Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

18 gyermek volt veszélyben a dunaszentpáli óvodában

Jelzett a szén-monoxid érzékelő, így a gyerekeket és gondozóikat időben kivitték a levegőre.
Bejelzett a nyáron vásárolt szén-monoxid-érzékelő a dunaszentpáli óvodában tegnap.  Valóban mérhető gázmennyiség volt  a levegőben, a három nevelő és a tizennyolc óvodás azonnal elhagyta a helyiséget.

A karácsonyi műsor próbájához sorakoztak fel a folyosón a dunaszentpáli óvodások. A velük egy épületben található iskolába készültek, amikor a gázkazánnál megszólalt a szén-monoxid-riasztó. Az óvónők gyorsan kivitték a tizennyolc gyereket és hívták a segítséget.

– Leállítottuk a riasztót és azonnal hívtuk a katasztrófavédelem munkatársait, akik nagyon hamar megérkeztek –  mondta Csontos Attila, a település polgármestere. – A készülékek valóban magasabb szén-monoxid-szintet mértek.

– Szerencsére nem olyan mértékben volt jelen a gáz, ami az egészségre káros lett volna – mondta a Kisalföldnek Csontos Attila polgármester. – Hála istennek a jó minőségű mérőnk már ezt a nagyon minimális koncentrációt is jelezte.

Csak pár hónaposak a készülékek

Az óvodában  nyáron szerelték fel a készülékeket. A faluvezető megerősítette: sokat hallottak a gázszivárgás veszélyei-
ről és azokról a sajnálatos esetekről, amelyek a riasztók hiányában történtek. Emiatt és a kazánok kora miatt is döntöttek úgy, hogy a kicsik és az ott dolgozók biztonsága érdekében beszerzik a műszereket.

Két kazánt lezárt a szolgáltató

– A gázművek munkatársa is kijött, ő ugyancsak mért koncentrációt. Azonnal lezárt két kazánt. Most várjuk a szolgáltató visszajelzését, hogy mi a teendő. Vélhetően a csere lesz a megoldás. Olajradiátorokat próbálunk szerezni, nem hűlhet le éjszaka az épület. Az iskolai kazánnal nincs semmi gond, az most is üzemel, nem érinti az óvodát – mondta a település első embere, akitől azt is megtudtuk, hogy az épületet alaposan átszellőztették, így a kisgyermekek már az óvoda étkezőjében fogyaszthatták el az ebédjüket.

Hamar megnyugodtak a gyerekek

– Egy picit megijedtek a gyerekek a riasztó hangjától és azt sem tudták, miért jöttek a tűzoltók – elevenítette fel a történteket Füredi Eszter óvónő.
– Hamar visszatért az élet a régi kerékvágásba. A délutáni csendes pihenőt már a legnagyobb nyugalomban tölthettük el.

Tavasszal az önkormányzat segítségével minden győri óvodába került szén-monoxid-jelző. Egy korábbi akciónkban a mentőknek tudtunk mérőket venni és olvasóinknak is kedvezményes vásárlási lehetőséget ajánlottunk egy partnercéggel.

Korábban - Bejelzett egy óvodai folyosón lévő szén-monoxid érzékelő berendezés. A Győr-Moson-Sopron megyei település Iskola téri óvodájához a győri hivatásos tűzoltók vonultak ki, a 18 gyermeket és gondozóikat kikísérték, elhelyezésükről a település polgármestere gondoskodik. Az épületben a gázt elzárták, a szolgáltatót és a kéményseprőket értesítették.

Az egység csekély mértékű gázkoncentrációt mért, azonban senki nem szenvedett mérgezést - tájékoztatott a katasztrófavédelem.

Időben jelzett a szén-monoxid mérő. Fotó: H.B.E
Időben jelzett a szén-monoxid mérő. Fotó: H.B.E

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kórház-korszerűsítés Győrben az Audi támogatásával

Megújult a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház Sebészet, Mellkas-sebészet és Érsebészet… Tovább olvasom