Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

15 ezren voltak a Széchenyi téren ´89-ben: videón Pozsgay Imre emlékezetes március 15-i győri beszéde

Győrött emlékezetes nap maradt 1989. március 15., Pozsgay Imre beszédét 15 ezren hallgatták a Széchenyi téren a rendszerváltás hajnalán. Vágatlan, 57 perces film a történelmi pillanatról írásunkban.

"A vágatlan felvételeken jellegzetes győri arcok tömege látható"

"1989 március 15-én volt Győr történetének - talán legnagyobb - békés tömegmegmozdulása.

A felvételekből láthatóan már megvoltak az illúziókkal teljes, rendszerváltást véghezvívó pártok alapcsírái, jövendő politikusai.

De nagy többségben egyszerű, változásra vágyó győriek jöttek el. Ihletett pillanat, nap volt volt ez, sokak számára emlékezetes.

Ide kattintva tekinheti meg a legendás győri március 15-ét.
Ide kattintva tekinheti meg a legendás győri március 15-ét.

A sorozatos koszorúzások alatt jól láthatóan egyre gyűlt a tömeg és Pozsgay Imre Lloyd erkélyén elmondott legendás győri beszédére megtelt a Széchenyi tér. Valoságos, hitel teli, de békés forradalmi hangulat volt.

A vágatlan felvételeken jellegzetes győri arcok tömege látható, azért sem vágtam meg, hogy nehogy elvesszen egyetlen arc, tekintet sem.

A felvétel végén a KTMF-n fórum volt Pozsgay Imrével és általam nem beazonosítható másokkal, az is jól visszadja a kor óvatoskodó, de már odamondogató hangulatát" - olvasható az 57 perces dokumentumfilmnek otthont adó mediawavearchivum.hu oldalon.

A film operatőre, vágója, rendezője az egykoron győri központú, de az elmúlt években Szombathelyre költözött Mediawawe fesztiváligazgatója Hartyándi Jenő.

Ide kattintva olvashatják el a Kisalföld szerkesztőjének publicisztikáját a 23 évvel ezelőtti nagygyűlésről, valamint az újonnan előkerült filmről! 


"Kisebb csoda volt, hogy a győri tömegfelvonulás békésen ért véget"

"Tavaly novemberben kezdtem el azokat a felvételeket válogatni, melyeket a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején vettem fel.
Összesen 370 darab különböző típusú videokazettáról van szó, melyeknek a digitalizációja meg fog történni. A szóban forgó Pozsgay-beszédről készült dokumentumfilmet pár hete tettem fel az oldalunkra.

Azt szeretném hangsúlyozni, hogy gyakorlatilag vágatlan filmről beszélhetünk, mivel úgy éreztem, hogy a korabeli győri arcok, emblematikus alakok megőrzése legalább olyan fontos, mint Pozsgay Imre szavainak közzététele" - kezdte megkeresésünkre Hartyándi Jenő.

Hartyándi Jenő
Hartyándi Jenő


"Számomra a rendszerváltás egyik legemelkedetettebb pillanataként maradt meg a huszonhárom évvel ezelőtti győri ünnep; holott mind Erdélyben, mind Budapesten több korabeli tömegrendezvényen forgattam.

Azt hiszem, az kisebb csoda volt, hogy a győri tömegfelvonulás békésen ért véget, mivel Pozsgay beszéde az akkori viszonyok között kimerítette a lázítás fogalmát.

Az állampárt ennek ellenére nem mert lépni, de azt is hozzá kell tenni: ahol tömeg van, mindig feltűnhet pár hangoskodó vagy fizetett provokátor, s ezeknek az embernek a viselkedése teljességgel kiszámíthatatlanná rendezheti az eseményeket" - közölte Hartyándi Jenő.

Romsics Ignác: "Pozsgay sikerét nem lehet általánosítani" 

Az 1989. március 15-i ünnep egyértelműen mutatta az új idők új szelét Magyarországon. Romsics Ignác történész szerint "az MSZMP közös megemlékezést javasolt, amellyel a `nemzeti egységet´ és saját elfogadottságát szerette volna dokumentálni.

Az ellenzék nagyobb része viszont nem óhajtott közösséget vállalni korábbi üldözőivel, és emellett az erejét is meg akarta mutatni. Így aztán az történt, hogy a hivatalos, a Nemzeti Múzeum előtti rendezvényen az MSZMP képviselői mellett csak a szociáldemokraták és a kisgazdák jelentek meg és beszéltek.

A többi ellenzéki szervezet a Március 15. téren gyülekezett, és onnan a Szabadság térre vonult. Cserhalmi György ott olvasta fel a demokratikus ellenzék 12 pontba foglalt követeléseit. Majd Csengey Dénes, az MDF politikusa jelképesen lefoglalta a Magyar Televíziót. 1848-ban Petőfiék Landerer és Heckenast nyomdájával tették ugyanezt".

A XX. századi magyar történelem kutatója szerint Pozsgay Imre győri beszéde nem illeszkedett a sorba, mivel "Pozsgay sikerét nem lehet általánosítani. Ő akkor az ország legnépszerűbb politikusa volt. Az állampárt elfogadottsága viszont rohamosan csökkent".

Pozsgay Imre a Széchenyi téri beszédről: "Győr óriási volt akkor"

"Tizenkét politikai szervezet együttesen hívott meg a nagygyűlésre. A személyes meghívó Vadász Anna megyei népfrontitkár volt.

A Lloyd erkélyéről általam elmondottakat azóta sem szívesen emlegetik, mert a nemzeti egység fontosságáról beszéltem, miközben akkor már látszott, például az ugyanekkor Budapesten történtekből, hogy mekkora a szakadék a rendszerváltó erők között. Győr óriási volt akkor" - nyilatkozta az emlékezetes győri ünnepről az egykori államminiszter három éve a Kisalföldnek. 

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. pancser 2012. március 19. 13:43
  „Ugyan már, egy ifjúkori vonulgatás miatt nem lehet egy embert megbélyegezni, Péter 3x tagadta meg a Mestert, mégis kőszikla lett belőle. Ez egy jobbikosnak érthetetlen de az ember ilyen ha nem jobbikos.”
 • 29. bélanéni 2012. március 18. 20:36
  „28. pancser : Lehet, hogy számodra korlátolt világszemlélet az enyém, de szerintem meg szarmaszatolás a hozzád hasonlóké. A gazember az gazember. Aki karhatalmista volt, és önként, az gazember. Nem is kicsi. Részemről lezártam.”
 • 28. pancser 2012. március 18. 08:47
  „26! "bélanéni"Pontosan mint embert kell nagyra értékelni. Felül emelkedett önmagán, sokat tett annak érdekében, hogy kimásszunk a rendszerváltás idején elkövetett gazdasági ostobaságok következményéből. A megbékélés híve volt és maradt. Nem úgy mint ti. A világ sokkal összetettem, mint a ti egysíkú, korlátolt világnézetetek!”
 • 27. háté 2012. március 17. 22:53
  „Csak el kel olvasni a hiteles könyveket , amit nem égettek el azt titkosították. A pufajkásnak "60-évre" elzárták a bűntettét, amit fegyverrel követett el.”
 • 26. bélanéni 2012. március 17. 22:21
  „25. pancser :Mégegyszer: Nem minősítettem Horn teljesítményét. Irreleváns jelen esetben. Mint embert semmire sem értékelem. Nem írom, hogy szar alak, mert kimoderálnának.”
 • 25. pancser 2012. március 17. 21:18
  „24! "bélanéni" Egyáltalán nincsen igazad! Az, hogy Horn egykor karhatalmista volt, ez nem számít miniszterelnöksége megítélésénél. Horn részese volt annak a munkának, hogy békességben áldozatok nélkül zajlott le a rendszerváltás. Egy realista politikus volt, aki megértette az idők szavát. Személy szerint tisztelem és becsülöm mint mindazok akik a hatalomba segítették választások útján. Viszont javaslom, ne mérjük őket össze, se kis, se nagybetűkkel!”
 • 24. bélanéni 2012. március 17. 20:27
  „21. pancser : Nem mintha bármit is írtam volna arról, hogy milyen miniszterelnök volt Horn. Arról írtam, hogy milyen ember volt. A kettő nem feltétlenül korrelál, de abban a helyzetben engem mélységes szomorúsággal öntött el, hogy egy ilyen embert választ az ország. Az, hogy az emberek milyennek tartották és mennyire látnak be a színfalak mögött történtekbe, ergo, milyen miniszterelnöknek tartották Antalt vagy Hornt megint más kérdés. Hitlert is demokratikusan választották meg és nagyon sokáig nagyon sokan szerették. Nem releváns a közvélemény ebben az esetben. Hornt Antalhoz hasonlítani sem lehet. Antal államférfi volt. Horn mikiegér. kisbetűvel”
 • 23. háté 2012. március 17. 17:11
  „-89-ben végre szabadon és félelem nélkül ünnepelhettük Március 15.-ét! -gyönyörű volt az üldöztetés után, tele vágyakozással.
  Hamar kijózanított bennünket a taxis blokád.
  Úgy gondoltam és sokan mások, hogy a komcsik által gmk-ba és egyébegyletekbe kilopott vagyont vissza vesszük.
  - ehelyett azóta közösen rabolnak, lopnak csalnak, mindegy ki van hatalmon!
  Egy aránylag jól működő, világszínvonalú termékeket is gyártó gazdaságot játszottak át, az összes értékkel a /piacért /a rablóknak, miközben milliárdosok, és multimilliomosok fejlődtek ki politikusainkból, hozzátartózóikból, és sleppjeikből!
  Akkora pökhendiség lett úrrá, fiatal, a civil élet viszontagságairól semmit nem tudó "politikusi" címet felvevő, de ahhoz a legkisebb emberi méltóságot is mellőző, 90-től a közférá-ból jól megélő egyedeken, hogy nagyjaink forognak sírjukban! - ez a könyvtárostól- az ÁVH-son, a szőlőpréselőn, a böszmén, a libások-gyilkosán át, a préselőből segnyalóvá avanzsált európénerig, mind a magyarság ellen munkálkodtak!”
 • 22. Pretorianus 2012. március 16. 21:14
  „". Na és? Horn számomra egy becsületes jó ember,"
  "Úgyhogy nekem a szocik a rossz emlékűek, de nagyon."
  Mindkét idézet ipszilon pancsertől származik...
  Ja és ne hidd pancser,hogy ha nem reagálsz a hozzászólásaimra,én békén foglak hagyni!:)Soha.:)Megmutatom mindenkinek,ki is vagy te valójában..
  "Teccene elolvasni amit írtam, Deák Ferenc a haza bölcse volt, megbocsátott Ferencjóskának,"

  Kiegyezett vele,nem megbocsájtott.A megbocsájtás Istené.”
 • 21. pancser 2012. március 16. 20:42
  „17. bélanéni! Horn jó miniszterelnök volt, a választók sokkal jobbnak tartották mint Antall utódait. Teccene elolvasni amit írtam, Deák Ferenc a haza bölcse volt, megbocsátott Ferencjóskának, akinek fejére tették a magyar szent koronát, csak kései utódainak borul el az agya állandóan. Egy kicsit gondolkodnotok kéne! Az ország 35-ön túlin lakossága szinte kivétel nélkül vörös nyakkendőt úttörő volt. Na és? Horn számomra egy becsületes jó ember, az MSZP nem kommunista párt, hanem egy demokratikus baloldali párt. Vezetésre hivatottak!”
 • 20. Pretorianus 2012. március 16. 13:41
  „17. bélanéni 2012.03.15. 21:55
  Nem,nem viccből írta...Ámbár tudjuk,amelyik kutya ugat,az nem harap.Nos,ő csak ugat,ugat és ugat.Egyet balra,egyet jobbra és vakkant egy kicsit középre is,így állítja be magát egy demokrata kutyának.De szerintem csak egy veszett eb.”
 • 19. Pretorianus 2012. március 16. 13:30
  „16. pancser 2012.03.15. 18:43
  Hát nálad "rugalmasabb" gerincű hozzászólót nem igen találni!Egy szélkakas hozzád képest egy lebetonozott kődarab...Gondoltam idézek én is,mint tették páran előttem!:)
  "3. pancser 2011.02.22. 22:38

  Horn kormány idején történt olyan eset, hogy levélben kérték a vállalatok vezetőit, a béremelés elhalasztására vagy mérséklésére. Amikor a dolgozók ezt nem tudva reklamáltak a külföldi idetelepült cég vezetésénél, a vezér mosolyogva kedvesen közölte, hogy szocialista kormányotok kérése a bérek visszafogása. A vezér nyilván örült a jó hírnek, többet utalhatott a részvényesek osztalékalapjába.
  Szóval a dolog, hogy a kormány befolyásolja béreket, ez nem új keletű. A Fidesz mindig és mindenkor a béremelést szorgalmazta. Tessék megnézni az első ciklusukban hogyan emelték a legszegényebbek bérét és mennyit emeltek a szocik 8 év alatt. Úgyhogy nekem a szocik a rossz emlékűek, de nagyon. A voluntarizmusról meg annyit, ahol nincs akarat ott semmi sincsen!"”
 • 18. szoermy 2012. március 16. 11:41
  „RábaViktor! Nagyon egy húron pendülünk! Akkor nem erre gondoltunk ami most van, ill. lett. Mikor ott álltunk és kicsit megilletődötten, de hittel az új, szebb jövőben -énekeltük a himnuszt.... Hát lelombozó a mai helyzet! Semmi szebb és jobb kilátás!”
 • 17. bélanéni 2012. március 15. 21:55
  „16. pancser : Ezt ugye csak viccből írta. Horn Gyula mint nagyszerű miniszterelnök?? Karhatalmista volt, ami ugye az ÁVH jogutód szervezete volt. Egy diktatúra erőszakos és embereket törvénytelenül, még az akkori törvények szerint is törvénytelenül, gyilkoló félkatonai szervezete. Belőlük lett aztán a munkásőrség. szerencsésebb lett volna börtönbe csukni, csak ugye "tetszettek volna forradalmat csinálni", akkor lehetett volna. A vértelenségnek ez volt az ára. Gondolom ugyanilyen elnéző lett vola ha teszem azt náci miniszterek kaptak volna pozíciókat a vh. után. Erkölcsileg ugyanaz a helyzet. A diuktatúra az diktatúra. Mindegy a színe és még akkor is diktatúra, ha sokan szavaznak rá. Ld. 1933-ban Németországban Hitler hatalomra jutása. Sokak véleménye nem azonos az igazsággal. A komcsizást pedig ne felejtsük el, mint ahogy a nácizást se addig, amíg gyilkosok, kínzók és áldozataik is köztünk élnek. Majdha bocsánatot kérnek vagy elítélik öket. Akkor lezárhatjuk. Ez nem az a helyzet, amikor az ilyen megalkuvásnak helye van.”
 • 16. pancser 2012. március 15. 18:43
  „3. "Patriot" Öt évig sem élvezhettük a rendszerváltást, 94-ben visszatért a posztbolsevik párt egy ÁVH-s miniszterelnökkel az élén.
  Nem tudom mit élveztél az Antall-Boross kormányokon a szavazók 90%-a nem rájuk szavazott a ciklus végén. akkor szembesült a nép azzal mi a kapitalizmus. Raskó, Palotás, Zsíros, nyilván élvezték mára elmerültek. akkor történt a világ legostobább földosztása a földlicitekkel. Az egész országban meggondolatlan privatizáció zajlott, taxisblokád, 38% infláció, kezdődő munkanélküliség.
  Nem visszajöttek, hanem a nép döntő többsége a szocialista pártot akarta. Ennek a pártnak semmi köze a bolsevizmushoz, meg az ÁVH-hoz. Ferenc Jóska uralkodott amikor 49-ben a megtorlások zajlottak, mégis magyar király lett belőle, pedig 18 év telt csak el. Felejtsük el végre a komcsizást, Horn egy nagyon jó miniszterelnök volt!”
 • 15. RábaViktor 2012. március 15. 15:52
  „Én akkor ott voltam, a haverokkal mentünk ki, azt gondoltuk innentől valami más lesz! ( a filmen egyébként jól látszunk)Azt gondoltuk más lesz a világ. Nem csak szabadabb, de talán jobban fogunk élni. Aztán mindig , minden marad a régiben. De a hitünk, a remény még él!”
 • 14. Madarász 2012. március 15. 14:46
  „7. Akkor azok másik lengyelet, én már reggel láttam képet a facebook-on a buszokkal érkezőkről, családok, gyerekekkel. Abban nem vagyok biztos, hogy egyáltalán tudják-e, hogy hová jöttek...”
 • 13. gogos70 2012. március 15. 14:41
  „Én is ott voltam a téren törzsgyökeres Győri vagyok szép és felemelő volt, de aki ezt a videót megvágta az és még elismerést vár hát látszik, akkoriban kinek kellet nyalni sajnos most is ez van .”
 • 12. gogos70 2012. március 15. 14:39
  „Én is ott voltam a téren törzsgyökeres Győri vagyok szép és felemelő volt, de aki ezt a videót megvágta az és még elismerést vár hát látszik, akkoriban kinek kellet nyalni sajnos most is ez van .”
 • 11. Ibrox 2012. március 15. 12:35
  „valaki mondja már meg : mi az a ..."jellegzetes győri arcok..." ??”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg a ´48/49-es forradalom legfontosabb győri és abdai helyszíneit - videó

Videós időutazásunkból kiderül, hol mondott és hol nem mondott Kossuth Lajos beszédet Győrben. Tovább olvasom