Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

15 év Praktikus a practing

A Széchenyi István Főiskola Közlekedési és Gépészmérnöki Fakultása 1996 őszétől kezdődően az Európai Unió Phare-programjának támogatásával gyakorlatorientált mérnökképzést indított.

A Practing névre keresztelt program – melynek anyagi alapjait az abban résztvevő és annak eredményességében érdekelt cégek által életre hívott alapítvány teremti meg – az eltelt tizenöt év alatt közel másfélezer hallgatónak segített zökkenő-mentesebbé tenni a munkaerő-piaci debütálást.

November derekán tartották a tizenöt éves jubileumához érkezett Practing gyakorlatorientált mérnökképzés megvalósítására alakult konzorcium ünnepi ülését.

Másfél évtizede dr. Kardos Károly és dr. Pintér József – az "alapító atyák" – eredményes pályázata alapján az Audi Hungaria Motor Kft., az Opel Hungary, valamint a Rába Rt. részvételével indult a program, mely az eddig eltelt időszakban 1450 hallgatót segített szakmai gyakorlathoz 136 hazai és 27 külföldi partnercégnél.

– 1996 őszén négy hallgatóval két cégnél indult a pilot projekt, a következő félévben már huszonhat fiatal számára tíz cég kínált szakmai feladatot – mondta dr. Pintér József, a Practing-program egyik atyja, a kuratórium társelnöke.

– Az utóbbi időben évente már száz-százötven hallgatónk vesz részt a programban, jelen pillanatban hetvenen vannak gyakorlaton harmincnál is több cégnél.

Eleinte gépész, közlekedésmérnök, műszaki menedzser és mérnök-tanár szakon tanuló hallgatók csatlakozhattak a Practinghoz, amely ma már gazdasági képzésben részt vevő széchenyiseket is vár.

– S bár már több mint négy évtizede oktatok, a Practing és az azzal kapcsolatos tevékenység az, amelynek a legtöbb gyakorlati hasznát érzem. Jó érzés azzal szembesülni, hogy milyen sok egykori hallgatónk életére volt komoly hatással a Practing.

Sok-sok apró történetet lehetne mesélni, melyek kivétel nélkül a gyakorlatorientált mérnökképzés létjogosultságát igazolják, s melyek sikert jelentettek a hallgatóknak, a cégeknek, no és persze áttételesen nekünk, oktatóknak.

A cégek egyébként kezdettől fogva komolyan gondolták a Practingot, azonnal megérezve, hogy minőségileg mennyire többet jelent számukra is ez a gyakorlat.

– Az persze tény, hogy erősen összefügg a cégek konkrét érdeklődése a pillanatnyi megrendelés állományukkal, a munkaerőpiaci igényükkel. Ezért aztán mi is megéreztük a gazdasági válságot – folytatta Pintér József, aki ha a cégeknél annyira nem is,a hallgatóknál tapasztalt változást az eltelt másfél évtized alatt.

– Eleinte szinte rá kellett beszélnünk őket, ma azonban már egyre komolyabban veszik. Véleményem szerint azonban a Practingra az ne jelentkezzen, aki csak jár az egyetemre, hanem az, aki hajlandó többletmunkát is vállalni.

A régiónk elsődlegesen Esztergomtól Szentgotthárdig terjed, de a múlt félévben Szegeden is volt practingosunk. Többször előfordul, hogy felhívnak cégektől, kit ajánlanék számukra. Ilyenkor mindig azt mondom, hogy nekünk csak jó hallgatóink vannak. Persze akad olyan eset, amikor felvállalom a segítséget. Mint például jelenleg, amikor egy nagyon ügyes siketnéma gépész hallgatónknak próbálok gyakorlati helyet szerezni…

Pintér József bár lassan ténylegesen nyugdíjba vonul, biztos abban, hogy a Practingra akkor is figyel.

– Olyan jó abban segédkezni, hogy a hallgatók jelentős hányada ezen program révén talál magának munkát. Biztosra veszem, hogy a Practing továbbra is sikerre ítélt vállalkozás, melyre építve az abban szerepet vállaló cégek jövőre egy minőségi ugrást irányoztak elő, amely a duális képzés bővítését jelenti.

Kívánom azt, hogy a következő tizenöt év ugyanúgy szóljon a Practing sikereiről, s azzal párhuzamosan az elektronikus tananyaggal ellátott duális képzés eredményességéről!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent a Széchenyi Alumni Magazin téli száma

A napokban jelent meg a Széchenyi Alumni Magazin 2011. téli, az indulástól számítva 18. száma. Tovább olvasom