Győr és környéke

2017.05.10. 00:00

Történelem érettségi 2017 - Itt vannak a megoldások töriből + fotók, videón mutatjuk a megoldásokat

Az idei töri érettségi megoldásait Németh Tibor, a győri Kazinczy-gimnázium igazgatója készítette el.

kisalfold.hu

14.00 - A történelem érettségi megoldásai feladatlapokon plusz Németh Tibor elemzése videón

 


 



A történelemérettségi is változott. Közép- és emelt szinten megjelent egy új feladattípus, az úgynevezett komplex tesztfeladat. "Az idei történelem érettségin többségében olyan feladatokat kaptak a végzősök, amelyekre lehetett számítani. Igaz, akadt olyan feladat, amit nem tettem volna be a történelem érettségire" - értékelt röviden Németh Tibor, a győri Kazinczy-gimnázium igazgatója. Hogy melyik volt ez a feladat? Hamarosan kiderül a videós elemzésből.

 

Töri érettségi 2017 feladatlapokon a megoldások



11.30 - Az ókori görög hitvilágról, a második világháborúról, a tatárjárásról és a nehéziparról is kaptak esszéfeladatot a diákok a középszintű történelemérettségi második részében - olvasható az eduline.hu-n


A középszintű történelemérettségi második részében négy esszéfeladatot kapnak a diákok, ezek közül azonban csak kettőt kell kidolgozniuk.


Az idén az ókori görög hitvilág, a második világháború, a tatárjárás és a nehézipar a második rész négy nagy témája - a vizsgázóknak azonban nem egy általános esszét kell írniuk, hanem a megadott forrásokat felhasználva a nagy témakör egy-egy részéről kell írniuk, a pontos feladatleírásokat csak a vizsga után közöljük.


A diákoknak egy rövid esszét (kb. 100-130 szó, tehát kb. 12-16 soros szöveg) és egy hosszú esszét (kb. 210-260 szó, tehát kb. 26-32 soros szöveg) kell megírniuk.


A feladatsor két rövid, egyetemes történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) és két hosszú, magyar történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) tartalmaz.


8.45 -  Horthy-idézet, határon túli magyarok és a magyarországi cigányság is téma a mai középszintű töriérettségi első feladatlapján - írta az eduline.hu


A portál megemlítette, Julius Caesarral kezdődik az idei töriérettségi első, rövid válaszokat igénylő feladatrésze. Kaptak a vizsgázók kérdést a középkori városokkal és Hunyadi Mátyás uralkodásával kapcsolatban is. Az egyik feladat a kora újkori európai kereskedelmi útvonalakkal kapcsolatos.

A történelem írásbelikkel folytatódtak szerdán az érettségi vizsgák a középiskolákban, özépszinten 1243 helyszínen 68699 diák, emelt szinten 112  helyszínen 5655 diák ad számot tudásáról.

 

A középszintű írásbeli 180 percig tart. Az írásbelin a vizsgázóknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges (kifejtendő) feladatokból áll.   

   

A történelem emelt szintű írásbelije 240 percig tart. A vizsga két feladatsorból áll, hasonlóan a középszintűhöz.


Történelemből is van idegen nyelven érettségi: középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, román, spanyol, szerb és  zlovák nyelven 1704 vizsgázó; emelt szinten angol, francia, horvát, német, szerb és szlovák nyelven 110 vizsgázó tesz érettségi vizsgát - írta az Oktatási Hivatal.


Szintén a rövid választ igénylő feladatok közt található egy grafikonos feladat a 18. századi demográfiai változásokkal és az Emberi és polgári jogok nyilatkozatával kapcsolatban. Van még 1848-hoz kötődő feladat, és sztálini diktatúrával, közelebbről a nagy ukrajnai éhínséggel (holodomor) kapcsolatos is.

Szól feladat a berlini falról



A két világháború közti Magyarországgal kapcsolatban olvashatnak a diákok Horthy-idézetet, de szól feladat a berlini falról és a határon túli magyarság második világháború utáni helyzetéről. Az utolsó rövid válaszos feladat a magyarországi cigányságról szól.


6.50 - Szerdán a történelem  írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák. A diákok emelt és  középszinten adnak számot tudásukról.      


A vizsgákon változás, hogy a témák szűkültek, résztémák kimaradtak, például politika-, eseménytörténeti egységek, ami  mintegy 15 százalékos csökkentés, és több esetben az érdemi tartalmak, folyamatok beépültek az általánosabbá váló gondolatsorokba. Néhány esetben pontosították a témakörök címét is.    


Az írásbeli és a szóbeli vizsgarészekre adható pontok aránya mindkét szinten a jelenlegi 90-60-ról 100-50-re módosul. Az írásbeli feladatokra adható 100 pont pedig 50-50 arányban oszlik meg a teszt és az esszék között - tette közzé honlapján az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.   


Mind közép-, mind pedig emelt szinten új feladattípusként  jelenik meg a komplex tesztfeladat.    


Ez alkalmas lehet arra, hogy a vizsgázó egy vagy több forrás  segítségével összetettebb, több kompetencia alkalmazását igénylő  forráselemzést végezzen el egy adott témakörön belül. A komplex tesztfeladat a 12 tesztkérdés egyikét képezi, helyes megoldásával a  legmagasabb pontszám szerezhető meg a tesztfeladatok között.


Az esszékérdések száma csökkent, középszinten eddig nyolc lehetőségből hármat választott a vizsgázó, ehelyett az új  vizsgaleírás szerint négyből két témát választhat, emelt szinten pedig az eddigi tízből négy helyett hatból hármat választhat. A változtatás oka, hogy a pedagógiai mérési adatok azt mutatják, az alacsonyabb számú esszéfeladatok is megfelelően mérnek, emellett költséghatékonysági és környezetbarát szempontokat is figyelembe  vettek.


Emelt szinten a kevesebb esszé miatt az időkeret felosztása is  változik. Eddig 90 perc jutott a tesztre és 150 perc az esszékre,  most 100 perc a tesztre és 140 perc az esszékre az esszék számából  fakadóan.


Ezen a szinten új esszétípus jelenik meg, a komplex feladat,  amely irányulhat például valamely, több korszakon átívelő  történelmi probléma bemutatására, vagy azonos korszakban  párhuzamosan zajló magyar és egyetemes történelmi események  összehasonlítására, vagy két különböző korszak eseményeinek összevetésére.


A 2016/2017-es tanév május-júniusi vizsgaidőszakában az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért  felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem  tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2015/2016-os  tanévben tankönyvjegyzékre került középiskolai történelem atlaszok  is használhatóak - jelezték.



Korábban


A történelemérettségi is változik 2017-től. Közép- és emelt szinten megjelenik egy új feladattípus, az úgynevezett komplex tesztfeladat.


"Ez a feladat alkalmas lehet arra, hogy a vizsgázó egy vagy több forrás segítségével összetettebb, több kompetencia alkalmazását igénylő forráselemzést végezzen el egy adott témakörön belül. A komplex tesztfeladat a 12 tesztkérdés egyikét képezi. A feladat helyes megoldásával a legmagasabb pontszám szerezhető meg a tesztfeladatok között" - írja az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI).


Ezek mellé egy rövid esszét (kb. 100-130 szó, tehát kb. 12-16 soros szöveg) és egy hosszú esszét (kb. 210-260 szó, tehát kb. 26-32 soros szöveg) kell megírni. A feladatsor két rövid, egyetemes történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) és két hosszú, magyar történelemre vonatkozó feladatot (amelyek közül az egyik az 1849 előtti, a másik az 1849 utáni korszakokkal kapcsolatos) tartalmaz.


A négy feladatból kettőt kell kiválasztani: egyet az egyetemes történelemre vonatkozó két feladat közül, egyet a magyar történelemre vonatkozó két feladat közül.


Középszinten korábban nyolc lehetőségből hármat kellett választani, emelt szinten marad a tíz kérdés, ám a korábbi négy helyett már csak hármat kell megválaszolni.


Tematikai változás is van: a témák szűkülnek, résztémák maradnak ki, például politika-, eseménytörténeti egységek (körülbelül 15 százalékos csökkentés). "Néhány esetben sor került a témakörök címének pontosítására. A tematika utolsó egysége ad helyet a kerettantervben megjelenő új tartalmaknak, aminek következtében a vizsgaleírás írásbeli feladatokra vonatkozó tartalmi arányai is módosultak" - olvasható az OFI oldalán.


Az írásbelin és a szóbelin megszerezhető pontok aránya mind közép-, mind emelt szinten a jelenlegi 90-60-ról 100-50-re változik.


Sokáig vita tárgyát képezte, hogy milyen atlaszt lehet használni majd a vizsgán. A végleges döntés szerint a 2017-es tavaszi érettségin az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlaszt és a 2015/2016. tanévben tankönyvjegyzékre került középiskolai történelem atlaszokat lehet használni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!