Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

10 új ellenőr a Kisalföld Volánnál? Lehet, még többen vannak

Győr-Moson-Sopron megye – A kisalfold.hu információja szerint ősztől tíz új ellenőrt vetett be a bliccelők ellen a Kisalföld Volán a helyközi járatokon. Az ellenőrök és bliccelők örök harcáról a tömegközlekedési vállalat vezérigazgatóját kérdeztük.
Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója a kisalföld.hu konkrét információját sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, de azt közölte: „évről évre több ellenőrt vagyunk kénytelenek alkalmazni".

Arra a kérdésünkre, hogy a megyében hány ellenőr vizsgálja az érvényes bérleteket és jegyeket, nem kívánt válaszolni Pócza Mihály. Mint magyarázta: „a Kisalföld Volán stratégiai érdeke, hogy ne tudódjon ki az ellenőrök létszáma".


Éves szinten több ezren bliccelnek

Az évről évre növekvő ellenőr létszámot az a nagyon szomorú tény indokolja – nem lesz nagy meglepetés –, hogy évről évre több a bliccelő.

„Csak az utóbbi két év alatt a bliccelők nagyságrendje ötszörösére nőtt. Éves szinten több ezer bliccelőt kötelezünk pótdíj megfizetésére. Többségük főként a helyi járatokon próbálkozik. Nyilvánvalóan azt hiszik, hogy az út rövidsége miatt kisebb a lebukás veszélye" – tette hozzá Pócza Mihály.

A tömegközlekedésben egyre több ellenőrzésre számíthatunk.
A tömegközlekedésben egyre több ellenőrzésre számíthatunk.


Így miközben Nyugat-Európában csökkentik az ellenőrök számát – vagy legalábbis különböző elektronikai megoldásokkal kivonják az emberi tényezőt a pakliból –, addig nálunk a tömegközlekedésben egyre több ellenőrzésre számíthatunk.

Persze, Nyugat-Európában azt már évtizedek óta megértették az emberek, hogyha igénybe vesznek egy szolgáltatást, akkor azért illik fizetni.


Akad, aki inkább bíróságra jár

A Kisalföld Volán Zrt.-nek a bliccelők többsége befizeti a pótdíjat, de akadnak olyanok is, akik inkább a bírósági utat választják.

Arra a kérdésünkre, hogy fordult-e már elő olyan eset, miszerint egy bliccelő megnyerte a pert a Kisalföld Volán ellen, Pócza Mihály úgy válaszolt: „nem emlékszem ilyenre, de a teljes képhez tartozik, hogyha véletlenül hiányosak a bliccelő adatai, akkor nem kezdeményezünk pert. Vagyis nem adunk alkalmat eljárás jogi hibákra".

Egy kis statisztika

A Kisalföld Volán jelenlegi 9 bírósági eljárásából 3 esetben már befizették a késedelmi pótlékkal emelt pótdíjat a renitensek, 6 esetben a döntés meghozatala folyamatban van.  

 

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Tanuló 2010. szeptember 08. 17:16
  „Tisztelt rebeka78, tisztelt Kisalföld Volán!
  Engem a mai napon szállított le egy ellenőr (13 éves vagyok) és 1000 forintra büntetett meg mert nem volt ráírva a bérletemre az igazolvány számom... Igen beismerem hibáztam de, hogy lehet az, hogy engem szúrt ki míg jópáran mellette nem vették elő a bérletet és ott álltak mint aki mindjárt lebukik... Én mint aki soproni diák jogomban áll ingyen utazni a buszon... Nálam volt a diákigazolványom is úgy hogy nem értem mi a problémája velem... Ezek az ellenőrök erkölcsi és emberégi szempontból mínuszon vannak... Inkább dorgált volna meg alaposan mint, hogy megbüntessen... Teljesen jogos de én mint aki nem rendelkezik állandó keresettel csakis a szüleimet súlytja a büntetés és a csakk kifizetése...

  Köszönjük ellenőr bácsi!

  Egy soproni diák”
 • 29. rebeka78 2009. június 25. 23:52
  „Kedves olvasók és szerkesztőség meg a tisztelt Volán

  Ez mind szép és jó hogy a billecőket valahogyan meg kell állitani mert engem is bosszant amikor én három gyerek mellett meg tudom venni a bérletemet és más meg csak utazik a mi pénzünkön.de sajnos vannak kivételek amikor nem bliccelni akar szándékosan csak otthol felejtette a bérletet,és ilyenkor miért nem adnak lehetőséget arra hogy potolja a hibáját-és mit tesznek ekkor az ellenőrök leszálitják a 10 éves gyereket a szakadó esőben a buszról mert ő vele lehet flegmáskodni,de a felnőttnek a kezébe nyomja a csekket és mehet a dolgára tovább.akkor itt hol van a jog és a tisztesség,mert azt a mostani volán ellenőrök nem ismerik csak meg mutatják hogy nekik van munkájuk és ők sok mindent megtehetnek amit meg valoban kellene tenniük az meg egyiksem csinálja erre adjon választ valaki Köszönettel Szabóné”
 • 28. gonczsandor 2008. november 27. 16:49
  „felhivom a tisztelt volan tarsasagot hogy figyeljenek oda az ellenorokre mert a mai napon tapasztaltam hogy nem volt felteve nekik a karszallag se es az igazolvanyuk se volt kituzve.o toluk nem lehet megkovetelni ezt a dolgot?nap mint nap utazo utas legyenek szivessek utana nezni koszonom.”
 • 27. Legenda 2008. november 22. 20:37
  „A 23-as hozzászólónak lenne azért két megjegyzésem.
  1: Ha a 14-es járat útvonalán lévő 6-8 iskolában egy időpontban összesen 6-8 osztálynak van
  vége a tanításnak, akkor vígan felfértek 2 buszra. Ha ugyanezen időszak alatt
  14-16 osztály végez egyszerre, akkor 6-8 db csuklós buszra sem férnek fel a diákok.
  Azért mielőtt még lefikázol minden volánost, előtte azért légyszíves mondj egy értelmes javaslatot
  hogy erre hogyan készüljön fel a KVzrt. Persze azon kívül, hogy 2 percenként járjanak a csuklós 14-esek.
  2: Ha már a Fogyasztóvédelmet említed: a "fogyasztónak" is vannak kötelességei, például a
  rendeltetésszerű bérlethasználatról, amit az utazóközönség kb fele figyelmen kívül hagy.
  (Aztán persze felháborodik ha az ellenőr ezt számonkéri rajta.)
  Na meg persze a középiskolások előszeretettel rongálják, firkálják stb a buszokat.
  A Lukácsosokat inkább ne emlegessük (Nem személyes).


  Megj: Minden ellenőr legalább érettségivel rendelkezik. Ez tény. Ez ne legyen vita tárgya...
  Mondjuk én nem vagyok ellenőr, de én is kitépem a füledből a fülhallgatót, ha beszélek
  hozzád, te meg közben zenét hallgatsz...”
 • 26. Sógor 2008. november 22. 16:55
  „Sopronban az első ajtón szabad csak felszállni a buszra és a sofőrtől is lehet jegyet venni illetve ha van jegyem ott kell kijukasztanom vagy a bérletem felmutatni neki! Node mi van ha én nem aakrok fizetni és felszállok a buszra valahol hátul?! A sofőr nem veszi észre. Mondjuk jön az ellenőr közben a busz beér egy megállóba. Nem nyitja ki az ajtókat amíg az ellenőrzés tart! Jön mondjuk az ellenőr és rajtakap, hogy jegy / bérlet nélkül utazom. Egy havi bérlet nálunk 4 ezer Ft körül van. Egy buszjegy a sofőrnél 195 Ft (ha 200Ftost adok akkor az 5 Ftot nem kapom vissza egy egy ritka kivételtől eltekintve) Na, nincs jegyem sem bérletem! Az ellenőr ugye nem hatóság tehát vagy megelégszik azokkal az adatokkal amit bedikálok neki vagy nem. A személyes irataimat nem vagyok neki köteles átadni! Ha mindez nem jó neki akkor hívhat e rendőrt és visszatarthat e? Azzal, hogy nem vettem jegyet azzal még nem követtem el bűncselekményt hanem az csak szabálysértés tudtommal! Ha a bóntetést is hozzáveszem akkor is "csak" 3 ezer Ft-nál járunk... 20 ezer Ft-nál kezdődik iylesmi dolgoknál a bűncselekmény. Magyarul... Ha nem veszek jegyet akkor vigan utazhatok ingyen mert jogilag nem csinálhatnak velem semmit! Szabályt sértettem és nem követtem el bűncseekményt tehát a személyi szabadságomban nem korlátozhat!
  (megjegyzem soha nem bliccelek hanmem csak példaként írtam a fenti sorokat!!)”
 • 25. alter|ego 2008. november 22. 16:22
  „PrettyWoman Köszönöm! (1600 diák nevében, aki nap, mint nap használja a 14est)

  Csak tudna köszönni vagy illemtanórákra költenének és ne csak a zsebbe ;)”
 • 24. PrettyWoman 2008. november 22. 10:27
  „23.! Nem kívánsz Te egy kicsit sokat? Olyan ellenőrt, aki értelmes és legalább érettségizett?! Hol élsz? Magyarországon vagyunk! Az értelmes ember nem valószínű hogy ellenőrnek megy. Pont azért megy ellenőrnek, hogy bunkózhasson, valószínűleg így éli ki kisebbségi komplexusait. Ami nyilván van, mert nem valószínű, hogy nagyon tehetséges, kvalifikált és kreatív úgy egyébként. Akárcsak a biztonsági őrök. Tisztelet a kivételnek persze. Mert olyan is van. A múltkor a könyvtárban beszélgettem egy biztonsági őrrel, aki elmondta, hogy az Ő képe ég állandóan egy kollégája miatt, mert az olyan tapló az ügyfelekkel (nem boltban vannak) mindig, hogy az borzalom. És ő is fél az általánosítástól.
  Emlékszem, egy-két éve volt a tévében, hogy Pesten az ellenőröknek alapfokú angol tanfolyamot tartanak, hogy legalább pár szót tudjanak vakkantani, ha idegen ajkú embert kell igazoltatni a BKV járatain. Hát elképzeltem ezt a szitut. Jót röhögtem rajta, pedig inkább siralmas. Ja, angolul tanuljanak, mikor az is probléma a legtöbbnek, hogy normálisan, tisztelettudóan magyarul kifejezze magát.
  Ja, ha nem derül volna ki a cinikus szövegemből - természetesen egyetértek veled.”
 • 23. alter|ego 2008. november 21. 19:04
  „Én a Lukács Sándor Iskolába járok! Pannonhalmán lakom, reggel kelek 6-kor, majd irány a busz. Amivel bejárok Győrbe, mondjuk, hogy az esetek többségében TISZTESSÉGES járművezetővel "rendelkezik" (természetesen, ha falubeli az illető).

  A másik a 14-es (fegyencjárat)! NEVETSÉGES, hogy a Volán, kiküld direkt 2 buszt reggel meg délután és folyton tömegnyomorban kell utaznunk! A bérlet ára:1800.-FT. Ez nekem sok. Nem, mert nem telik rá, hanem, mert Fogyasztó védelmiseket kéne felküldeni csak 1 teljes utig. Mert, !ELVILEG!, ha fizetsz valamiért (folyamatosan 12 hónap=21.600.-FT/év) akkor kapsz valamit cserébe! Ha ez azt jelenti, hogy idézzem a sofőrt és az ellenőrt is: hát ti bu** lukácsosok levagytok sz*rva, meg ha késik a busz, akkor ne csesztessetek minket, idióta az egész banda... Nekem 6 óráim vannak az azt jelenti: 1325kor érek ki és sietek a 14-esre. A korháznál 1352-kor van a Helyközi buszom. Sajnos van olyan eset, hogy fél órákat késik a busz. Jólenne odafigyelni a menetidőre, meg hogy ne 30-al menjen tiszta uton a busz... És az is JÓ LENNE, HA nem tanulatlan ellenőrt küldenek ki! Minimum érettségije legyen, hogy Értelmesnek is tűnjön ne buta pa***sztnak!
  Köszönni tudjon és normálisan megszólalni. Pl.: Szia! Lécci mutasd a bérleted, és a diákod. ennyi kellene, nem Mutasd a bérleted azonnal meg kitépi a fülhallgatót!

  Kérem a kisalföldet, egyszer egy hétfői napon szálljanak fel a Honvéd Ligetnél egy 14-es járatra, nem fognak csalódni, folyton lehet ilyen vagy ennél rosszabb eseteket tapasztalni. Sok észrevételem és mondandóm lenne, de akkor betelne egy egész oldal is.

  Örülök, hogy ezt leírhattam és reméljük (1600 diák nevében), hogy változtatnak a módszereiken!
  Volán: fejlődj, tisztulj, és ne butulj! :)”
 • 22. kovacs.tamas19 2008. november 21. 13:14
  „Nemrég jártam Győrbe, a kolléga a Révai utcába egy ajtózott mivel csak ketten voltunk felszállók, de ez volt az utolsó. Innentől kezdve a többi megállóba mind a három ajtót nyitotta, pedig nem lett volna indokolt a néhány felszálló miatt.”
 • 21. buszvez 2008. november 20. 11:23
  „Goldmundnak igaza van, sok utas nincs tekintettel a másikra, ő már fent van, a többi nem számít.
  Buszvezetőként naponta tapasztalom, hogy bizony ha a busz üres, akkor is vannak akik úgy helyezkednek, hogy hátul akarnak felszálni. Csah hobbyból? nem tudom
  Amit az utas nem tud, hogy csak akkor nyithatok felszállóknak másik ajtót, ha késésben vagyok (mint legtöbbször a városban) vagy ha zsúfolt a busz. ezeken kívül fegyelmi vétség!!!!!!
  Természetes, hogy nem lehet a bliccelést megszüntetni, akárcsak a bolti lopást, de csökkenteni kell.
  Csak olyan visszás dolog, amikor késve vagyok, kinyitok 2 ajtót, hogy az a 20 utas hamarabb felszáljon, de elöl 2, a középő ajtónál 18-an sorakoznak. Akkor elég lett volna az első is nem?
  Visszatérve a bliccelésre. Az is lopás!!!!
  Ezért már egy ideje gyakorlat, hogy az a bliccelő utas, aki nem hajlandó magát igazolni, (ugyanis az ellenőr nem hatóság) azt az ellenőrök visszatartják, és rendőri intézkedést kérnek.
  Akárcsak a boltban, ha valaki ellop egy doboz cigit pl. És mivel a busz nem közterület, akárcsak az ABC, minden jogalap megvan rá.”
 • 20. PrettyWoman 2008. november 20. 10:29
  „Nem győzök álmélkodni az itt leírtakon. Hiába na, nagyon régen jártam már rendszeresen busszal, bérletet is rég váltottam. De az megdöbbent, hogy ennyire süllyedt az utazás színvonala. Én általában gyalog járok, nagyon ritkán autóval. Szerencsémre, mert ezektől megőrülnék, amit itt leírtatok. Emlékszem, régen, ott szálltunk fel és le, ahol akartunk, a kutya se törődött vele. Akkor még a bérletet sem kellett felmutatni a sofőrnek, csak ha jött az ellenőr (elég ritkán találkoztam vele). Tömeg mondjuk volt az tény, főleg reggel, sulikezdéskor. Ezért hazafelé inkább a sétát választottam - jól is esett egész napi ülés után (persze nyilván egy vidéki ezt nem teheti meg). És a lényeg: soha nem blicceltünk. Nemcsak én nem, senki az ismeretségi körömből. Ugyanis megfizethető volt a jegy és a bérlet is. Nem volt értelme csalni. Ja a másik: akkor még a csalás (a kicsi is) szégyennek számított. Ma meg ügyes, karakán, talpraesett, életrevaló embernek tartják őket.”
 • 19. Goldmund 2008. november 19. 22:48
  „13 hsz-ra:
  "Amikor nyílik másik ajtó (a leszállóknak) mint a birkák, tódulnak oda sokan, mintha pénzbe kerülne felmutatni azt a k...a bérletet."

  Ez marhaság! Azért tódulunk (én is!), mert az első ajtónál már nem lehet felférni. Ugyanis a sok kedves utastárs amint felér a lépcsőn, lecövekel. Fütyül arra, hogy a mögötte levők is szeretnének felszállni és nem hering módjára zsúfolódni, pláne amikor a busz közepén még lazán vannak az emberek, a busz végében meg ülőhely is akad.
  És ettől függetlenül sokakkal együtt mutatom a bérletet, (nem esik le a karikagyűrű az ujjamról) akármelyik ajtónál szállok fel. Bár elismerem, a tükörből max. azt látja, hogy van benne bérletjegy, hogy melyik hónapi azt aligha.
  Szerencsére a legtöbb sofőr rugalmasabb, mint te lennél, és megérti, hogy az első ajtós rendszer tele busznál egyszerűen tarthatatlan.”
 • 18. bussz 2008. november 19. 22:22
  „Gab2000-nek igaza van!
  Én még azt nem értem,hogy hallom elég sok felől, hogy már lassan több a sofőr(helyin Győrben),mint a busz,mert volt amikor nem tudtak adni valakinek! De azért közben meg selejtezik le a buszokat...például nemsokára megint 5 db-tól fognak megválni!jó,közben beszereznek pár újat is,de azokkal nem tudják pótolni a többit, amit selejteztek,mert kevesebbet vesznek,mint amit kidobnak,meg eladják az ország másik felére!pedig elkéne a sok busz,mivel igy is sok a kimaradás!!(pl hallottam hogy a 11R azért marad ki néha,mert ahol jobban szükség van rá,oda küldik,de könyörgöm,ha reggelente csak 2 megy belőle,és azok is szóló buszok,ráadásul tömve vannak,akkor miért ezzel a járattal csinálják meg???....”
 • 17. Gab2000 2008. november 19. 21:09
  „Meg már ráférne egy korszerűbb és rugalmasabb menetrend és járatrendszer Győrre.

  Például a mai napig nem jövök rá arra, hogy a Baross Híd tehermentesítése végett a vidéki járatok a Szigetköz és a Bajcs Vének irányába haladók miért nem mehetnek az Eszperantó utcán kifelé a városból az aluljárónak azok sem a Baross hídon növelnék a forgalmat. Az első megállójuk amúgyis a Kamaránál van”
 • 16. jockey 2008. november 19. 20:24
  „13.

  Teljes mértékben igazad van, csak azt nem értem, a sofőr miért nem állítja meg a furakodókat? Illetve ha a tükörből látja, hogy a középső és hátsó ajtón nemcsak le, hanem fel is szállnak, miért nem tesz ellene valamit? Például bezárja az összes ajtót, odamegy az illetőhöz és kéri a jegyét, vagy a bérletét. Tudom, hogy a többi utas ennek nem örül, de majd ha miatta késik a busz, meglincselik a bliccelőt, azután legközelebb nem lesz vele gond. Nem sírni kell, hanem cselekedni!”
 • 15. SAmu 2008. november 19. 19:13
  „Kedves Bugyortudor! Nem ismerem - sajnos - személyesen Pócza Uart (csak a cég teljesítményét), de égek a vágytól, hogy az Ön javaslatait valóra vigyem és személyesen beszélhessek Vele .
  SzAmu”
 • 14. gáborgábor 2008. november 19. 19:10
  „T Holci. azért mert Te még nem láttál a tescoba tolvajt,attol még ott van(nak)és hidd el kisétélnak a péntéros elott, zsebukben a kinem fizetett áru,sőt még az őrök mellett is.
  vissza a témához. a bliccelők kiszűrése 100%-ban lehetlen,megoldás talán a külün le és felszállo lenne,
  ami nagyon hely igényes,és drága.tehát marad a mostani helyzet”
 • 13. holci 2008. november 19. 18:00
  „jockey!
  Bizony ott is, és a helyin is az elsőn kell felszálni.
  Hogy lehet bliccelni? nézz körül.
  Amikor nyílik másik ajtó (a leszállóknak) mint a birkák, tódulnak oda sokan, mintha pénzbe kerülne felmutatni azt a k...a bérletet, vagy ha attól félne sok utas, hogy a bérlet fényt kap, és elég...
  ellenőrizze valaki, kinél van bérlet, és kinél nincs.
  Vagy ha a sofőrnél valaki jegyet vált, mögötte úgy furakodnak fel, mintha ott sem lenne. Ez emberi butaság. Nem láttam még a teszkóban, hogy amikor a pénztáros számolja a visszajárót, kimenne valaki mögötte. pedig ez is olyan, mintha a boltban ellop valaki egy tábla csokit. Az utazást éppen úgy ki kell fizetni. Csak az a probléma, ha a boltban valaki lop, és megfogják, mindenki megvetően néz rá, ha a buszon ugyanazt megfogja a sofőr, vagy az ellenőr, akkor szinte senki sem ítéli el, bocsánatos bűnnek tartják. Pedig az ilyenek utazását (is) nekünk kell kifizetni. Erre mit lépsz, igazam van?”
 • 12. Ingázó 2008. november 19. 14:06
  „Azt is ellenőrizhetnék az illetékesek, hogy sok buszon, pláne a vidéki buszokon, gondolok itt 83-as úton Mórichida, Szany, vagy Pápa irányába közlekedő járatokra, hogy milyen tömegnyomor van, ilyen drága bérlet- és jegyárak mellett. Arról nem beszélve, hogy utaztam már olyan járattal a közelmúltban, hogy félő volt, hogy valahol lerobbanik, mert annyira rossz állapotú volt a busz (nem a Kisalfold Volan Zrt. járata volt)
  Álltam nemrégiben alsó lépcsőfokon, de úgy, hogy a másik ember nyomott az ajtóhoz, és nagyon féltem, hogy valami baleset fog történni. Utasszámlálás soha nincs, csak a szankciók mindenhol.......”
 • 11. jockey 2008. november 19. 12:49
  „Nem teljesen értem a dolgot. A helyközi járatokon nem elől kell felszállni és nem a sofőrtől kell venni a jegyet vagy neki bemutatni a bérletet? Mert ha igen, akkor hogyan lehet bliccelni? Láthatatlanná tévő köpenyben? A korrupt sofőr meg nyilván ismeri az ellenőrt, ha látja, hogy felszáll a buszra, nem bűvészkedik.”
30 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mercedes talán kihúzza a megyei autóipart a csávából?

Győr-Moson-Sopron megye - A Mercedes-Benz képviselői és a magyar kormány új gyár létesítésére… Tovább olvasom