Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

12 tanács, hogy ne robbanj fel szilveszterkor

Az ördög sosem alszik - figyelj oda, amikor rakétát küldessz az ég felé!
12 jótanács az év végi biztonságos szórakozáshoz

1. Tűzijáték terméket kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással ellátva vásároljon! Ne vásároljon lejárt felhasználhatósági idejű terméket!

2. Úgy tárolja azokat, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá!

3. Olvassa el a használati útmutatót, és mindig tartsa be az abban foglaltakat!

4. Ne szerelje szét, vagy alakítsa át a terméket!

5. A termékek jelentős része csak szabadtéri felhasználású, ezért beltérben soha ne működtesse azokat!

6. Kézben tartva ne működtessen el a tűzijáték terméket, és ne hajoljon fölé!

7. Győződjön meg arról, hogy függőleges irányban semmilyen akadály nincs a termék útjában, és oldalirányban tartsa be a gyártó által meghatározott, a használati útmutatóban szereplő biztonsági távolságokat!

8. A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrja be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsa, mely lehet egy üres pezsgősüveg is! Eltört vezetőpálcás rakétát ne indítson. A kisebb telepet támassza meg oldalról téglával, esetleg egy másik teleppel. Vetőcsöves (golyós) bomba betöltésekor figyeljen rá, hogy mindig a gömb rész legyen fölfelé.

9. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék - de minimum egy vödör víz -, hiszen az ördög sosem alszik!

10. A sérült, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket vigye vissza a forgalmazóhoz!

11. A petárda birtoklása és felhasználása magánszemélyek számára tiltott!

12. Vigyázzon arra, hogy az Ön szórakozása ne veszélyeztessen másokat
(személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természeti

Illusztráció
Illusztráció


Apirotechnikai termékek szilveszteri forgalmazásának, tárolásának és felhasználásának szabályairól.

A polgári célú pirotechnikai tevékenységről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Kormányrendelet 2011. szeptember 01-től hatályos, ezzel egyidejűleg a korábbi pirotechnikai tevékenységet szabályozó 155/2003. (X. 1.) Kormányrendelet hatályon kívül helyezésre került. Az új szabályozás a korábbi rendelethez képest többek között megváltoztatta a tűzijáték termékek magánszemélyek által történő birtoklásával, tárolásával, felhasználásával kapcsolatos szabályokat is.

A pirotechnikai tevékenység nem sértheti, illetve nem veszélyeztetheti az emberek és állatok életét, testi épségét, egészségét; az emberek vagyonát, a természeti és az épített környezetet, a tűzvédelmi szabályokat. Pirotechnikai termék jogosulatlan birtoklása, illetve felhasználása esetén a rendőrség intézkedik a jogosulatlan birtoklás és felhasználás megakadályozására. A szabadon birtokolható pirotechnikai termékek kivételével a talált pirotechnikai terméket haladéktalanul be kell jelenteni a rendőrségnek

Az előző évek szabályozásához hasonlóan továbbra sem kell engedély egész évben a 14. életévét betöltött személynek az 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termékek - a petárda kivételével - megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához, a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználáshoz. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.

Változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy már nem kell engedély egész évben a 16. életévét betöltött személynek a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék - a petárda kivételével - megvásárlásához, birtoklásához, tárolásához és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználásához. A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.

Szintén változás a korábbi szabályozáshoz képest, hogy nagykorú személy a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket december 28-a és 31-e között megvásárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 01-én 06 óráig felhasználhatja. A fel nem használt vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket január 05-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

A termék január 05-ig történő visszaszállításával, valamint a forgalmazó általi visszavételével kapcsolatos rendelkezések megsértése esetén a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség jár el.

Az előző évekhez hasonlóan magánszemélyek részére a petárda továbbra sem birtokolható, illetve elműködtethető.

Minden pirotechnikai termék legkisebb egységcsomagját magyar nyelvű, közérthető és jól olvasható címkével kell a terméktől elválaszthatatlan módon ellátni. A termék felirata tartalmazza többek között a gyártó nevét és címét, a pirotechnikai termék nevét, pirotechnikai osztályba sorolását, magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót, baleset és egészségvédelmi figyelmeztetést.

Az állampolgárok pirotechnikai terméket csak hatósági engedéllyel rendelkező, legális árusító helyen vásároljanak. A legális forgalmazási helyeken szakképzett pirotechnikus dolgozik, aki felvilágosítást is adhat a termék használatáról.

Az illegális árusoktól vásárolt termékek minősége nem ellenőrzött, a termékekről a magyar nyelvű használati útmutató általában hiányzik, ezért az elműködtetésük balesetet is okozhat.
Megyénkben 28 helyszínen (tavaly 33 helyszínen) - általában a nagy forgalmú bevásárló központok közelében – engedélyezett a rendőr-főkapitányság év végi tárolást és forgalmazást, ideiglenesen elhelyezett konténerekben.

Magánszemélyek által szabadon felhasználható és tárolható pirotechnikai termékekek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók, lakásban a pirotechnikai termékeket a kiskorúaktól elzártan kell tartani. Tetőtérben és alagsorban, pincében pirotechnikai terméket tárolni tilos, a pirotechnikai termékek eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad. A pirotechnikai termékeket a használati útmutatónak megfelelően szabad felhasználni, csak zárt csomagolásban szállíthatók.

A szabálysértési törvény szankcionálja a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértések elkövetését. Aki engedély nélkül pirotechnikai tevékenységet végez, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmára, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, az eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.

A múlt év hasonló időszakában 9 esetben indult szabálysértési eljárás – zömében petárda birtoklása és felhasználása miatt – magánszemélyekkel szemben, melyek során átlagosan 20.000, Ft pénzbírságot szabtak ki a szabálysértési hatóságok, a pirotechnikai terméket elkobozták és megsemmisítésére intézkedtek. Magánszemélyek által a tavalyi évben engedély nélkül birtokolható ás a meghatározott időtartamban felhhasználható pirotechnikai termékek elműködtetése során 1 esetben súlyos sérüléses, l esetben könnyú sérüléses baleset rötént megyénkben a használati utasításban meghatározottak be nem tartása miatt.

A rendőrség az ellenőrzések során kiemelt figyelmet kell fordít az engedély nélkül forgalmazók (pld. piacokon, vásárcsarnokok területén gépkocsiból árusítók) kiszűrésére.

Egyidejűleg az illetékes önkormányzatok területén működő polgárőrség segítségét is kérte a rendőrség tekintettel arra, hogy az adott településen rendszeresen járőr szolgálatot látnak el, ezáltal azonnal tudják jelenteni a városi kapitányságok ügyeletére az esetleges illegális pirotechnikai tevékenységet.

Olvasóink írták

 • 17. suellen 2011. december 29. 15:12
  „moderálva köszönjük”
 • 16. Kruse 2011. december 29. 14:16
  „Biztos vagyok benne, hogy 10-ből 9 fikázó ugyanúgy megnézi szilveszterkor a tűzijátékot.”
 • 15. Beresforder 2011. december 29. 11:51
  „Nem értek egy-két embert. Alapvetően mindenki magát minősíti, én is.
  Aki másokat - nyilván irritáló szándékból - primitívnek tart, csak azért, mert szeretik a tűzijátékot, az nyilván egy nagy adag empátiával megáldott korszakos zseni.
  Aki ennek felül és normális reakció helyett - hogy megmutassa nem primitív - vérkommunistákat megszégyenítő módon vérfasisztázik, az vagy elmúlt már 18 éves 89-ben, vagy nem.
  Na mindegy is nem ezt akartam mondani, de most már legalább lehet engem is szidalmazni.
  Igazából azt akartam megkérdezni, hogy ha valakinek van rá pénze és vesz tűzijátéknak valót, annak engedélyt kell kérnie azoktól akik nem vesznek vagy elég ha él a törvény adta lehetőséggel és örömet okoz mondjuk a gyermekeinek, Isten bocsáss magának? Esetleg dohányozni és inni szabad közben? Ha mindez vendégségben történik, akkor mehet autóval? Utána megvacsorázhat? De tévét ugye már nem nézhet este?”
 • 14. Csetneky 2011. december 29. 10:10
  „9.

  Az 1-es hozzáazólásban rosszindulat nincsen, csak egy kérdés. Amire - magadra vonatkozóan - kimerítő választ adtál. :)”
 • 13. Szilágyi_Zsolt 2011. december 28. 21:52
  „A legtutibb tanács kimaradt:

  12.+1. Ne nyúljon tűzijátékhoz!”
 • 12. Agent 2011. december 28. 19:16
  „10, hát, azért ez, hogy "szelaví" sem létezik a hazai helyesírásban:)”
 • 11. SC 2011. december 28. 19:01
  „5. Muaddib
  Nálad a pont!”
 • 10. suellen 2011. december 28. 17:49
  „Küldessz helyett küldesz! Világos? A Kisalföld teljesen elschmittpálosodott. Régebben azt hittem, az újságírók egyben írástudók is, hát tévedtem. Szelaví :-(”
 • 9. Agent 2011. december 28. 16:20
  „1. hát, sokkal inkább nézek tűzijátékot, mint egy rosszindulatú hozzászólást, primitív-e vagyok?:):):)”
 • 8. Pepiii 2011. december 28. 16:00
  „Szerintem egyik tipp sem arról szól amit a cím mond.
  Két tipp még a használathoz: mi PVC csövet szoktunk még használ vagy KRESZ táblának a tartó csövét mert az biztos egyenesen felfele irányítja a tűzijátékokat.”
 • 7. Atesz0093 2011. december 28. 15:54
  „1,2 milliárd forintot költöttek tavaly az emberek szilveszteri tüzijátékra!”
 • 6. Csetneky 2011. december 28. 15:41
  „3. senkialadár

  Nem, egy könyvben olvastam. Tudom, hogy az nem a te szinted, így nem is taglalom tovább.:)”
 • 5. Muaddib 2011. december 28. 15:32
  „Azért az érdekes hogy mindenki panaszkodik, hogy milyen szarul megy, de erre, azért ha keveset is de szánnak rá pár forintot.
  Ez is mutatja, hogy az emberek életét az örömkeresés tölti el Pld: túlzott evés vagy ivás, vagy vásárlás és stb.(ezért nem találják meg soha)”
 • 4. sese666 2011. december 28. 14:57
  „Egyik tüzijáték vagy petárda se veszélyes ha normálisan használják,akinek meg annyi esze van hogy a rakéta telep fölé hajol meg is érdemli hogy kivigye a szemét.”
 • 3. senkialadár 2011. december 28. 14:31
  „1. Csetneky le merem fogadni hogy valami szélsőjobboldali témájú helyen olvastad,azoknak a mániájuk minden ellen tüntetni,hazudozni,ami egy kicsit is szórakoztató a nép számára,és minden féle hülyeséget kitalálnak minden olyanról ami nem a katonai meneteléssel vagy a zászlónkal kapcsolatos.”
 • 2. Atesz0093 2011. december 28. 13:14
  „én 17 vagyok,és évek óta tüzijátékozom,és normálisan szoktam robbantani,egyszer sem történt baj.A sok hülyének el kéne gondolkoznia hogy nem veszi be a petárdát a szájába stb.Az állatokat meg nem terrorizálni vele,mert így is félnek szegények.Aki meg ilyet csinál azt büntessék meg,vagy pedig börtön.Boldog Újévet!”
 • 1. Csetneky 2011. december 28. 12:38
  „Olvastam valahol, hogy minél primitívebb egy nép, annál jobban élvezi a tüzijátékot. Elgondolgodtató, hogy ez vajon egyénekre lebontva is igaz lehet-e?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főapáti áldás a csúcsévjáratra

Idén átlagosan 65 mázsa szőlő termett hektáronként, a must többnyire 18,5 fokos volt. Tovább olvasom