Győr és környéke

2016.09.17. 02:48

Kiderítettük a titkát a 10 éves Nádor aluljáró jó minőségű aszfaltjának - videó, fotók

Idén nyáron ünnepelte 10. születésnapját a Nádor aluljáró. A kerek jubileum kapcsán felidézzük a hatalmas beruházás előkészületének legérdekesebb pillanatait és szót ejtünk a győri közlekedésben betöltött jelentős szerepéről. Utóbbit nyugodtan hívhatjuk főszerepnek is.

Szeghalmi Balázs


A Belvárost és Nádorvárost hosszú évtizedeken át egyedül a Baross híd kötötte a kisalföldi megyeszékhelyen. A nyolcvanas évek közepén szembetűnő volt, hogy egyre jelentősebb teher hárul a Baross hídra. Az igény újabb műtárgyra már ekkor megjelent. Győr távlati úthálózatáról 1980-as évek elején készített térképen jól látszik, hogy ahol a Nádor aluljáró megépült, hidat rajzoltak a szakemberek.

 

Az említett térkép: a 1-es pont a Baross híd, a 2-es a tervezett híd.

Az említett térkép: a 1-es pont a Baross híd, a 2-es a tervezett híd.

3,8 milliárdos beruházás

"Valóban hosszú ideig új, kétszer kétsávos hídban gondolkodott mind a városvezetés, mind a szakma. A kocka akkor fordult, amikor pályázatot hirdettünk a tervezésre a 2000-es évek elején. Az egyik induló, az Uvaterv Zrt. vetette fel az aluljáró ötletét. A híd és az aluljáró építése körülbelül ugyanannyi pénzbe került volna. Ami egyértelműen az aluljáró mellett szólt, hogy esztétikailag sokkal szebb megoldást kínált. Látjuk, hogy az Ipar úti felüljáró sem építi a városképet. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az aluljáró helyén magasabb műtárgyra lett volna szükség, mint a Baross híd, a környezetre gyakorolt hatás még erőteljesebb lett volna" - kezdte Kalmárné Nagy Katalin, a győri önkormányzat városépítési osztályának vezetője, aki a kezdetektől az utolsó finomításokig projektvezetője volt a Nádor aluljáró építésének.

Az Uvaterv elképzelése győzött a pályázaton, a több variációt tartalmazó tervért 80 millió forintot fizettek. A kivitelezés 3,8 milliárd forintra rúgott. A győri önkormányzat az aluljáró finanszírozására hitelt vett fel. Amikor a közbeszerzés útjára indult, alig pár hónapja voltunk az Európai Unió tagjai. Mivel akkoriban legfeljebb kohéziós alapokra volt lehetőségük pályázni a dunántúli településeknek, fel sem merült uniós milliárdokat igényelni.

 

Videó: Cseh Róbert

Az unokájuknak jó lesz majd egyszer...

A kivitelezési szerződést 2004 karácsonya előtt, december 17-én írták alá a Strabaggal a Városházán. "Az aluljáró építésére bő másfél év állt rendelkezésre, rendkívül szoros volt a határidő. A MÁV kikötötte: két vágányra folyamatosan szükség van azért, hogy Budapest-Hegyeshalom vonalon akadálymentesen közlekedhessenek a szerelvények. A legapróbb részletekre figyeltünk a kivitelezés során. A zajvédelem érdekében minden környező lakásban ablakot cseréltünk a beruházás költségére. Volt olyan nyugdíjas pár, akik nem akarták beengedni a lakásba az ablakszerelőket, helyette inkább a pincébe vitették volna az ablakot. Mondván, hogy az unokájuknak jó lesz majd egyszer...

 

Pillanatképek a Nádor aluljáró építéséről - fotók: Kisalföld-archívum (Szük Ödön)


Kis időre visszatértek a "villamosok"

Az aluljáró-építés bizonyos szakaszában a vasúti forgalom egy vágányon az Eszperantó útra kényszerült. Amikor minden elkészült a vasúti szerelvények fogadására a közúton, az egyik kolléga megjegyezte: kis időre visszatérnek a `villamosok´ Győrbe. 2005 tavaszán derült ki, hogy az építkezés helyszínén 18-19. századi rác sírt találták, értékes régészeti leletekkel. Ezekből az életképekből látszik, hogy az építkezés során sok unalmas pillanatunk nem volt. A munkát remek szakmai gárda fogta össze. Több száz ember dolgozott a siker érdekében, ez a tény mindig erőt adott. A 2006 júliusi átadás után a Nádor aluljáró jól vizsgázott és egy évtized után is kiválóan szolgálja a győrieket" - zárta szavait Kalmárné Nagy Katalin. A Nádor aluljáró főépítésvezetője, Bella Tamás építőipari nívódíjat vehetett át munkájáért 2009-ben.

Kritika egyedül a kerékpárutat érheti

A Nádor aluljáróban két keréken közlekedők mosolya nem olyan őszinte, mint az autósoké. Tény, hogy a kerékpárút vezetése nem ideális, éles törés van benn. Tekintettel arra, hogy sokan veszik igénybe gyalogosan az aluljárót, óvatosan kell közlekedniük itt a bringásoknak. Saját érdekük szintén ezt kívánja: a plexilemezeket tartó vasrudakra csúnyán fel lehet kenődni. A kerékpárút vonalvezetése azonban kompromisszumok árán jöhetett csak létre: a szűk beépítés és sok útkereszteződés miatt nem lehet autópályás tempóval haladni bringával.

Új távlatot nyitott a közlekedők életében

"Miután az autósok birtokba vették a Nádor aluljárót, rövid idő alatt megkedvelték. Számunkra is meglepetés volt, hogy a forgalom jelentős része pár héttel alatt `átköltözött´ az aluljáróba a Baross hídról. Hamar kialakult, hogy az autósok a reggeli és délutáni csúcs idején könnyebben találnak egérutat a Baross hídon, mint az aluljáróban. A Nádor aluljáró nélkül a dugók hosszabban kígyóznának, az autósok többet haladnának lépésben a központban" - közölte Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke. Az aluljáró teljesen új távlatot nyitott a közlekedők életében, főleg a nádorvárosi oldalon: biztonságos csomópontok, autóbuszöblök, új kerékpáros kapcsolat, ritmusos közlekedési tempó.

 

Az aluljáró napjainkban - fotók: Cseh Róbert



10 éves aszfaltréteg 60 éves férfi korának felel meg

Arra a kérdésünkre, mi az aluljáró minőségi aszfaltjának a titka, a következő választ kaptuk: "vasbetonszerkezet adja az alapját és nincsenek közművek alatta. Így nem lehet vízzubogás a burkolat alatt. A szakmában van olyan mondás, hogy 10 éves aszfaltréteg 60 éves férfi korának felel meg. Ennek megfelelően elképzelhető, hogy a hamarosan az aluljáró felső kopórétegét cserélni kell". Máthé-Tóth Péter hozzátette: éves szinten a legjelentősebb karbantartási összeg a graffitik elleni védelmet szolgálja. Ez közel milliós tétel.

Jó évjárat volt 2006

A Nádor aluljáró mellett 2006-ban készült el az Árkád bevásárlóközpont és két körgeometriás csomópont is. Utóbbiak országosan újdonságnak számítottak, míg az Árkád a mai napig népszerű a győriek, Győr környékiek körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!