Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

171 milliós bírság a Győr-Szolnak

171 millió 236 ezer 240 forint – ekkora büntetést rótt ki az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a győri önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő, a hulladékszállítást a megyeszékhelyen és további több mint száz településen végző Győr-Szol Zrt.-re a Kisalföld birtokába került, október 25-én kelt határozat szerint.

A határozatban leírtakból kiderül, hogy a zöldhatóság július 20-án előre be nem jelentett hatósági ellenőrzést tartott a győr-sashegyi hulladékkezelő központban, amelynek során megállapította, hogy a cég az egységes környezethasználati engedélyben foglaltaktól eltérően végzi tevékenységét.

Az eltérés lényege, hogy a telepre beérkező lakossági vegyes hulladékból nem válogatják ki az energetikailag hasznosítható (azaz elégethető), viszonylag magas szervesanyag-tartalmú részt, így annak bálázása sem történik meg.

A Győr-Szol ehelyett a 28 napos érlelést követően a lerakótérben helyezi el a hulladékot anélkül, hogy vizsgálná, megfelel-e a jogszabályban a lerakásra előírt kritériumoknak.

A zöldhatóság megállapításai szerint idén február óta ez a gyakorlat, s a megfelelőségi vizsgálat nélkül lerakott hulladék mennyisége csaknem elérte a 19 ezer tonnát (s így a lerakó gyorsabban telik be, mint enélkül). Ezzel a cég kétféle jogszabálysértést valósított meg.

Szemétszállító a győr-sashegyi hulladékkezelő mű bejáratánál tegnap. A zöldhatóság szerint olyan szemét is a lerakótérbe került, amelynek esetében nem végeztek lerakhatósági vizsgálatot. Fotó: Bertlef
 Szemétszállító a győr-sashegyi hulladékkezelő mű bejáratánál tegnap. A zöldhatóság szerint olyan szemét is a lerakótérbe került, amelynek esetében nem végeztek lerakhatósági vizsgálatot. Fotó: Bertleff András

Mivel a lerakott magasabb szervesanyag-tartalmú hulladék februártól nem rendelkezett a lerakhatósági (megfelelőségi) vizsgálatokkal, a zöldhatóság először 21 millió 719 ezer forintos hulladékgazdálkodási bírsággal sújtotta a zrt.-t, amely fellebbezést nyújtott be a döntés ellen.

"Ennek nyomán újból megvizsgáltuk a tényállást, a bírság kiszabásának alapját képező hulladékmennyiséget és a vonatkozó jogszabályokat. Visszavontuk első határozatunkat, újat adtunk ki, amelyben ezért szerepel jóval nagyobb, százhetvenegymillió forintos bírságösszeg" – mondta kérdésünkre Németh Zoltán, a zöldhatóság igazgatója.

A Győr-Szol az ügyben tegnap közleményt adott ki, emellett lapunk kérdéseire írásban válaszolt.

Ezekből kiderült: a cég már benyújtotta fellebbezését az ügyben. A társaság álláspontja szerint jogszabályi ellentmondás áll fenn, hiszen az előírások szerint kezelés nélkül hulladékot lerakni nem lehet, ha azonban a mechanikai és biológiai kezelés megtörténik, automatikusan az előírtnál magasabb lesz a maradék anyag oldottszervesszén-tartalma.

A zrt. kifogásolja a határozat azon megállapítását, miszerint a lerakott hulladék megfelelőségi vizsgálatát évente egyszer el kell végeznie, amit elmulasztott. "Ezzel szemben ez a vizsgálat megtörtént, 2010. április 6-án, a 2011-es mérési adatok kiértékelése a vizsgálatot végző szervezet részéről folyamatban van" – állítja.

Kérdésünkre, hogy az egységes környezethasználati engedélyben rögzítettekkel ellentétben miért nem válogatják ki az energetikailag hasznosítható hulladékfrakciót, azt a választ kaptuk, hogy ezt az Európai Unió – amelynek támogatásával a sashegyi hulladékkezelő épült – nem írja elő, egyéb kötelezettségük pedig nincs rá. "Az éghető hulladékfrakció próbaértékesítésére történtek kísérletek, azonban az eredeti tervekkel ellentétben a felvásárlási ár nem fedezi az előállítás, feldolgozás költségeit.

A jelenlegi jogszabályok szerint az ilyen hulladék szemétnek minősül, az erőművek azt nem kötelesek energetikai hasznosításra átvenni, sőt, befogadásukért kapupénzt kérnek.

Ezek a kiadások nincsenek a Győr-Szol költségeibe kalkulálva" – indokolta a társaság lapunknak, miért nem válogatja külön az égethető hulladékfrakciót. (Igaz, nyilván ekkora bírság sincs a cég büdzséjébe kalkulálva.)

Németh Zoltán, az észak-dunántúli zöldhatóság igazgatója a Győr-Szol zrt. közleménye kapcsán kérdésünkre elmondta: az egységes környezethasználati engedély pontosan előírja, hogy az égethető frakciót ki kell válogatni, a jogszabályok pedig egyértelműen rendelkeznek arról, hogy a hulladékot milyen feltételek mellett lehet lerakni.

"A mechanikai és biológiai hulladékkezelés során a maradék anyag oldottszervesszén-tartalma – ellentétben a Győr-Szol állításával – csökken, éppen ez a technológia egyik fontos szerepe. A bírság kiszabására egyébként nem emiatt került sor, hanem mert nem vizsgálták a lerakott hulladék megfelelőségét. 2010-ben ugyan volt vizsgálat, de akkor még nem rakták le az égethető frakciót.

Mivel februártól a zrt. az engedélyben szereplő technológiától eltért, nyilvánvalóan más összetételű hulladékot rakott le, mint amit 2010-ben bevizsgált, így erről a hulladékról nem rendelkezett megfelelőségi vizsgálattal" – tette hozzá Németh Zoltán.

A hulladékgazdálkodási társulás települései a társulás alapító okiratában nettó 695 millió forint önrészt vállaltak az új hulladékgazdálkodási rendszer megvalósításához. Így a Győr-Szolra kirótt 171 millió forintos bírságösszeg annyi, mint amennyit átlagosan 27 önkormányzatnak be kell fizetni saját erő címén.

Bűz van. A Szabadhegyen és a Fehérvári úton élők folyamatosan panaszkodnak arra, hogy bűz van a sashegyi hulladékkezelő miatt. Szeptember 26-i cikkünkben a Győr-Szol elismerte, hogy a betonozott területen történő átmeneti tárolás és aprítás során a hulladékból jellegzetes szag szabadul fel. A cég a szaghatás csökkentése érdekében technológiai fejlesztést végez.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Prérifarkas 2011. november 15. 19:33
  „Jól van ne írd ki amit tegnap bepötyögtem.
  Ez akkor is dilettantizmus amit művelnek szakmai munka címszó alatt.
  Rohadni hagyják a szemetet a szabad ég alatt......................szagolja aki kigondolta.”
 • 40. elihu 2011. november 14. 13:48
  „16 pancser! Te hány éves vagy, hogy ennyi baromságot vagy képes összehordani bármi is legyen a cikk témája? Láttál te már hatóságot bármilyen fizikai tevékenységet végezni? A KöFe elsősorban ellenőrzési, felügyeleti és szakhatósági feladatokat lát el. Nem fog szemetet szedni. Továbbá butuskám a szemétszedés (köztisztaságvédelem) az önkormányzat hatáskörébe tartozik, amit közszolgáltatás keretén belül gazdasági társaságok láthatnak el.
  A helyi illegális hulladéklerakók felszámolása első körben önkormányzati hatáskör a regionális hulladéklerakók felügyeletét pedig az ÉduKTVF látja el. Alapjában véve jól látja el? Mit? Felveszik az eu -s támogatásokat technológiai fejlesztésekre, amiből nem valósul meg semmi, vagy megépül, de nem üzemeltetik, mert simán lerakni a hulladékot olcsóbb mint elötte előkezelni, majd a lakosságot szivatják a magas díjakkal. Az alapvető jogszabályokat sem tartják be (nemcsak az EU -s előírásokat kell betartani, hanem az itthoni jogszabályokat is). A képlet egyszerű: Az IPPC engedély előírásai jogszabályokon alapulnak. Betartotta őket? Nem. Akkor fezessen! Tökmindegy ki van kormányon! Érted már kis fiam?”
 • 39. pet 2011. november 14. 09:30
  „Nyilván a büntető cégnek szándéka volt, hogy kisebb terhet rójon a Győr-Szolra (a lakosságra), ezért volt az első összeg 21 millió. De ha már olyan <moderálva> a cégvezetés, hogy fellebbez a nyilvánvalóan rossz technológiával folytatott szemétlerakás miatt, akkor egy felsőbb hatóság pontosíthatja a büntetés összegét a valós mennyiségeknek megfelelően.
  A vezetők rátermettségéről és szakmai tudásáról tanuskodik a közleményben szereplő: "A jelenlegi jogszabályok szerint az ilyen hulladék szemétnek minősül" megnyilvánulás. Aranyhangya díj???? Gratulálunk!!!”
 • 38. urbaniastapista 2011. november 14. 08:25
  „Miért nem ők tüzelik el a hőszolgáltatóban? Az is az övék, talán "kapupénzt" sem kéne saját maguknak fizetni. Bár, Magyarországon vagyunk ...
  Bűzlik az egész cég is. Az elmúlt hónapokban három olyan ügy került elő, amik egyenként is több száz milliós veszteséget jelentenek a cégnek. A médiabirodalom és a sporttámogatások folyamatos és ismeretlen összegű pénzkiadásairól nem is beszélve. Ugye nem a saját pénzüket szórják, hanem a városét és a monopol-szolgáltatásokból besöpört sarcokkal bánnak ilyen felelőtlenül. Képünket viselők asszisztálása mellett.
  Győr, 2011.”
 • 37. vikri 2011. november 14. 08:04
  „"szegény" Győr-Szol... A világ (egyik) legnagyobb üzletét is nehéz csinálni... Talán nem is sajnálom őket.”
 • 36. háté 2011. november 13. 21:15
  „171236240-meg van az idei előírt büntetési mennyiség a prémiumhoz! - ha jövőre eltörlik, már nem befolyásolja az idei jutalékot, a jövő évibe meg nem számít ha törlik.
  A büntető cég jól jár, a szemetesek megint, - csak a szolgáltatást igénybe vevő (vagyis mi) járunk rosszul.”
 • 35. kisg 2011. november 13. 20:05
  „21 milliós volt a bírság a cikk szerint, majd olyan jó fellebbezést írt a Győr-szol, hogy 171 millió lett. Sikerdíjat adnak ezért?”
 • 34. frigyi 2011. november 13. 19:39
  „Meg kellen kerdezni talan a tisztelt Polgarmestert!!!!!”
 • 33. Dwatson 2011. november 13. 18:52
  „Tőlünk beszedik a többszörösére emelt díjat,de a munkát nem megfelelően végzik el,megspórolják prémiumra a pénzt,akkor igenis jogos a büntetés,de a cégen belül is számon kell(ene) kérni és megnevezni a felelősöket!”
 • 32. kisember1 2011. november 13. 16:15
  „Minden győri lakos 15 000 Ft-tal fog többet fizetni a jövő évben, tehát egy négyfős család 60 000 Ft-tal, hogy kiegyenlítse más hibáját. Hol tapsoljak?”
 • 31. dominiim 2011. november 13. 14:54
  „A volt "Hatáskörnélküli" megmutatja, hogy milyen akkor amokor "Hatásköre" van ! Érdekes jellem !”
 • 30. semoce 2011. november 13. 13:49
  „véleményetek szerint a bírságot is mi foglyuk kifizetni???????????????????????,

  az eddigi számlákban lévő környezetvédelmi díjat visszakapjuk?????????????????????”
 • 29. Brenda7 2011. november 13. 13:38
  „Tegyük fel, hogy jogos az ilyen nagyarányú bírság. Tegyük fel, hogy ki is fizetik /akár a győri lakosokat még inkább megsarcolva/. És akkor mi lesz? Mit fog tenni a bírságoló? Rendet teremt? És minden szabályosan fog működni ezután? Vagy ez a hatalmas összeg is el fog tűnni a süllyesztőben?”
 • 28. háté 2011. november 13. 13:16
  „Jó vezetője lett a büntető cégnek, a belvárosból kitiltotta, büntette a Győrieket. -valami betegség?
  -legközelebb azért büntetnek, mert a kukacok fordítva másznak!”
 • 27. dominiim 2011. november 13. 12:18
  „Engem az összeg tett kiváncsivá ! Miért pot 171- Millió ! ? Mi alapján jött ki ez az összeg ! Jó lenne ha valaki leve-
  zetné, hogy mi alapján számolták ki !”
 • 26. Gregg 2011. november 13. 03:52
  „Ha azt akarjuk, hogy Magyarorszag ne legyen tovabbra is Abszurdisztan, akkor IGENIS meg kell buntetni minden ceget es embert, aki vetett a torveny ellen! Ilyen egyszeru.

  Persze, lehet egyfajta prioritas, de ne ugy mondjatok mar, hogy e-helyett, hanem e-mellett!
  E-mellett meg kell tisztitani az erdosavokat is. Meg meg sokmindent meg kell csinalni; Hajra! Javasold az illetekeseknek vagy a sajtonak pl. itt. ;)

  Raadasul egy vallalat SOHA nem cselekszik kozos erdekbol vagy egy varosert. Ezt felejtsetek el.
  Egy vallalat a rovid es hosszutavu profitszerzes remenyeben cselekszik barmit is. Azert letezik es az az egy cel hajtja, azert hoz donteseket az igazgatotanacs vagy barmely manager...
  Ez a kapitalizmus lenyege, ezert kell szabalyozni, kotelezni egy vallalat mukodeset sokszaz torvennyel, ami menten erheti el a celjat, ha azon tullep, akkor buntetes.
  Csak sokszor csusszan egy kis boritek es a buntetest maris elengedik vagy szolnak elore, mikor lesz ellenorzes...
  Jelen esetben peldas ugymenetet latunk, ez mindenkeppen pozitiv.”
 • 25. bbalint 2011. november 12. 21:43
  „ez is csak egy FIDESZ - es tranzakció,azaz átcsoportosítás. kicsit jobban megy itt, akkor idevele, és mégok is lesz az áremelésre.
  Balek Köztársaság lakói vagyunk!
  hajrá Magyarország(balekország) , hajrá Balekok!!!”
 • 24. thermoline 2011. november 12. 20:58
  „Értjük!Áremelés jön.”
 • 23. embertelen 2011. november 12. 20:53
  „A "171 milliós bírság a Győr-Szolnak" magyarra lefordítva annyit jelent, hogy ezt a győri lakosok fogják megfizetni, ugyanis ezt a pénzt nem a Jézuska hozza, de még nem is a nyuszi tojja! Ez a bírság egy újabb megszorítás nekünk, ezt is jól megszívtuk!”
 • 22. anuvuk 2011. november 12. 18:12
  „pancser.
  Itt nem örül senki annak a ténynek, hogy egy céget megbüntetnek!
  A büntetésnek a célja az kell,kellene, - hogy legyen változás a szemét ügyben, mert ott iszonyatos pazarlás folyik, a lakosság hátrányára!!!!”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben járt a Google-autó! - fotó

Tudósítónk fotója szerint a győri utcákat fotózta egy hivatalos Google-autó a Batthyány tér… Tovább olvasom