Győr és környéke

2016.12.05. 11:36

Parázs vita Győrben a bácsai szemétégető ügyből

Negyedszer próbálja engedélyeztetni a bácsai hulladékégető cége, hogy a meglévő kapacitását évi 10 ezer tonna hulladék erejéig használhassa ki a mostani 8 ezer tonnás maximum helyett. A közmeghallgatáson a kormányhivatalnál ismét parázs vita kerekedett.

Laczó Balázs

„Nem bízunk a leadott mérési anyagokban", „az egész égetőművet el kellene törölni" – ehhez hasonló ütéseket állt a létesítmény ügyvezető igazgatója, aki még a kérdések záporozása előtt beszélt a cég újabb kérelméről. A bácsai hulladékégetőt – amit korábban be is zártak a Zölderő egyesület kezdeményezésére – a mainál magasabb kihasználtsággal kívánja a tulajdonos működtetni. Vagyis a jelenlegi évi 8 ezer tonna helyett 10 ezerrel, sőt: egy bíróság előtt álló másik eljárásban már 12 ezret kérnek. A hatóságot 2003 óta nem győzték meg, az üzemeltető mindig új eljárást indított a bíróság felhívására, s most negyedszer van benn a kérelem, amiről a tegnapi közmeghallgatás szólt a kormányhivatalnál.


A Zölderő egyesület nevében dr. Ferenczi Zoltánné és Vaderna Margit azzal kezdte, hogy utasítsák el a kérelmet, mivel a győri közgyűlés már 2004-es határozatában és 2006-os rendeletben kimondta, hogy a hulladékfeldolgozási kapacitás tovább nem növelhető. Bárány István önkormányzati képviselő is erre kérdezett rá: vajon az önkormányzat döntése foglalkoztatja-e a létesítmény üzemeltetőjét? Ám a jelen lévő cégképviselők szerint erre csak a tulajdonosi kör felelhetne.


Illusztráció



Az ügyvezető igazgató mindenekelőtt azt szögezte le, hogy nem egy új égetőműről vagy a meglévő bővítéséről van szó, hanem a mostaniban rejlő kapacitás jobb kihasználásáról. Hozzátette, hogy az országban minden égetőmű üzemeltetője hasonló kérelmet nyújtott be, mivel a jogszabályok szigorításával szűkült a lerakható hulladékok köre. Több olyan üzemi – például iszapszerű – hulladék kerül ma már Bácsára is, amihez kisebb fűtőérték is elég, így az égés gyorsabb, a kapacitás pedig nagyobb.


Elmondta még, hogy a szennyező anyag a talaj közelében, az égetőtől mintegy 300–400 méteres távolságban jelentkezik nagyobb koncentrációban. A szél pedig leggyakrabban a 750 méterre fekvő Bácsa felől fúj. Egy felszólaló Győrszentivánról kérdezett, ami már szélirányban van, 1500 méterre a létesítménytől. Mindent összevetve azonban a cégnek meggyőződése, hogy a lakosságra nem lehet hatással az anyagkibocsátás.

A Zölderő nem így gondolja: „A megfelelő működést az égető mindig azzal próbálja igazolni, hogy a szennyezőanyag-kibocsátása határérték alatt marad. Nem bízunk ezekben a kimutatásokban, mert a hatóság csak félévente végez mérést, az égető pedig a mérést kapcsolt vállalkozásával végezteti" – szögezték le.

Felszólalt Kisbajcs polgármestere is, aki szerint már a ’87-es építésekor sem hallgatta meg Győr a falu aggályait. Szerinte az égetőművet el kellene már törölni.


Az elhangzottakat jegyzőkönyvezték, a kormányhivatal környezetvédelmi főigazgatósága később dönt a kérelemről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!