Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

130 éves a Budai úti víztorony Győrben: felmásztunk a tetejére! - videó, fotók

Magyarország első vidéki víztornya még mindig működik. Fotózzon, játsszon és nyerjen látogatást a víztoronyba és állatkerti belépőket!

A kisalföldi megyeszékhely iparivíz rendszerének legfontosabb eleme még mindig a Budai úti víztorony

"Szinte napra pontosan 130 éve, 1884. június 15-én helyezték üzembe Magyarország első vidéki víztornyát Győrben, mely a mai napi működik.

Az ívóvíz-ellátásból már nem veszi ki a részét, de a kisalföldi megyeszékhely iparivíz rendszerének legfontosabb eleme még mindig a 130 éves víztorony. Az épület 26 méter magas" - kezdte portálunk érdeklődésére Tóth László, a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatának vezetője.

A kisalföldi megyeszékhely ipari vízét még mindig a Budai úti torony állítja elő

"Szinte napra pontosan 130 éve, 1884. június 15-én helyezték üzembe Magyarország első vidéki víztornyát Győrben, mely a mai napi működik.

Az ívóvíz-ellátásból már nem veszi ki a részét, de a kisalföldi megyeszékhely ipari vízét ez a torony állítja elő. Az épület 26 méter magas" - kezdte portálunk érdeklődésére Tóth László, a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatának vezetője.


Videó: Cseh Róbert

Miért nem bombázták le a víztornyot az angol és amerika pilóták?

"Érdekesség, hogy a víztorony története szinte rögtön kellemetlen bakival kezdődött: a tartálya egyre jobban kidudorodott.

A problémát évtizedeken keresztül próbálták orvosolni, de végleges megoldást csak a négyszögletes tartálya lebontása, s egy új, henger alakú építése jelentette. Kevesen tudják, de az ötvenes évekig vízmérőket javító műhely működött itt.


Ilyen a kilátás a torony tetejéről - fotók: Cseh Róbert

Az pedig érdekes történelmi kérdés, hogy a közeli Vagongyár bombázását miként élhette túl a torony 1944-ben?

Egyes vélemények szerint az angol és amerikai pilótákat kifejezetten azzal az utasítással küldték a levegőbe, hogy a víztornyot ne rombolják le, mivel a vagongyári bombázásokhoz jó iránytűként szolgált" - mondta Tóth László.


Korabeli tervrajz 1884-ből


Fotózzon és nyerjen látogatást a 130 éves víztoronyba és a győri állatkertbe 

A múlt heti marcalvárosi víztornyot bemutató videós riportunk után több Olvasónk is kérdezte, hogy a győri víztornyokat szervezetten meg lehet-e tekinteni? Nos, a létesítményekbe biztonsági okok miatt tömegesen nem szabad felmenni.

A kisalfold.hu és a Pannon-Víz közös játékán öt Olvasónk páros belépőt nyerhet a Budai út víztoronyba és a győri állatkertbe. Ehhez nem kell mást tenni, mint érdekes fotókat készíteni az Árkád közelében lévő víztoronyról - aki selfiet küld, előnyt élvez -, s beküldeni az online@kisalfold.hu e-mail címre.

Kérjük, a levél tárgyába tüntessék fel: víztorony. A képeket természetesen közöljük portálunkon. Beküldési határidő: július 4.


Fel akar jutni a víztorony csúcsára? Akkor fotókra fel!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rommá tört kamion és autó az M1-esen Győrnél - Törmelék az úton - fotók

Vége az útzárnak az M1-esen, ahol egy kamionos szakította át a szalagkorlátot és egy autónak… Tovább olvasom