Győr és környéke

2016.02.06. 15:40

Muszáj emelni a magyar béreken

Két ütközetben is vesztettek a szakszervezetek, a minimálbérről és a bérajánlásról folytatott tárgyaláskor se tudták igazán érvényesíteni érveiket. Most mégis jó esélyük van a győzelemre: a céges béregyezkedések során csatát nyerhetnek, mert kényszerhelyzet van.

Rimányi Zita

Az idei minimálbérről folytatott tárgyalások során a legnagyobb hazai munkavállalói érdekképviselet, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem érte el, amit szeretett volna, pedig gazdasági szakértők, elemzők szerint is most volt igazán esély a jelentősebb változtatás elérésére. A Magyar Szakszervezeti Szövetség nem is írta alá az egyezséget, mely szerint idén 111 ezer forint lett a minimálbér, 129 ezer a garantált bérminimum, mert legalább három-négyezer forinttal többet akart. Ez az emelés ugyanis elenyésző: a lemaradásunk nagy a környező országokhoz képest is.


S a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán azt se sikerült elérni, hogy számszerű országos bérajánlás szülessen, azazhogy meghatározzák, hány százalékos fizetésemelés az iránymutató. Pedig Már tarthatatlan a magyar bérszint címmel a kisalfold.hu-n is írtunk arról, hogy egyre több területen alakul ki nagy munkaerőhiány, aminek egyik oka a „munkabérhiány": az itthoni fizetések alacsonyak nemcsak a nyugat-európai, hanem mindegyik volt szocialista országhoz képest is.


– Ennyiért nem kapnak embert az üzletekbe – hangsúlyozta Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyei titkára arra célozva, hogy ebben az ágazatban a dolgozók nagy része minimálbért vagy a garantált bérminimumhoz közeli összeget keres. Ezért az Auchan már tíz százalékkal növelte is alkalmazottai fizetését és friss hír, hogy hasonlóképp döntött a Kika is.


A titkár elmondta, hogy más üzletláncoknál is ilyen emelésre törekednek a tárgyalások során az érdekvédők. Nehézség, hogy a kereskedelemben régóta alacsonyak a bérek, ezzel terveznek a munkaadók, de most a létszámhiány miatt jó esély van rá, hogy belátják, béremelés nélkül folytatódik az elvándorlás: Ausztriába vagy ipari üzemekbe.

Hasonló okokból vannak lépéskényszerben a fémipari cégek. Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség területi ügyvivője elmondta, hogy már tavaly is azért voltak jó alkupozícióban, mert ebben az ágazatban nem a minimálbér a jellemző, az iránymutató sokkal inkább a munkaerőpiaci helyzet.


Az autógyártók, beszállítóik fejlesztenek, növekednek, több képzett szakmunkásra van szükségük, de munkaerőhiány van. Ezért sikerült már a Vasasnak a múlt évben is tízszázalékos béremelést elérnie, főleg a nyugati országrészben, ahonnan sokan a határon túlra járnak át dolgozni. Idén is több mint ötszázalékos emelésekről egyezkednek. „Az osztrák bérekkel nem tudnak versenyezni a magyarországi gyárak, de vonzóvá kell tenniük állásaikat" – hangsúlyozta az ügyvivő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!