Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

16ezer férőhely - Húszmilliót költene Győr az óvóhelyekre

Győr - A katasztrófavédelmi igazgatóság kérésére a győri polgármesteri hivatal munkacsoportja nemrégiben összesítést készített a város óvóhelyeiről. Összesen 166 ilyen helyiségről van szó, közülük 149 az önkormányzat tulajdona.
Hegyi Sándor, a városháza katonai referense a Kisalföldnek elmondta: csupán 32–35 óvóhely van olyan állapotban, hogy felújítás után megfelel az V. osztályba sorolás előírásainak. Ehhez tudni kell, hogy hazánkban a „légópincéket" öt kategóriába osztják be. A legjobb az I., de az V.-be tartozó létesítményeknek is el kell bírniuk az épület összedőlése esetén a romterhet, valamint hermetikusan záródó ajtóval kell rendelkezniük, hogy védelmet nyújtsanak a bent tartózkodóknak a gázok ellen.

A Munkácsy utca 1. szám alatti épület óvóhelyén amerikai és brit zászlót festett valaki a falakra – talán még a múlt rendszerben. Fotó: H. Baranyai Edina
A Munkácsy utca 1. szám alatti épület óvóhelyén amerikai és brit zászlót festett valaki a falakra – talán még a múlt rendszerben. Fotó: H. Baranyai Edina


Hét létesítmény mára teljesen alkalmatlanná vált arra, hogy betöltse eredeti szerepét

A munkacsoport a maradék mintegy 130 helyiségből hetet talált teljesen alkalmatlannak arra, hogy betöltse eredeti szerepét. A többit a szakemberek visszaminősítenék: az V. osztály helyett a szükségóvóhelyek közé sorolnák, amelyek arra azért képesek, hogy robbanás esetén a repeszektől megóvják a bent lévőket. Az elképzelések között szerepel, hogy ezeket békeidőszakban az adott lakóközösség kapná meg kezelésre, és kisebb felújítási munkálatokért cserébe például biciklitárolónak használhatná.
A felmérések szerint több óvóhelyen előfordulnak statikai, például tartószerkezeti problémák. Gondokat okoz, hogy az utóbbi években elmaradtak a karbantartások, de kiderült az is, hogy nem egy helyen szabálytalanul közművet – gáz- vagy szennyvízvezetéket – vezettek át az óvóhelyeken.

Így néz ki a Munkácsy u. 1. szám alatti épületben lévő óvóhely. Fotó: H. Baranyai Edina
Így néz ki a Munkácsy u. 1. szám alatti épületben lévő óvóhely. Fotó: H. Baranyai Edina

A munkacsoport azt indítványozta, hogy az önkormányzati ingatlanok kezelője, az Inszol Zrt. bevonásával készüljön öt évre szóló terv ezen ingatlanok felújítására és karbantartására. Az első ütemben 2009-ben 20 óvóhelyre költene Győr, darabonként 400 ezer és 1 millió 850 ezer forint közötti összeget, összesen 20 millió 450 ezret. Ezek az Árpád út 38/A, 38/B, 40., 47., a Budai út 20., 20/B, 20/C, a Dunakapu tér 5., a Mester utca 8–10., 12–14., 16–18. és 20–22., valamint a Munkácsy utca 1. szám alatt találhatók – esetenként egy címen több is. Mindehhez persze az kell, hogy ezek a kiadások bekerüljenek Győr jövő évi költségvetésébe.
A megyeszékhely legutóbb 2002 augusztusában döntött 32 létesítmény karbantartásáról. A munkálatok még abban az esztendőben és 2003-ban megtörténtek.


Tizenhatezer embernek van hely
A szakértők szerint egy-egy győri óvóhelyen veszélyhelyzet esetén körülbelül százan-százan tudnák meghúzni magukat. Ez azt jelenti, hogy a 127 ezer városlakó közül mintegy 16 ezernek jutna bennük hely, közülük 3-4 ezernek olyanban, ami – feltéve, ha a szükséges felújítási, karbantartási munkálatokat elvégzik – gázok ellen is megfelelő védelmet nyújt.

Olvasóink írták

 • 6. Boróka 2008. április 17. 12:24
  „Miért az önkormányzati "munkacsoport" végezte a felmérést?? A "katasztrófavédelemnek" nincs elég kapacitása??? Mit csinál az az 50-60 ember a munkaidejében? Jah elfelejtettem, az 5 város tűzoltóságainak beavatkozásait összesíti, elemzi, stb... illetve kommunikálja a sajtó felé, mintha Ők oltották volna el a tüzet, részt vettek volna egy kárfelszámolásban pld. ... Arról beszéljenek, hány igazi "katasztrófahelyzetet" oldottak meg ŐK, és nem a tűzoltók!!!! Mi szükség van rájuk??”
 • 5. csingiz 2008. április 16. 19:51
  „Valójában: a legutóbbi adatok szerint 825 612-en. /Ha nem számoljuk hozzá az adyvárosi mintegy 130 ezer főt..../A többieknek azért nem kell az óvóhely, mert a győri atomerőmű héttérsugárzása teljességgel immunissá tette szervezetüket az effajta külső behatások ellen.”
 • 4. gutentag 2008. április 16. 17:59
  „:)))
  Nem tudom. Kb. 126 ezren. Nem tudom.”
 • 3. upho 2008. április 16. 16:07
  „Adyvárosban, óvóhely, győrben, többiekkel.”
 • 2. ani 2008. április 16. 14:04
  „Sajnos egy komolyabb támadás esetén nem is kellene több emberenek hely, mert el se érnének az óvóhelyig.”
 • 1. Pityesz 2008. április 16. 10:19
  „Ady városba hol van az ovohej? Győrbe hányan laknak??????A tőbiekel
  mi lesz?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Morális kielégülés, avagy miért tartozik ránk, ha szakítasz?

Nem tudok egyértelműen felháborodni egy graffitin, nem a sátántól való dolognak tartom, és bár nem is vonzanak különösebben, egy-két jól eltalált munkát látva én is elismerően bólogatok. De mi a helyzet azokkal a művészkedőkkel, akik nem képesek tisztességesen megcsinálni egy falfirkát sem? Nézze meg velünk életük főműveit! Tovább olvasom