Győr és környéke

2016.08.18. 10:03

Bosszantó - Gallyazni kell, de lehetne szépen is Győrszentivánon

A győrszentiváni lakosok mély felháborodása kísérte azt a barbár munkát, amit az E.ON megbízásából ismét egy alvállalkozó végzett nemrég a Déryné utcában.

kisalfold.hu

Két éve nyugalmi állapotban vágták rövidre az évtizedes ágakat, most nyár közepén csonkoltak ugyanúgy, ami a barbárság mellett teljesen tönkretette a főutca esztétikáját, melyre pár évvel ezelőtt a város százmilliókat költött.


Az eddig fanyesésre költött pénzből már föld alatti vezetékre cserélhette volna az E.ON a légkábeleit, legalább a főutcákon.


– Győrszentivánon az üzembiztonság szempontjából, emellett az élet- és a vagyonbiztonság miatt vált szükségessé a gallyazás, sajnos nem lehetett vele várni – közölte lapunkkal Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője. A munka elvégzésének szükségességéről alvállalkozójuk levélben értesítette az önkormányzatot, mint a terület tulajdonosát, kezelőjét. „A településrészen a közeljövőben ilyen mértékű beavatkozást nem tervezünk, de az ellátás biztonsága érdekében az üzemzavart okozó ágak eltávolítása folyamatos. A levágott faanyagot rövid időn belül elszállította alvállalkozónk" – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

 

Felháborította olvasóinkat, ahogy elvégezték a gallyazást a vezetékeknél a győrszentiváni Déryné utcában. Fotó: Mészáros Mátyás


A cég válaszában bővebben is írt az áramvezetékek miatti gallyazásokról, amik rendre felháborodást okoznak olvasóinkban. Gyakran szokták jelezni ezt szerkesztőségünknek, ezért érdemes a témával, szabályozásával foglalkozni. Ugyanis valóban előfordul, hogy utcájuk szép zöld képét elrondítja a szolgáltató alvállalkozója, de az is igaz, hogy az E.ON a gallyazási munkák elvégzésének szükségességére minden évben többször is felhívja a lakosság és az önkormányzatok figyelmét. Több esetben hirdetést jelentet meg, levelet küld és más csatornán is foglalkozik a témával. „A tapasztalat azonban az, hogy a legtöbb esetben ezt a munkát ránk hagyják, mert az ezzel járó költséget, munkát nem vállalják" – fogalmaz a társaság, amelyet a baleset megelőzése és a zavartalan működés biztosítása érdekében jogszabály jogosít fel arra, hogy a villamos vezetékek közelében megtisztítsa a területet. Ha a tulajdonos nem csinálja meg, muszáj megtennie a szolgáltatónak.


A munkát ilyenkor szakértők végzik, de a gallyazás során nem mindig tudják a szépészeti szempontokat is figyelembe venni, derült ki a szóvivő szavaiból. Azt javasolja, hogy a tulajdonosok ezeket a munkákat maguk végezzék el, így oly módon tudják megtenni, hogy az elvárásaiknak megfeleljen. A lakosság kérésére az E.ON előzetesen jelzett igény alapján feszültségmentesítést biztosít a gallyazás közbeni balesetek elkerülése érdekében. A tervezett időpontot legalább harminc nappal előre, lehetőleg írásban kell jelezni.

Törvényes fatelepítés

A törvény szerint növényzet telepítésekor figyelembe kell venni, hogy a vezetékek biztonsági övezetébe tilos olyan fát telepíteni, amely a későbbiekben azt és így az üzembiztonságot veszélyezteti.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!