Győr és környéke

2016.05.07. 02:12

Nem csak a mélygarázs, étterem is beázott a Dunakapu téren - fotók

A Dunakapu tér csapadékelvezetési gondja újra nehéz helyzet elé állította a tér közkedvelt kisvendéglőjét.

Szeghalmi Balázs


Mint arról portálunk beszámolt, durván beázott a mélygarázs a Dunakapu téren a hét elején. A szellőzőn folyt be a víz a parkoló autókhoz, a létesítményt a víz eltávolításának idejére le kellett zárni. A Dunakapu téri éttermeket szintén veszélyeztette a szennyvíz. "Valóban ismét eláztunk. Nem először fordult elő velünk, de remélhetőleg utoljára" - erősítette meg információnkat Kulcsár Károly, a Matróz étterem ügyvezetője.

"Szerencsére ebédidő után jött fel a víz, kevés vendég volt épp a vendéglőben. A mosdóban tört fel a víz, de bő fél óra alatt meg tudtuk oldani a helyzetet. Korábban sokkal komolyabb problémákat okozott a rossz vízelvezetés. Volt, amikor a pincefalakon folyt a víz. Gondot jelent, hogy a Káptalandomb irányából is érkezik esővíz a térre.

A Dunakapu tér korszerűsítésével azonos időben csatorna felújítási munkálatokat szintén végeztek itt. Csalódást jelentett, hogy ennek ellenére beáztunk az első komolyabb felhőszakadás alkalmával. Hozzáteszem, a Dunakapu téren néha több mint kellemetlen szennyvízszag kering, a tér sarkán nyitott nyilvános illemhely sokszor rossz" - mondta Kulcsár Károly.

9 méter mélyre ástak

Tény, hogy a győri csatornahálózat történetében jelentős beruházás előzte meg a Dunakapu tér építését. A környező utcákban az összes csatornát és a téren átvezető főnyomóvezetékeket kicserélték. Az éttermek környékén a legjobb minőségű kőagyag csövek kerültek a föld alá. A Dunakapu térről induló kis utcákban egy mérettel nagyobb csöveket építettek be. Igaz, mint minden elvezető rendszernek, ennek is véges a kapacitása.

A belvárost érintő legnagyobb rekonstrukció jelenleg is zajlik. Győr legnagyobb szennyvízátemelője készült el a zsinagóga mellett; az új szennyvíz-főnyomóvezetéket 9 méter mélyen fektették le. A vezeték üzembeállítása után a szakemberek azt várják, hogy a Belváros csatornarendszerét nem terheli a környező településeken - Ikrény-Rábapatona-Abda-Börcs, Győr-Újváros és Győr-Sziget térségében - összegyűjtött tömény szennyvíz.

Utóbbi a városi hálózatba jutva elsősorban a Munkácsy és Bajcsy-Zsilinszky út környékén okozott panaszokat. Ennél a pontnál meg kell jegyezni: a bűz kapcsán a Pannon-Víz szakemberei mindig óvatosan fogalmaztak. Hangsúlyozták, hogy az új fővezeték révén valószínűleg enyhülhet a bűz, de teljesen nem szűnik meg.


Fotók: Tudósító


"Minden egyes elöntésnek a végére járunk"


"A hét eleji esőzés során 18 mm csapadék hullott, kevesebb mint egy óra alatt. Ez közel másfélszerese annak, amire a csatornákat méretezték. Az elvezető rendszerek teljes kapacitással működtek a záporkiömlőkkel együtt. A lassú szennyvízelvezetést a rendszerek teltsége okozta. A víznyelőknek és a csatornáknak közel fél óra kellett, míg elvezették a hatalmas mennyiségű csapadékvizet. A téren lévő folyókákat a Győr-Szol szakemberei üzemeltetik. Velük közösen vizsgáljuk a rendszert. Ha valahol méretbeli hiányosság, meghibásodás, vagy egyéb rendellenesség van, ez most ki fog derülni" - közölte kérdésünkre Tóth László.

"A Dunakapu tér déli oldalán szintén túlterheltté vált az elvezető rendszer. Ilyenkor a mélyebb fekvésű csatorna nyílásokból feltörhet a csapadékvíz. Ezt jelezték az éttermek környékéről. Ügyeleteseink a helyszínre érve biztosították az elvezetést, fertőtlenítették az elöntött részeket. Minden egyes elöntésnek a végére járunk, ebben az esetben is így lesz" - zárta szavait a Pannon-Víz diszpécserszolgálatának vezetője.

Dolgoznak a megoldáson

Arra a kérdésünkre, hogy a Dunakapu tér vízelvezetését érintő vizsgálat hogyan áll, Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol kommunikációs menedzsere úgy válaszolt: "dolgozunk a megoldáson. Az elvégzett munkáról tájékoztatni fogjuk a közvéleményt".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!