Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

110 millióba került a TEK júniusi árvízi részvétele

A Terrorelhárítási Központ (TEK) "szemenszedett hazugságnak" nevezte és újra visszautasította az atlatszo.hu állításait - közölte a TEK társadalmi kapcsolatok osztálya vasárnap az MTI-vel.
110 millió forintjába került az adófizetőknek a TEK részvétele a nyári árvízi védekezésben. A szervezet azt állítja, munkatársai rendes napi munkaidejükön felül több mint 20 000 órát töltöttek a gátakon. Noha az összes nagyobb hírportál folyamatosan tudósított az árvízi védekezésről – a TEK felbukkanásáról meg különösen – ennek a százmilliónyi tevékenykedésének alig van nyoma - írja az atlatszo.hu.  

A hivatalvezető tájékoztatása szerint a TEK munkatársai 20 000 munkaórát töltöttek el a gátakon a „napi szolgálatteljesítésen felül" – de ez a szám az atlatszi.hu szerint sehogy sem stimmel. Számításaik szerint ha – tegyük fel – 250 TEK-munkatárs egy héten keresztül a napi nyolc óráján  felül teljesített még annyit, hogy a plusz munka összességében 20 ezer órát ad ki, akkor mindannyian napi 19,5 órát kellett, hogy dolgozzanak. De a létszám, és a gátakon töltött idő is kevesebbnek tűnik a példában szereplőnél.

A portál elemzéséből kiderül, hogy a közel 110 milliónyi személyi juttatást a június 4-14 közti tíz napos időszakra számolták el. Ám az első híradás a TEK árvízi tevékenykedéséről csupán június 7-éről való: eszerint „A TEK különleges egységei Győr környékén, a BTR 80 típusú járművekkel kitelepülve felkészülve várják a riasztást a védekezést irányító katasztrófavédelem központjából."

Győrújfalunál a kisalfold.hu akkori híradása szerint a TEK 9 fővel vett részt a védekezésben - összehasonlításul a katasztrófavédelem részéről 8 fő, 176 hivatásos tűzoltó, a honvédségi erő 469 fő, a rendőrségtől 10 fő, a vízügytől 30 fő volt jelen, lakossági erő 250 fő töltésmagasítást végzett.

Az atlatszo.hu elemzése szerint messze a TEK-esek munkaórái kerültek a legtöbb pénzbe: 6100 forintra jött ki az óradíjuk, míg a katonák 3800, a BV-dolgozók és elítéltek 186 forintos óradíjat kaptak a védekezésért. Az önkéntesek óradíja pedig ugyebár 0 forint volt.
A közlemény szerint az internetes portálon december 6-án Becker András: "Mennyiért pakol homokzsákot egy terrorelhárító?" címmel megjelent cikkének "hazug állításait és spekulatív következtetéseit" a Terrorelhárítási Központ vezetése és teljes állománya már a cikk megjelenése napján is határozottan visszautasította. Vasárnap viszont ismét bejárja a sajtót a Terrorelhárítási Központ árvízi munkáját "kritizáló és lejárató hazugságáradat", ami a portál cikkén alapul - írták.

Vasárnap a jobbikos Mirkóczki Ádám tartott sajtótájékoztatót, amelyen felszólította a Terrorelhárítási Központot, hogy azonnal fizesse vissza azt a 120 millió forintot, amelyet sajtóhírek szerint az árvízi védekezésben nyújtott segítségéért kapott. Az ellenzéki politikus bejelentette, hogy határozati javaslat formájában a parlament elé terjesztik az ügyet. Hozzátette: a TEK-nek kifizetett összeg számtalan más helyen jobban hasznosulhatna.

A Terrorelhárítási Központ az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: tisztelik és becsülik az atlatszo.hu portált, mert "fontos dolgot tesznek, szükség van rájuk". Hozzáteszik, emellett viszont biztosak abban, hogy a portál minden munkatársa és Magyarország minden jóérzésű állampolgára egyetért abban, "hazudni nem szabad".

Az előzményekre visszautalva a TEK azt írta, hogy az atlatszo.hu újságírója adatkéréssel fordult a TEK-hez, és ennek a hivatal eleget is tett. Hangsúlyozták, hogy az újságíró egy másik alkalommal szintén adatokat igényelt tőlük, de "ezt már nem várta meg és megjelentette az ominózus cikket". Ennek következménye, hogy mindaz, amit leírt, "szemenszedett hazugság" - olvasható a közleményben. A cikkben felvázolt következtetések és állítások minden ésszerűséget nélkülöznek, a szerző által bemutatott számok köszönő viszonyban sincsenek a valósággal - tették hozzá.

Egy jogállamban az ilyen állításokért és következtetésekért bíróságon kell jótállni. Ezt a TEK elősegíti azzal, hogy megteszi a szükséges jogi lépéseket: polgári pert indít és büntetőfeljelentést is tesz az ügyben - olvasható a közleményben.

A cikkével összefüggésben helyreigazító közlemény közzétételét kérte a Terrorelhárítási Központ az atlatszo.hu-tól. A portál erre a következőt írta:

"A cikk világosan megjelölt információk alapján, azokból levont következtetésként fogalmazta meg a kételyeit a TEK által adott tájékoztatással kapcsolatban. A közhatalom gyakorlóinak és a közpénzek felhasználóinak bizony tűrniük kell azt, hogy az általuk adott információkat elemzésnek veti alá a sajtó, és az elemzés (adott esetben elmarasztaló) következtetéseit nyilvánosságra hozza. Az ilyen következtetések értékítéletnek minősülnek, amelyekkel szemben helyreigazítási kérelem eleve nem terjeszthető elő. Ráadásul a TEK kérelme egyetlen olyan információt sem tartalmaz, amely a cikk következtetéseinek a felülvizsgálatára kellene hogy késztessen minket. Mindezek alapján a kérelemnek sajnos nem áll módunkban eleget tenni, de továbbra is nagy érdeklődéssel várjuk a TEK válaszát a munkaórák részletes adatairól."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az E.ON nem szervez árubemutatókat nyereményért

Az E.ON nevével visszaélve szerveznek termékbemutatókat, ahová a résztvevőket nyertesnek nevezve… Tovább olvasom