Győr és környéke

2017.04.18. 09:00

Panelfelújítás - Hol itt a logika?

Majdnem végeztek az utcafronttal, amikor az állványt leszerelték és a hátsó traktusra vitték.

Sudár Ágnes

A címben szereplő kérdést olvasónk tette fel, teljes joggal. A Szigethy Attila út 78-as blokkjánál majdnem végeztek az utcafronti résszel, amikor az állványt lebontották, a munkát pedig azon a részen félbehagyták. De miért?


Emlékezetes marad most már biztosan a Szigethy Attila úti panelfelújítás – ez a ház volt ugyanis az, ahol a leghidegebb mínuszokban jutottak el az ablakcseréig, s mivel a határidő szorított, ezért a munkát nem tudták felfüggeszteni (Jeges ablakcsere – Kisalföld, 2017. január 10.).


Ugyanebből a tömbből érkeztek most újabb hívások szerkesztőségünkbe, a szomszédos épületből pedig egy fényképfelvételt is készítettek, amelyen jó látszik az egyik oldal befejezetlensége – s az, hogy ennek ellenére onnan eltűntek az állványok.


A lakásszövetkezet elnökét kerestük meg a kérdéssel, amelyet nekünk is feltettek a telefonálók: Azt a részt ugye befejezik?

A ház elejével még nem végeztek teljesen, de a munkákat és az állványokat átcsoportosították hátra. Fotó: H. Baranyai Edina

Dávid Attila válasza minden bizonnyal megnyugtatja a ház lakóit, ugyanis azt felelte, természetesen nem marad így, félkészen. Hogy mégis miért ilyen logikával végzi a kivitelező a munkát, arra a szövetkezeti elnök a saját maga által megszerzett információk alapján válaszolhatott: két kivitelező dolgozik a három tízemeletesen (sorszám szerint a 78-ason, a 78/A-n és a 78/B-n), s úgy tudja, az állványok kihelyezésénél a számukra leghatékonyabb megoldást választották.


Ez pedig ezek szerint az, hogy a belső, udvari részen folytatják a munkát.


A szövetkezeti elnöknek nyilván nem tiszte megítélni, hogy építészetileg valóban ez a leginkább járható út, számára az a lényeg, hogy a munkákkal végezzenek. A Szigethy Attila úti tömb esetében nagyon reméli, hogy május elejére valamennyi állvánnyal le tudnak vonulni a területről – azért, mert a munkát is befejezték.


Ahogy egyébként korábban megírtuk, Győrben soha annyi panellakást nem újítottak fel, mint most, ebben a körben.

Nyolcvanhat épület és mintegy háromezer lakás érintett, s mivel a pályázati pénznél a határidő perdöntő, ezért a kivitelezők is olyan feladat elé kerültek, amilyet korábban nem nagyon tapasztaltak. Logisztikázniuk kell a munkaerővel és az állványokkal is – így. Vagy úgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!