Győr és környéke

2014.09.25. 15:26

Szakács Imre elbúcsúzott a megyei közgyűléstől, aztán tényleg irány New York!

Sallai Péter tűzoltó ezredes frappánsan kívánt sok sikert Szakács Imrének New Yorkban, mint tiszteletbeli tűzoltónak. Tudósításunkból minden kiderül.

Szeghalmi Balázs

11.15

A Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj kitüntetett személyeit hamarosan külön cikkben közüljük. Szakács Imre megköszönte a 2010 és 2014 között dolgozó képviselők munkáját, akik igazi és alkoholmentes pezsgővel koccintanak az elmúlt négy évre.

A megyei közgyűlés elnöke három ciklus után búcsúzott el, szeptember végén lemond tisztségéről, mivel ő lesz lesz Magyarország következő New York-i konzulja. A megyei közgyűlés következő elnöke várhatóan Németh Zoltán lesz, aki korábban Győr alpolgármestereként is dolgozott. A közgyűlés véget ért. Szép hétvégét Olvasóinknak!


Szakács Imre

Szakács Imre   

11.02

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Kínai Népköztársaság Hubei Tartománya közötti baráti együttműködés létrehozásáról szóló megállapodást is jóváhagyták a képviselők. A kínai küldöttség tavaly novemberben járt megyénkben.

10.57

A Megyei Értéktár Bizottság gyűjtéséről és munkájáról is elhangzik beszámoló. Kara Ákos alelnök szerint "nagyon értékes közösségi munka zajlik itt, amit érdemes folytatni".

10.52

Mostantól kezdve sok villámszavazásra számíthatunk, illetve arra, hogy A Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj odaítéléséről (területfejlesztési, ifjúsági, szociális és gazdasági tagozat) is döntenek a képviselők.

Tekintettel, hogy itt személyi ügyekről lesz szó, a döntést zárt ülésen hozzák meg a képviselők.

10.48

Hámori György azt kéri, hogy a területfejlesztési programban Győr és Sopron mellett Mosonmagyaróvárt is úgy tüntessék fel, mint nagyváros.

A képviselő és egyben Kapuvár polgármestere szerint erre azért van szükség, mert "megyénk ma már egyértelműen három pólussal rendelkezik", amiben egyébként teljesen igaza van.

10.38

Szakács Imre azzal biztatja Rechnitzer professzort és a képviselőket, hogy "ne keseredjenek el", a most szóban elhangzott észrevételek írásban sokkal egyértelműbbek lesznek.

Az, hogy a szakmai anyag még egyszer a közgyűlés tagjai elé kerül majd, az annak is köszönhető, hogy Brüsszelben kicsit "átgyúrmázták" a dokumentumot. 

10.34

A Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési program jóváhagyása előtt Kara Ákos tesz több észrevételt az anyagot készítő Rechnitzer János egyetemi tanárnak.

10.29

Sallai Péter frappánsan kívánt sok sikert Szakács Imrének New Yorkban: "ha szeptember 11-én megemlékezünk a New York-i hős tűzoltókról, Ön is eszünkbe jut majd, mint tiszteletbeli tűzoltó, aki épp New Yorkban van".

Szakács Imre válaszában megköszönte a jókívánságokat, s azt mondta, hogy "bármikor szívesen látja ezredes urat, vagy az állomány bármely tagja, ha New Yorkban járnak".

Ismerve a tűzoltóknak járó havi bért, attól félünk, nem lesznek rendszeresek a találkozók a Nagy Almában.

Ezzel a válasszal egyébként el is dőlt a kérdés: Szakács Imre biztosan New York-i konzulként folytatja pályafutását. Ehhez sok sikert kívánunk neki!


A Szabadság szobor már várja Szakács Imrét

A Szabadság szobor már várja Szakács Imrét

10.23

Dr. Juhász István tűzoltó dandártábornok szerint "sehol a világon nem oldották volna meg jobban a márciusi hófúvás idején kialakult helyzetet, mint ahogy Győr-Moson-Sopron megyében tették a tűzoltók".

Azért ezt a kijelentést inkább nem szavaztatjuk meg Olvasóinkkal, a hétvégi békesség érdekében. 

10.21

Sallai Péter beszámolója véget ért.

10.17

A tavalyi március hófúvás is röviden terítékre került, Sallai Péter szerint "az a legfontosabb, hogy senki nem hunyt el az ítéletidő során, s 3000 főt sikerült biztonságba helyezni".

Rég elolvadt már a tavalyi hó; sokan, sokszor kielemezték a hófúváskor kialakult helyzetet, nagyon nincs értelme ebbe ismét belemenni. Ha újra támad majd Tél tábornok, úgy is kiderül, mennyire sikerült levonni a tanulságokat - avagy nem.

10.13

2012 első félévében 24 ember halt meg megyei káreset során, tavaly és idén az első hat hónapban 19 hunytak el. Az idei évben 5,2 millió forintos tűzvédelmi bírságot szabott ki az igazgatóság. Egyetlen egy üzemet sorolt a szervezet megyénkben a legveszélyesebbnek számító üzemek közé, ez az E.ON gönyűi erőműve.  

10.11

Egyelőre nem rágjuk le körmünket az izgalomtól, olyan statisztikai adatokat láttunk, miszerint tavaly 81 közérdekű bejelentés futott be az igazgatóságra.

10.09

Sallai Péteré a szó.

10.04

Szakács Imre megnyitotta a közgyűlést, mely ebben a személyi összetételben utoljára ül össze. Minden képviselő búcsúajándéknak azt a bort kapta, mely az utolsó megyei borversenyt megnyerte.

10.01

Az összes képviselő a helyén, pillanatokon belül kezdődik az ülés.

9.50

10 percen belül kezdődik a ciklus utolsó ülése; ennek megfelelően a hangulat oldott, Szakács Imre leköszönő elnök az ellenzéki képviselőket épp kávére invitálja.

A pénteki ülés legérdekesebb napirendi pontjának a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság éves munkájáról szóló beszámoló ígérkezik, melyhez Sallai Péter tűzoltó ezredes még vetíteni is fog.

Előzetes

Szeptember 26-án, pénteken délelőtt (10.00 óra) ül össze ismét - a 2010-2014 közötti ciklusban utoljára - a megyei képviselőtestület.

A napirendek sorában tíz előterjesztés szerepel. A megyei önkormányzat új feladataival összefüggésben – terv szerint – jóváhagyja a testület a Megyei Területfejlesztési Programot, illetve első olvasatban tárgyalja a Megyei Integrált Területi Programot (ITP).

Tájékoztató kerül a képviselők elé a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tevékenységéről, illetve tárgyalja a testület a megyei közgyűlés bizottságainak négy éves tevékenységéről szóló tájékoztatót, valamint a megyei önkormányzat módosított gazdasági programjának végrehajtásáról szóló beszámolót is.

Szintén beszámoló hangzik el a megyei önkormányzat 2014. évi első féléves gazdálkodásáról, illetve a 2014. évi megyei költségvetés módosítására is sor kerül. Áttekintést kapnak a képviselők a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság 2014. év I. félévében végzett munkáról, valamint a megyei Europe Direct Tájékoztató Központ működéséről.

A napirendek között szerepel a Megye Szolgálatáért Díj aktuális tagozatainak odaítélése, erről zárt ajtók mögött tárgyalnak.

(A közgyűlés napirendjei a www.gymsmo.hu oldalon a Közgyűlés/Közgyűlés anyagai címszó alatt olvashatók.)



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!