Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

132 aláírás az elkerülőút ellen

Hétfőn adták át a pinnyédiek Balogh József győri polgármesternek azt a tiltakozást, melyet 137 ott lakó írt alá, tiltakozva a Pinnyéd mellett elhaladó elkerülőút tervezett nyomvonala ellen. Az út a Püspökerdő és Pinnyéd között haladna el, összekötve a 85-ös, Győr–Sopron közötti főútvonal és az egyes (bécsi) főút csomópontját a szigetközi úttal.
A pinnyédi Erdész utca és a szomszédos utcák lakói szerint az út túl közel épül majd a már meglévő és a nemrég kiosztott telkeken a jövőben megépítendő házakhoz, jelentős zaj- és környezetszennyezést okozva.
Stipsics Lászlóné 1961 óta lakik az Erdész utcában, s nemcsak a maga, hanem felnőtt gyermekei nyugalmáért is aggódik.

– Szörnyű, mi lesz akkor, ha a kamionok, teherautók szinte a ház mellett haladnak majd el. Én ugyan már idős vagyok, de a gyermekeim is itt szeretnének építkezni, éppen azért, mert csendes, családias a környék. Attól félünk, ennek vége szakad, ha megépül az elkerülő.
Németh Iván, a győri rendezési terv készítője túlzottnak tartja a lakók aggodalmát, különösen, hogy kérésükre módosították az út korábban tervezett nyomvonalát.

– Engedve a pinnyédiek kérésének, az eredeti tervhez képest száz méterrel távolabb húztuk meg a nyomvonalat, így az a tervezett lakóterület szélétől kétszáz, a jelenlegi utolsó lakótelekre építhető épülettől háromszáz méterre húzódik majd. Ez sokkal távolabb van, mint az autópálya Ménfőcsanak szélétől, s ez az út messze nem zavarja annyira az ott lakók nyugalmát, mint gondolják.

A tervezett elkerülőszakaszon egyébként a becslések szerint naponta 1344 autó halad át 2018-ban – az előírások szerint a prognózist tizenöt évre előre kell elkészíteni –, ami például kevesebb mint negyede a győri Kossuth Lajos utca ugyanakkorra becsült forgalmának. Az úton naponta közel száz kamionra számítanak, ami jelentősen tehermentesítené a győri belváros útjait. A megvalósítást tíz éven belül nem tartják valószínűnek.
– A lakossági fórumot követően kerestünk más megoldást a városi körgyűrű részét képező út megépítésére, de nincs más lehetőség – tudtuk meg Németh Ivántól. – Amit a tiltakozók elképzeltek, kivitelezhetetlen, hacsak nem vezetjük keresztül az utat Győrújfalun, a házak között.

Egy elkerülőútnak a város körül kell haladnia, ha ennél nagyobb ívben kerüli el, senki nem használja majd, s nem csökkenti a város forgalmát. Az egész világon jellemző, hogy bár mindenki közlekedni akar, közös érdek, hogy a városon átmenő forgalom csökkenjen, mégis mindenki azt akarja, hogy a közlekedéssel járó kellemetlenségekből semmit ne érezzen meg. Ha a tiltakozó lakosokon múlt volna, nem épült volna meg 1993-ban a 83-as út Marcalvárost átszelő szakasza sem, s az ottani forgalom ma is a belvároson haladna át.

Németh Iván szerint nem megalapozott a pinnyédieknek a környezet megóvásával kapcsolatos aggodalma sem, hiszen a tervezett út helyén többségében szántóföldek vannak, s a „belváros tüdejének" számító Püspökerdőt is háromszáz méterre elkerüli.
Álláspontja szerint a környezetvédelem szempontjából igazán jó megoldást csak az jelentene, ha általában véve csökkenne a forgalom, ennek érdekében azonban ma még kevesen vagyunk hajlandók lemondani az autóhasználatról.

A pinnyédiek tiltakozása nem csupán az elkerülőút, de a túlzott beépítés, valamint a tervezett régi Rábca-medren keresztülvezető több híd ellen is szól. (A tervezett kettőből egyet tartanának indokoltnak.) A győri új rendezési tervet január 19-én tervezi elfogadni a közgyűlés. Lapunk információja szerint a városrész lakói demonstrációt terveznek a városházához, amennyiben nem fogadják el módosító javaslataikat.
(Az ügyről szerettük volna megkérdezni Pinnyéd–Sziget önkormányzati képviselőjét is, ám tegnap nem tudtuk elérni.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskola kárát a biztosító rendezi

Pénteken már el tudták helyezni a diákokat a győri Nádorvárosi Közoktatási Központban, amely csütörtökön elázott egy csőtörés miatt. Az is kiderült, hogy a hibát a rendszerben egy áramszünet miatt keletkezett fagydugó okozta. Az iskolaigazgató elmondta, a biztosító rendezi a kárt. Tovább olvasom