Győr és környéke

2014.11.19. 10:12

Tele a kuka: ilyen, amikor a gyűjtőedénybe már nem fér több szemét Győrben - fotó

Sziget, Újváros, Gyárváros és Nádorváros területén lévő házaknál fordul elő, hogy a szemét nem fér el a kukában. Felvételünk Adyvárosban készült. Szavazás.

Szeghalmi Balázs

Az utóbbi évben hány lakóközösség rendelt nagyobb gyűjtőedényt?

A képen látható szemétkupacot az adyvárosi Kassák utcából küldte be egyik Olvasónk. Elmondása szerint rendszeresen így fest a hulladékgyűjtő-edény napokkal az ürítés előtt. Egyébként ez az a kuka, melyről két és fél éve annak apropóján írtunk cikket, hogy a lakók a lelakatolása mellett döntöttek.

Jelen helyzetben több kérdés is adja magát: ha megtelt az edény, milyen lehetőségei vannak a lakóközösségnek? Mennyit kell fizetniük egy nagyobb edényért? Az utóbbi évben hány lakóközösség rendelt nagyobb gyűjtőedényt? Győr melyik negyedeiben fordul elő rendszeresen hasonló probléma? Lássuk a hulladékszállítást végző, GYHG Nonprofit Kft. válaszait.

Ilyen a gyűjtőedény a Kassák utcában, amikor már nagyon várják a kukás autót a lakók - fotó: Tudósító

Ilyen a gyűjtőedény a Kassák utcában, amikor már nagyon várják a kukás autót a lakók - fotó: Tudósító

Nagyobb edény, magasabb díj

"A tavaly decemberi közgyűlésen hozott önkormányzati rendelet szerint a gyűjtőedény környékének rendszeres tisztítása az ingatlanhasználó feladata, melynek betartása érdekében a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. a többlethulladék elhelyezésére igény szerint 120, 240 és 1100 literes műanyag tárolóedényt tud kihelyezni" - kezdte érdeklődésünkre Ozsvárt Tamás, a GYHG Nonprofit Kft. száz százalékos tulajdonosának, a Győr-Szol Zrt.-nek a kommunikációs csoportvezetője.

"Nagyobb edény kihelyezésének igénylése esetén az éves rendelkezésre állási díj (7.925,- Ft önálló ingatlan/év + Áfa) nem változik, csak az ürítési díj (3.117 Ft/liter/ürítés + Áfa) lesz magasabb a biztosított edények űrméretét figyelembe véve. Természetesen csak akkor, ha megtörténik a tényleges ürítés. Eseti jelleggel is van lehetőség többlethulladék elszállítására előzetes bejelentés alapján" - folytatta Ozsvárt Tamás.

Edény igénylését, valamint eseti többlet hulladék előzetes bejelentését személyesen ügyfélszolgálatainkon, vagy írásban az alábbi elérhetőségeken tehetik meg az ügyfelek:
• Levelezési cím: 9002 Győr, Pf. 78.
• Fax: 96/888-599
• e-mail: [email protected]

Városrészek, ahol többször akad probléma a kisebbb kukával

"A közszolgáltató munkatársai csak a gyűjtőedényben lévő hulladékot szállítják el, hiszen az ürítési díjat is ez alapján számlázzuk" - hangsúlyozta Ozsvárt Tamás.

A Győr-Szol adatai szerint az idei év eltelt időszakában csak minimális mértékben növekedett a kisalföldi megyeszékhelyen a társasházaknál kint lévő edények űrtartalma. Új társasházak belépését is figyelembe véve inkább az a tendencia figyelhető meg, hogy a lakóközösségek csökkentik vegyes hulladékuk tárolására használt edényeik űrtartalmát.

"Ez egyrészről a csomagolási hulladékok elkülönítetten történő gyűjtésének lehet a következménye, másrészről azonban jelentkezik a hulladék szolgáltatási díj csökkentésének igénye is, mely sok esetben azt eredményezi, hogy a tárolóedények nem elegendőek a keletkező vegyes hulladék elhelyezésére.

Győrben főleg Sziget, Újváros, Gyárváros és Nádorváros területén lévő társasházaknál fordul elő többlethulladékkal kapcsolatos probléma.

Irány a szelektív gyűjtőszigetek!

A mellékelt fényképen is jól látható, hogy a többlet hulladék bizonyos része csomagolási papír és műanyag flakon. Továbbra is javasoljuk a mindenhol elérhető szelektív gyűjtőszigetek használatát" - zárta szavait Ozsvárt Tamás.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!