Győr és környéke

2017.02.14. 08:00

Valentin-nap - Drágultak a rózsák, a többség az egy szálat szereti

Az idősödő urak is virággal lepik meg párjukat Valentin-napon, s az ajándékboltban kora alapján már sejtik a belépőről, hogy mit vesz a párjának. A mai szerelemünnepre drágult ugyan a vörös rózsa, de nem drámai mértékben, ahogy jósolták. A sorban állást nem ússzuk meg.

Laczó Balázs


Az ünneplő párok jó része ma csodálkozik rá a naptárra, 1–2 ezer forintot költ. Olvastuk, hogy a Vodafone felmérést végzett az ügyfelei között, s e szerint a 20–40 évesek csaknem fele ünnepli meg a Valentin-napot, de a telefonos köszöntés kiment a divatból – írta a computerworld.hu.


 A virágboltokban egynapos a roham, hiszen a vágott virág nem tartogatható. Mégis találkoztunk a győri Margarétában ősz urakkal, valamint harmincas és negyvenes éveik végén járó férfiakkal, akik praktikusan egy nappal előbbre hozzák az ajándékozást. Az üzletben dolgozók szerint a hatvanasok is megünneplik már a Valentin-napot, az ifjakhoz képest a vásárlók 30 százaléka idősödő. 

Gyányi László három vörös rózsából kért csokrot. Meglepetés, egy nappal korábban. Fotók: Mészáros Mátyás

Gyányi László három vörös rózsából kért csokrot. Meglepetés, egy nappal korábban. Fotók: Mészáros Mátyás

Ma már nem ússzuk meg a járdára lógó sort. Szinte csakis vörös rózsát vesznek, a többség egy szálat visz, vagy 3000–4000 forintért köttet csokrot. Egy kilenc éve házas fiatalembert szólítunk meg, Gyányi Lászlót, akinek épp három vörös rózsából készítik a költeményt.


– Meg szoktuk ünnepelni a Valentin-napot, de jobban szeretjük az olyan ajándékot, ami nem kötődik ünnephez. Én is szívesebben szerzek meglepetést, jobb a spontán ajándék. Persze a mostani annyiból spontán, hogy egy nappal előbb veszem meg, egyszerűen most volt időm kiugrani – mondja.


Ahogy várható volt, feljebb is ment a vörös rózsa ára, a Margarétában 15–20 százalékkal, mivel 590 helyett most 690-ért árulják. Jártunk viszonylag drágának számító üzletben, ahol eddig is 1000 volt és most is 1000, míg a többi rózsaféle 800 forintba kerül. A virágosok szerint egy-két éves hullámvölgy után tavaly óta ismét erősebb a Valentin-nap népszerűsége. 

Balogh Katalin eladónál főleg a fiatalok veszik a lufit, az idősebbek dísztárgyat kérnek.

Balogh Katalin eladónál főleg a fiatalok veszik a lufit, az idősebbek dísztárgyat kérnek.

Így látják az ajándékboltokban is, ahol hétvégén indult az érdeklődés, jóllehet a lufik és a párnák két hete ott vöröslenek a kirakatban. A pláza ajándékboltjában, a „Moonlightban" sejtik, hogy melyik korosztály képviselője mit fog választani. A hatvanas urak szeretik a meleg szavakkal ellátott fatáblákat, a negyvenesek a díszdobozba csomagolt szappanvirágot, az asztali díszt, a fiatalabbak 3–4 ezer forintos párnákat, a 18–25 évesek pedig az olcsó kulcstartót, a 600 forintos lufit vagy a kis plüssöket. Így ők 1–2 ezer forintnál többet nem költenek Péter Zoltánné üzletvezető szerint. Hozzátette: a gyártók választéka minden évben szélesedik, s megfigyelhetjük, hogy egyetlen árun sem szerepel a „Valentin" szó, így a szerelem zálogaként évközben is elkelhetnek, nem maradnak raktáron.


A Tesco hipermarketben láthatóan az ismert csokimárkák kelendőek, szív alakú dobozban 600–700 forintért. Meg a plüss. Belépve majdnem másfél méteres mackók fogadnak 7990 Ft-ért, de van 40 centis 5490-ért is, s a tinédzser még 490-ért is vehet 15 centis szívecskét. A párnából is akad 57 centis 4490 Ft-ért, s szerényebb méretű 1000–2000-ért is, de igen kelendő az az 1200 Ft-os párna, aminek egyik felére rózsaszín alapon azt varrták: „Ma igen drágám". Másik oldala fekete, „Ma nem drágám" felirattal. Két harmincas férfi röhögcsélve fedezi fel ezt mellettünk és mindketten bedobnak egyet a kosarukba. Mit is kívánjunk hát nekik mára?

Címkék#valentin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!