Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

125 éves mérföldkő a győri börtön életében - videó, fotók

Történelmi összeállításunkban a 125 éves győri börtön emlékezetes momentumait elevenítettük fel a Győr-Moson-Sopron Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka, Mihály Attila bv. ezredes segítségével.


"Az 1800-as években kezdődött a magyarországi börtönök építése, az intézményesített hálózat a kiegyezést követően, a 19. század végére alakult ki.

A győri börtönt is ebben az időszakban, az akkori törvényszéki palota, a ma is győri törvényszéknek hívott bíróság épülete mellé tervezték. A két létesítmény építése egy időben zajlott: mind a törvényszéki palotát, mind a börtönt 1885-ben alapozták meg.

A győri börtönt Wagner Gyula tervezte, aki korának legismertebb »börtöntervezője« volt; az ő nevéhez fűződik a szegedi Csillag-börtön, a szombathelyi és a debreceni börtönépület vagy a fővárosi gyűjtőfogház tervezése is" – kezdte a múltidézést Mihály Attila bv. ezredes, a győri büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka.

A Győri Közlöny 1885. augusztus 2-i számában arról olvashattak tudósítást a korabeli győriek, hogy "a kiváló új létesítménynek nem mindenki örült, mivel a rabok kedvezőbb körülmények közötti elhelyezése megosztotta a közvéleményt".

E téren tehát sokat nem változott a világ 125 év alatt. Az új fogházépületbe történő beköltözés 1886 júniusában történt meg.

A börtön építésének költségeit 105–106 ezer forintra taksálták anno – az előirányzottnál 8–10 ezerrel többre –, a fogház felszerelése pedig további 10 ezer forintba került.

Videó: Cseh Róbert.


A munka nem csak nemesít, de az unalom ellen is kiváló

"A győri börtönben a kezdetektől fogva példás rend, tisztaság és fegyelem uralkodott. Éppen ezért nemritkán előfordult, hogy Budapestről is ide internáltak rabokat" – olvasható a kiadványban.

A parancsnok szerint már a kiegyezést követően az igazságügyi kormányzat mindent elkövetett annak érdekében, hogy a rabok dolgozni tudjanak a börtönökben.


Adidas labdákat is varrtak a nyolcvanas években a győri börtönben

"Hamar nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy a fogvatartottak a magánytól és az unalomtól nem éreznek kellő mértékben bűntudatot, s nemhogy nem lép a személyiségük a javulás útjára, de még rosszabbodhat is a helyzet.

Már a 19. század végén is az az elítélt nyerhette el a feltételes szabadlábra helyezést, aki jó magaviselet mellett kiváló munkateljesítményt is nyújtott.

Napjainkra ugorva elmondható, hogy a bv. intézet mindent megtesz annak érdekében, hogy a fogvatartottaknak munkát biztosítson, akár különböző vállalkozások szerződtetésével is.

Az intézményben 30 fő foglalkoztatására alkalmas üzemi terület van, itt elektronikai cikkek csomagolását, papírhajtogatást vagy diópucolást végeznek az elítéltek.

Ezenkívül a börtön falain kívül tartósabban a győri állatkertben és az ipari parkban tudunk munkát biztosítani az elítéltjeinknek.

Ők gyakorlatilag olyan enyhébb végrehajtási szabályok alatt állnak, hogy reggelenként bérlettel önállóan kibuszoznak az üzembe, s délután, munka után visszatérnek" – mondta Mihály Attila bv. ezredes.Ünnepi zászlók, Emlékkönyv, börtöntörténeti tárlat

A győri börtön 125. évfordulójára illusztris kiadvány, emlékkönyv készült.

A közel 160 oldalas könyvet dr. Lőrincz József írta, míg a városi levéltár igazgatója, Bana József lektorálta.

A győri zsinagógában börtöntörténeti tárlatot nyitottak tavaly november végén: az érdeklődők a büntetés-végrehajtási intézetek világa mellett építészeti kuriózumokat is megismerhettek a kiállításon.

A nagytermet körülölelő karéjban a 19–20. század nagy törvényház- és börtönépítészének, a törvény- és fogháztervezés hazai "atyjának", Wagner Gyulának több tervét állították ki.

A megyei közgyűléstől kitüntető zászlót, míg a várostól emlékérmet kapott a 125 éves győri börtön: ez is emelte a kerek évforduló fényét.

 

Kiállítás a 125 éves győri börtönről a Zsinagógában - fotók: Cseh Róbert.

"Hóhérpiknik" és bombatámadás Győrben

A győri börtön alapításának 125. évfordulójára tavaly év végén kiadott emlékkönyv kutatásaiból kiderül, hogy a két világháború között szigorodott mind a rabmunkáltatás, mind az elítéltek élelmezése, utóbbira 8,50 korona jutott fejenként naponta.

A testi büntetést 1920-ban törvényben állították vissza Magyarországon, a börtönökben raboskodó férfiakra maximálisan 25 botütést lehetett kiszabni. A botbüntetést 75 cm hosszú, 2 cm széles mogyorófa bottal kellett végrehajtani.

A 20. század első évtizedeiben kivégzések is gyakorta előfordultak Győrben: az 1910-es évek elején még "hóhérpikniket" is tartottak a kisalföldi városban, sőt, élt olyan hóhér a századfordulón, aki képeslapon reklámozta munkáját és persze magát.

A két világháború között több mint két évtizeden keresztül az állandóságot jelentette Vitéz Marton Géza személye, aki 1926 és 1950 között vezette a győri fogházat, s a korabeli beszámolók szerint korrekten, tisztességesen végezte munkáját.


Marton Géza

A második világégés idején a győri börtönt is bombatámadás érte, melynek nyomait még a negyvenes évek végén is magán viselte az intézmény: az épület egy része még ekkoriban is romokban állt.

A javítások 1947 júliusában kezdődtek, ami annál is indokoltabb volt, mivel a 220 személyre méretezett fogházban 300 rabot tartottak fogva – köztük több háborús bűnöst.

A világháborút követő nyomorúságos időket jól példázza, hogy a győri börtön fogházőrei hiányos öltözékben, lyukas cipőben, sovány koszttal végezték szolgálatukat.

A kónyi kulák kivégzése és a szovjet uniformis megjelenése

A helyzet a sztálini büntetőpolitika magyarországi "meghonosításával" fordult meg: a börtönőrök az ötvenes évek elején szovjet típusú uniformist kaptak.

Sőt, a keresztbe tett puskákat mint ékítményt rendszeresítették a fegyveres szerveknél anno Sztálin születésnapján.

A magyar történelem egyik legsötétebb korszakában az erőszak a börtönökben is megjelent, ekkortól vált mindennapossá az az elv, miszerint "ne csak őrizd, hanem gyűlöld is" a rabot.

Magyarországon koncepciós eljárásokkal 400 emberre szabtak ki halálbüntetést 1947 és 1949 között – ezek közül 200 ítéletet végre is hajtottak.

A győri megyei bíróság rögtönítélő tanácsa 1950 áprilisában egy kónyi kulákot ítélt halálra, aki a jól bejáratott, A tanú című filmből mindenki számára ismert forgatókönyv (vádirat) szerint fegyvert rejtegetett, s uszította a földeken dolgozókat.

A kónyi kulák kegyelmi kérvényét a Népköztársaság Elnöki Tanácsa elutasította: az ítéletet május 9-én délben hajtották végre a győri börtön udvarán.

Az 1950 és 1956 között a győri börtön falai között zajló életről – feltehetően nem véletlenül – alig maradt fenn levéltári dokumentáció, értékelhető információ.

Szovjet típusú uniformisban az őrök az ötvenes évek elején

Az 1956-os forradalom a győri börtönfalaknál

Az októberi forradalom győri történéseiben központi szerepet játszott a pályaudvar szomszédságában álló börtön: a tüntető tömeg ki akarta szabadítani a politikai fogvatartottakat.

Október 25-én a börtön előtti tüntetésen eldördült lövések áldozatává vált Máté Mária, Halász Ödön és Szabó Mária, akiknek emlékét ma kopjafa őrzi a börtön túloldalán.

Az ország összes börtönében – így a győriben is – október 31-ig sor került a foglyok egy részének szabadon engedésére, de mindez a szovjet tankok bevonulása miatt csupán pár napos szabadulást jelentett.

A forradalom leverése után november 11-ig kaptak haladékot a rabok, hogy visszatérjenek börtönükbe s folytassák büntetésük letöltését.

A november 4-i szovjet bevonulást követően raboskodott a győri börtönben Földes Gábor győri színész-rendező és Tihanyi Árpád középiskolai tanár is, akiket a bíróság kötél általi halálra ítélt.

Arra a kérdésünkre, hogy az ´56-os forradalmat követő kényesebb ügyekre, ismertebb fogvatartottakra miért nem tértek ki részletesebben a győri börtön 125. évfordulójára kiadott emlékkönyvben, Mihály Attila ezredes úgy válaszolt: "úgy éreztem, hogy a közelmúltnak azon részét, mely még mindig sebeket téphet fel, nem célszerű részletesen belevenni az összeállításba."

Felújításra várva: egy emelettel magasabb lesz a győri börtön?

Végezetül pár szó a győri börtön jövőjéről. Köztudott, hogy az épület meglehetősen rossz állapotban van, s felújítása felettébb időszerű.

"A jelenlegi magas szintű szakmai munka mellett tény, hogy a korszerűsítés elkerülhetetlennek tűnik.

Ehhez folyamatosan keressük a pályázati lehetőségeket. A szűkös helyviszonyokra megoldásul szolgálhatna, ha egy emeletet ráépítenének a falakra.

Az elkövetkező évek céljai között szerepel, hogy a börtön előtt zajló bekiabálások, hangoskodások megszűnjenek: amennyiben sikerül a felújítást véghezvinnünk, úgy hiszem, erre is jó esély nyílna" – zárta szavait a győri büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka.

Előtérben a kulturált szórakozás: színházi előadás a győri börtön falai között. A színészek ilyenkor ingyen vállalják a fellépést

Olvasóink írták

 • 7. szabo1936 2012. március 04. 16:06
  „Az 1950 es evek elejen volt egy ismerosom a gyori bortonben minden pentek delutan szoktam neki 5 pack Kossuth cigaretat adni,Ok az ablakon dobtak ki a keritesen at egy zsinort es en egy kis zsacskoban ra kototem a cigaretat amit ok aztan behuztak.Sohasem kaptak ell.Amikor 1954 ben kiengedtek igen halas volt erte.Aban az idobena keresetekhoz viszonyitva a cigi nem volt olcso 3 ft volt egy doboz Kosuth cigi.Voltak tob haverjaim akik anak bortonek voltak a vendegei.”
 • 6. CsabaKiraly 2012. március 03. 22:13
  „Legkozelebb szeretek olvasni az Alkatraz-rol es annak leghiresebb fogolyarol minimum 2 oldalt. :))”
 • 5. Mankapunka 2012. március 03. 15:14
  „Van 125 éves rab is hozzá???”
 • 4. nightfall 2012. március 03. 13:38
  „Szénbánya köll ezeknek nem enyhébb végrehajtási szabály,meg színházi előadás !”
 • 3. ekkenekepen 2012. március 03. 09:00
  „pont a zsinagógába való a sittes kiállítás, príma helyzetkomikum!”
 • 2. McFly 2012. március 03. 07:53
  „"Ők gyakorlatilag olyan enyhébb végrehajtási szabályok alatt állnak, hogy reggelenként bérlettel önállóan kibuszoznak az üzembe, s délután, munka után visszatérnek."

  Gratulálok, egyem a szívüket.

  Én bejárhatnék csak kajálni?”
 • 1. CsabaKiraly 2012. március 03. 06:19
  „Egy Heinekent minden rabnak !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestet találtak a Mosoni-Dunában Győrnél

Holttestet találtak a Mosoni-Dunában pénteken Győr külterületén - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei… Tovább olvasom