márciusi 15.-i számra! Ott voltak színes vonalak! Vajon hány oknyomozó riportot olvasott a köz érdekében a kedves Alfi? Vagy Őt is a sport rovatok érdekli mint a legtobb Kisalföld olvsaót? E rovat nélkül a felét sem tudnák eladni!No meg úgy könnyű, hogy nincs egyetlen egy konkurens lap sem e megyében!
  Eszi nem eszi itt nem kaphat mást az olovasó!”
 • 4. alfi 2007. december 19. 18:51
  „Kedves Karesz!
  Örül az ember szíve, ha egy régi ismerősről csupa szívderítő dolgokat hall, olvas.Nem tudtam,hogy a te munkád is része annak a jó szinvonalnak, melyet a Kisalföld évek óta képvisel.
  Kívánok neked,(talán nem kéretlenül)a régi Rejtős cimborák nevében ,nyugdíjas éveidhez sok örömet és boldogságot,hosszú és egészségben töltött nyugdíjas éveket. Alfi, egy "B"-s évfolyamtársad.”
 • 3. MJ23 2007. december 19. 13:26
  „Tivadar és János!
  Látom, marhára fogjátok, hogy miről van itt szó! Szánalmasak vagytok!”
 • 2. Jozsa tivadar 2007. december 19. 13:05
  „Én majdnem 22évet dolgoztam egy munkahelyen,lebetegedtem,67%rokkantositás.(össz munkaév36)A nyugdijam összege szégyen.Azt sem mondták dögölj meg.”
 • 1. Cseter János 2007. december 19. 12:15
  „Csak nem Ő volt a cenzor? Mert, akkor örülni fog az olvasók tábora! Lehet,hogy ezután már nem csak félhírközlő lesz az írott sajtó a Kisalföld?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 150 család a nagycsaládosok karácsonyi ünnepségén

Győr - Kedd este több mint 150 családot vártak a győri Família nagycsaládosok Egyesületének… Tovább olvasom