Győr és környéke

2015.11.26. 14:41

Pompás jégrevüvel nyitott az adventi fesztivál Győrben - fotókon az ünnepi fények!

Az elmúlt évek legszínvonalasabb adventi fesztiválmegnyitóját tartották a Dunakapu téren péntek este. A prímet a "Regél az erdő" című adventi mese-jégrevü vitte. Győr történetének első táncos-zenés jégműsorát Botos Barbara rendezte, összesen 87 gyerek és felnőtt korcsolyázott a téren.

Szeghalmi Balázs


Szombat, 9.42


Felragyogtak advent fényei Győrben! - fotók: Mészáros Mátyás


20.11 - Még négyszer adják elő a jégrevüt 

Akik lemaradtak a látványos jégrevüről pénteken, még bepótolhatják: advent mind a négy vasárnapján 16 órakor újra eljátsszák a jégrevüt a Dunakapu téren. A Széchenyi téren karácsonyig pedig mindennap 18 órától zenés fényjáték kápráztatja el a győri advent látogatóit.


Videó: Cseh Róbert
"Minél több gyertya ég, annál erősebben világít az ünnep fénye"

A pénteki megnyitón Jánosa Attila evangélikus lelkész ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy "mindannyian világosságra vágyunk, ezért az elkövetkező napokban fel kell készítenünk a szívünket karácsonyra".

Marics István katolikus plébános szerint "advent jelképe a koszorú, melyen minél több gyertya ég, annál erősebben világít az ünnep fénye". Lentulai Attila református esperes szerint "advent azt üzeni, hogy Isten velünk van, örömünkben, bánatunkban, sikereinkben, kudarcainkban osztozik velünk".


Fotók: Cseh Róbert


Fényözön a Belvárosban

A megnyitó zárásaként adventi fényözön költözött Győr belvárosába. Az új attrakciók, a Dunakapu téren felállított közel 10 méteres fa, a karácsonyfadíszt formázó hatalmas gömb, az óriási hóember mind-mind csillog a fényfüzérektől, nem beszélve a szintén kivilágított Kossuth hídról. Az adventi forgatagban korzózok közül többen rögtön első este korcsolyát húzták, míg a többség forralt bort kortyolva melegedett.

"Epres forralt borral bátorságot gyűjtünk"

"Nemrég költöztünk az ország másik feléből a Kisalföldre, nagyon vártuk a párommal , milyen lesz az első advent Győrben. Az ünnepi fények tetszenek, több mint hangulatosak" - mondta Biriny Anita gyógyszerész. "Eger vidékéről származom. Szülővárosomban is szép advent, de itt más az ünnep hangulata. A fő különbség, hogy sokkal több ember sétál az esti fényárban Győr belvárosában, mint otthon" - hallottuk Hargitai Ádám bankártól.

"A Dunakapu téren felállított korcsolyapálya remek ötlet volt. Lehet, mi is kipróbáljuk, de egyelőre epres forralt borral bátorságot gyűjtünk" - közölte Végvári Alexandra üzletvezető. "Pár száz méterre lakunk a Belvárostól, biztos, hogy karácsonyig többször belekóstolunk az adventi vásárba. A barátokkal szívesen jövünk, hogy forralt bor, pálinka mellett nevessünk, beszélgessünk" - tudtuk meg Kiss Ádám pénzügyi tanácsadótól.


17 órától kezdődött élőképes közvetítésünk a Dunakapu térről:

 



Előzmények

Mint arról többször beszámoltunk, az idei évben a legnépszerűbb adventi attrakció minden bizonnyal a Dunakapu téri korcsolyapálya lesz a kisalföldi megyeszékhelyen.




Az év legmeghittebb ünnepének hangulatát korábban nem látott fényfüzérek szintén emelik Győrben. A Városházától indulva a Belváros szívében a Baross úton, a Kazinczy, a Kisfaludy, a Király, az Arany János és a Jedlik Ányos utcában a hagyományos fényárral, de új díszekkel találkoznak, akik kíváncsiak a karácsonyi forgatagra.

 

Széchenyi tér


A Dunakapu tér bevonása új színt hoz a győri adventbe

" A Széchenyi téren az utóbbi évek legnépszerűbb lézerjátékkal kedveskedünk a győrieknek és a városunkba látogatóknak. Reményeink szerint Közép-Európa egyik legrangosabb adventi vásárának Győr ad otthont" - közölte Fekete Dávid, a város egyik alpolgármestere.

A Dunakapu tér bevonása új színt hoz a győri adventbe. A téren üdvözlő kapu, 9,5 méteres fenyőfa, 5 méteres hóember és egy karácsonyi díszt formázó óriási gömb az újdonság. A gömbben megpihenhetnek a járókelők.

 

Hóember!


13 kilométer hosszú a fényfüzér

Az autós közlekedésben kisebb gondot okozott a Kossuth híd díszvilágításnak felhelyezése az utóbbi napokban. Szerencsére már itt is helyükre kerültek az égők. "A három héten át tartó munka során 13 kilométer hosszú fényfüzért, 3500 energiatakarékos led-es izzót szereltek fel a Vill-Korr munkatársai.

Összesen 30 villanyszerelő 10 darus kocsival dolgozott  azért, hogy advent kezdetére minden a helyére kerüljön" - mondta Prédl Antal, a Győri Útkezelő Szervezet vezetője.

Pénteken minden kiderül: az adventi fesztivál megnyitója 17 órakor kezdődik a Dunakapu téren. Ne feledjék: az ünnepi műsorról a kisalfold.hu stábja élőképpel közvetít!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!