Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

100 millió forint áll rendelkezésre a szúnyogok megfékezésére Győrben

Tavaly több mint 100 millió forintot költött Győr városa a szúnyogok gyérítésére. Idén hasonló keretösszeg áll rendelkezésre, ha a vérszívók felbukkannak.

"2011 tavaszi hónapjaiban a korábbi évekhez képest kevesebb szúnyog jelent meg Győrben és környékén.

Ennek oka, hogy az időjárási viszonyok nem kedveztek az élősködők elszaporodásának: a viszonylag kevés csapadék miatt nem alakultak ki még a vízpartok mellett sem pangó vizek, tocsogók, kevesebb a szaporodásnak kedvező vizes élőhely.

Éppen emiatt ebben az évben még nem volt szükség a gyérítés megkezdésére" - kezdte portálunknak Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. vállalati kommunikációs menedzsere.

Folyamatosan figyelik és mérik a csípésszámot is

Mint megtudtuk, a városüzemeltetési üzletág folyamatosan figyelemmel kíséri a szúnyoglárvák számának alakulását.

Jelenleg a mérések a tocsogókból vett vízminta alapján literenként 40-50 darab lárvát mutatnak. Ha ez a mennyiség meghaladja a 70 db/litert, illetve közelít a 100 db/literhez, akkor várhatóan 5-10 napon belül kifejlődnek, és a lakosság számára is érzékelhetően megjelennek a csípő szúnyogok.

Ezzel párhuzamosan a városüzemeltetési szakemberek folyamatosan figyelik és mérik a csípésszámot is. Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, amennyiben ez meghaladja az óránkénti 60-70 db csípésszámot, megkezdődik a gyérítés.


Pusztulj, átkozott vérszívó! Fotónk illusztráció.
Pusztulj, átkozott vérszívó! Fotónk illusztráció.


A GYŐR-SZOL összesen mintegy 5000 hektáron végez szúnyoggyérítést

"A jelenlegi lárva- és csípésszámot, valamint az időjárási előrejelzéseket figyelembe véve még nincs szükség beavatkozásra. Amennyiben ezek a körülmények kedvezőtlenül változnak, legkorábban június közepén kerülhet sor gyérítésre, amit a GYŐR-SZOL haladéktalanul elvégez.

A társaság a gyérítéshez szükséges minden eszközzel, szerződéssel és engedéllyel rendelkezik. A beavatkozás alvállalkozó igénybevételével, repülőgéppel történik.

Szükség esetén két gép egyszerre is felszállhat, sőt lehetőség van lokális gyérítésre például egy-egy jelentősebb közösségi rendezvény helyszínén.

A GYŐR-SZOL összesen mintegy 5000 hektáron végez szúnyoggyérítést, egy-egy felszállás alkalmával 1700-1800 hektár lefedésére van lehetőség" - közölte Ozsvárt Tamás.

A használt vegyszerek sem emberre, sem más élőlényre nem veszélyesek

A gyérítéshez olyan vegyszereket használ a GYŐR-SZOL, melyek az ÁNTSZ Országos Tiszti Főorvosi Hivatalának engedélyével rendelkeznek.

"A kemikáliák sem emberre, sem más élőlényekre nem veszélyesek. Bizonyos vegyszerek a méhcsaládokra lehetnek hatással, ezeket kizárólag naplemente után alkalmazzák, amikor a méhek a kaptárba visszarepültek.

Ilyen anyagokat a gyérítésre évek óta használnak minden káros következmény nélkül" - mondta a Győr-Szol Zrt. vállalati kommunikációs menedzsere. 

Tavaly több mint 100 millió forintot költött Győr a szúnyoggyérítésre

Úgy tudjuk, hogy 2010-ben a város több mint százmillió forintot költött szúnyoggyérítésre, amit kisebb részben a GYŐR-SZOL, nagyobb részben az önkormányzat finanszírozott.

Az idei évben a beavatkozások a tavalyinak megfelelő szerződéses összeggel történnek, azaz ugyanakkorra pénzügyi keret áll rendelkezésre szükség esetén. 

Olvasóink írták

 • 10. Hunicum 2011. június 08. 21:51
  „9. Révfalui-szúnyog 2011.06.08. 21:29 !

  Sőt! Alföldről deportálták a Szigetközbe őket!”
 • 9. Révfalui-szúnyog 2011. június 08. 21:29
  „Ha valami, ez rasszizmus, antiszunyogizmus, kirekesztő és populista intézkedés. Mi a tápláléklánc fontos szemét képezzük, nélkülünk nincsenek békák, békák nélkül nincsenek gólyák, gólyák nélkül nincsenek gyermekek. Ez tehát bizonyíthatóan a magyarság gyérítésére, egy kárpát-medencei holokausztra megy ki!”
 • 8. Hunicum 2011. június 08. 18:20
  „Szitakötő?”
 • 7. VargaP 2011. június 08. 17:21
  „Révfalui szúnyog! kérje el az összeget és osztozzunk”
 • 6. Infamous 2011. június 08. 16:59
  „#5: vegyszer helyett vizet permeteztek szét pár éve, azóta is kussol a sztori...”
 • 5. pozdorja 2011. június 08. 15:39
  „Én meg ingyen csapkodom őket?
  Infamous, akár még a vizet is permetezhetik. A szúnyog ugyanis a vízben kezdi életét. Legjobb ha mindjárt ott vannak ritkítva.”
 • 4. Infamous 2011. június 08. 14:22
  „ugye nem csak vizet fogtok permetezni 100 milláért, mint pár éve!”
 • 3. kisember1 2011. június 08. 10:49
  „A természetes ellenségei kipusztulófélben...”
 • 2. Joco124 2011. június 08. 10:45
  „Szerintem olcsóbb meg környezet barátibb lenne ha húsevő virágokat telepítenének.”
 • 1. azasandagyanúm 2011. június 08. 09:35
  „a falusi meg dögöljön meg, holott nem csak győriek dolgoznak azokban a gyárakban, amelyik a az iparűzési adót fizeti!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Power - Interjú a fellépőkkel

A Rock Sátor fellépői június 25-én 20.30-kor a Power lesz. Az együttes az SzFeszt2011 harmadik… Tovább olvasom