Győr és környéke

2017.04.25. 08:38

Lakásszövetkezeti háború Adyvárosban

A rendszerváltás után több kisebb adyvárosi lakásszövetkezet önálló útra akart lépni, majd a '90-es években kivált az Ady Lakásfenntartó Szövetkezetből. Az anyaszövetkezetből való távozáskor nem volt vagyonmegosztás. Ez minden baj forrása.

Szeghalmi Balázs

Így a közös helyiségek (lépcsőházak, garázsok, alagsori helyiségek) maradtak az Ady tulajdonában. A kialakult jogi helyzet miatt nem jut egyezségre a Fűzfa, a Harmónia, a Jázmin, a Körkemence 92-102., a Körút, a Kővirág és Tóparti Lakásszövetkezet az Adyval.


Panelkorszerűsítés nélkül


"23 éve fizetünk olyan közös részek karbantartása után, mely tulajdonjogilag nem a miénk" - kezdte Pingiczer Szabolcs, a Körút Lakásszövetkezet elnöke. "Pár éve milliós összegből korszerűsítettük a kaputelefonos rendszerünket, új bejárati ajtókat vásároltunk. Ennek a költségét mi spóroltuk össze, mégsem a saját tulajdonunk, hanem az Adyé" - vette át a szót Bíró Dezsőné Kató, a Fűzfa Lakásszövetkezet elnöke. Hasonló nagyságú munkák mind a hét adyvárosi lakásszövetkezetnél történtek. Az említett "tüskéknél" jobban fáj az elnököknek, hogy a panelfelújítási programokból kimaradnak.


"Elmérgesedett a viszonyunk az Ady elnökével. Lakáskasszát sem nyithatunk az aláírása nélkül, mivel a közös helyiségek az Adyé" - mondta Pethe Sándor, a Körkemence 92-102. és a Kővirág Lakásszövetkezet elnöke. Hasonló szituációról számolt be Vágvölgyi Róbert, a Jázmin Lakásszövetkezet elnöke is, ahol a lakástakarék kifizetése ütközik akadályba. Prókai Péterné, a Harmónia Lakásszövetkezet elnöke szerint "a lakógyűléseken állandó téma, hogy egymást érik a panelkorszerűsítések Győrben, mi meg tehetetlenül vergődünk egy csapdában". A hét lakásszövetkezethez 725 lakás tartozik, a gondok 1400-1500 lakót érintenek.


 

A hét lakásszövetkezeti elnök olyan alagsori irodában, mely az Adyhoz tartozik. Fotók: Mészáros Mátyás

A lakásszövetkezeti elnökök olyan alagsori irodában, mely az Adyhoz tartozik. Fotók: Mészáros Mátyás



Dogmatikus tévhit


Az Ady Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, Tóth Ferenc szerint jogszerűtlenül történt anno a hét lakásszövetkezet kiválása. "Közgyűlési határozat nélkül léptek ki az Adyból, ezért nem történt vagyonmegosztás" - jegyezte meg. 2003-ban a hét lakásszövetkezet a Legfelsőbb Bíróságig - mai Kúria - vitte az ügyet, a pert elveszítették. Ezután a Fűzfa Lakásszövetkezet szerződést kötött a közös részek üzemeltetésére az Adyval. A többi lakásszövetkezet nem rendelkezik hasonló kontraktussal. Tóth Ferenc szerint egy dogmatikus tévhit áll a viták mögött. "Társasházak esetében osztatlan közös tulajdonban vannak a lakáson kívüli helyiségek, de ez nem igaz a lakásszövetkezeti lakásokra. Így jogilag dől meg az a tétel, hogy mi vettük a lakást, tehát miénk a lépcsőház is" - közölte az Ady elnöke.


Anyagi felelősség


A hét lakásszövetkezet miért marad ki a panelkorszerűsítésből? - firtattuk. "Azért szükséges a tulajdonosi jóváhagyás részünkről, mert mi vállaljuk az anyagi felelősséget. Nem kockáztathatom az Ady vagyonát úgy, hogy a hét másik lakásszövetkezethez tartozó lakók - érthetően - nem hajlandók jelzálogot jegyeztetni az otthonukra. Többször ajánlottam a hét lakásszövetkezet elnökének, hogy térjenek vissza az anyaszövetkezetbe és dolgozzunk össze. Ők erről hallani sem akarnak. Úgy érzem azért, mert a személyes célok ütköznek a közösség érdekeivel" - hallottuk Tóth Ferenctől. 2014 tavaszán a Fűzfa Lakásszövetkezet elnöke, Bíró Dezsőné Kató kérte az Ady elnökét, hogy jelképes áron, 1000 forintért átvennék a közös részeket az anyaszövetkezettől. Ezt levélben utasította vissza Tóth Ferenc.


Empátiát kérnek


"Szeretnénk felhívni a törvényhozók figyelmét a patthelyzetre. Bízunk a törvényi környezet pozitív változásában" - tette hozzá Pingiczer Szabolcs. "Arra kérném az Ady Lakásszövetkezet lakóit, hogy képzeljék magukat a helyzetünkbe. Őket is sértene, ha állandóan falakba ütköznének. Kérem őket, hogy lakógyűlésen támogassák a megoldáskeresést" - zárta szavait Nagy Miklós, a Tóparti Lakásszövetkezet elnöke.

Befejezett és félig kész panelkorszerűsítések


Az Ady Lakásszövetkezethez tartozó kilenc paneltömb közül három esetében kész az épületek energetikai felújítása. A többi tömbnél a munkálatok várhatóan nyáron fejeződnek be. A szövetkezet két milliárdos ingatlanvagyonnal rendelkezik, évente 85-90 millió forintból gazdálkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!