Győr és környéke

2017.04.21. 14:07

Bálint gazda Pannonhalmán - A 97 éves Gyuri bácsi csodája - fotók

"A finomság, az elegancia, amit képvisel Bálint György, ritkaságszámba megy."

Szeghalmi Balázs

Akik ott voltak csütörtökön a pannonhalmi Apátsági Múzeumban, Galériában és hallották Bálint György előadását a kiskertekről, minden túlzás nélkül különleges élményben volt részük. Gyuri bácsi idén júliusban ünnepli 98. születésnapját, ám fiatalokat megszégyenítő alapossággal, logikusan beszél.


Köszönés után elnézést kért, hogy előadás közben le kell ülnie, s nem tudja állva megtisztelni a közönséget. Mint mondta, ez a pár évvel ezelőtti súlyos autóbalesete következménye. A finomság, az elegancia, amit képvisel Bálint György, ritkaságszámba megy. Úgy maradt igazi úri ember, hogy a 20. század összes borzalmát átélte.


Ami az előadás első perceitől kezdve szembeötlő volt, hogy mennyire nyitott az újdonságokra Bálint gazda. Követi a trendeket, a legkorszerűbb technológiákba ássa bele magát. Talán ezért maradtak fiatalosak a gesztusai, huncut mosolya akár egy tinédzseré is lehetne. Intelligens humora sokak arcára mosolyt csalt, improvizációs készsége egyedülálló.


 

Dedikálás közben szívesen vállalt közös képeket is Bálint György.



Amikor a reneszánszukat élő kiskertekről beszélt, a következő fotót vetítette ki: a kispesti panelrengeteg közepén páran paradicsomot, paprikát, fűszernövényeket termesztenek. A felvétel hátterét agyongraffitizett fal adta, mire a hátsó sorokból páran szitkozódni kezdtek.


Bármennyire bántja a szemünket egy gettó látványa, attól a gettó még gettó marad. Gyuri bácsi nem tett megjegyzést az elcsúfított falra. Helyette örömét fejezte ki, hogy páran ilyen környezetben kertészkednek. A pont nála, nem kell ismeretlenül ítéletet mondani másokról.


 

Fotók: Tudósítók


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!