Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Gyerekegyetem: Vízrakéta pótolja az emberek szárnyait

Győr - Jövő csütörtökön újabb előadással folytatódik a Gyerekegyetem című tudományos-játékos kampányunk, ezúttal Győrben, a Széchenyi-egyetemen. A legtöbb kérdést – csaknem hetvenet – a győrszentiváni Móricz-iskola diákjai küldték be.
A Nyugat-Magyarországi és a Széchenyi István Egyetemmel közösen szervezett rendezvénysorozatunk, a Gyerekegyetem újabb állomásához érkeztünk, Mosonmagyaróvár után most Győrben hallhatnak előadást a bejutott diákok. A félig tudományos, félig játékos ismertető során most egy kicsit mintha a szépemlékű Öveges-professzor hagyományait élesztgetnénk: Horváth András egyetemi tanár többek között a rakétaelvet mutatja be egy műanyag palackon.

Bízzunk a jó időben, mert ha nem szakad az eső, maguk a gyerekek is nekiveselkedhetnek a kísérletnek, s még versenyt is hirdetnek köztük, hogy kinek a gépezete száll a legmagasabbra. Egy átlagos vízrakéta 20–30 métert is megtesz a levegőben, s jellemző rá, hogy lassan, valóban rakétaként indul útjára.

A legtöbben a győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskolából vehetnek részt a versennyel egybekötött előadáson, mivel a kérdések közül is innen érkezett a legtöbb: csaknem hetven. Igaz, egy gyerek négyet-ötöt is beküldött a kampányban részt vevő egyetemi tanároknak. Tóthné Markotics Erika igazgatóhelyettes szerint az iskola vezetésének és a tanároknak elég volt csak felkarolni a kezdeményezést, s a többi ment magától: a gyerekek összeszedték minden gondolatukat. Hangsúlyozta a tanárnő azt is: senkinek sem sugallták a kérdéseket, így azok sokat elárulnak az illető gondolkodásmódjáról, érdeklődéséről. Jellemző egyébként – és ezt magunk is tapasztaltuk –, hogy a nagyobbak főként objektív, megválaszolható feladványokat intéznek a tanárokhoz, míg a kisebbeknél nagyobb szerepe van a fantáziának, a költői kérdezési kedvnek. Például: „Miért vannak gonosz emberek?" „Ki nevezte el a tárgyakat és az élőlényeket?" Na és itt az egyetemi tanárok „kérdésréme", amit átlagosan minden tizedik diák feltett: „Van intelligens élet a Földön kívül?"


Nézze meg a vízrakéta működéséről készült videókat >>Erről faggatná szíve szerint a régió szürkeállományát Vadász Márk is, annak a dicséretre méltó negyedik osztálynak a kisdiákja, ahonnan négyen is kérdeztek. Márk csendes, udvarias, jó fiú, csillapíthatatlan tudományos érdeklődéssel. Koránál fogva még földrajzot, történelmet sem tanul, de már a húsvét-szigeti szobrokról, a globális felmelegedésről, a második jégkorszak lehetőségéről és a gömbvillám keletkezéséről faggatózik. De a szeretni való, gyermeki látásmód csak kibukik a tudományos kérdésből: „Miért Ausztráliában élnek a legkülönösebb állatok?" Az is beszédes, hogy Márk kedvenc időtöltése a búvárkodás: igaz, csak egyszer, volt a tengeren is, de soha nem érezte olyan könnyűnek, szabadnak magát.

Névjegy
A jövő csütörtöki előadást dr. Horváth András fizika szakos tanár, egyetemi docens tartja. Tanulmányait fizikus és csillagász szakon az ELTE-n végezte, 39 éves, és a fizika–kémia tanszék vezetője. Tősgyökeres győri, akinek legfőbb kutatási területe a fizikai rendszerek – például az áramlástan – számítógépes modellezése.
Ugyanígy repülni vágyik osztálytársa, az álmodozó, okos pillantású kislány, Vida Cintia is, aki többek között azt szeretné tudni, miért nincs szárnya az embernek. Tőle származik a már idézett kérdés is az emberi gonoszságról. Cintia úgy gondolja, a dolog megválaszolható: csak azt lenne jó tudni, hogy az emberek születésüktől olyanok, amilyenek, vagy valami lelki válság teheti őket gonosszá. „Gonosz" alatt egyébként a rablót, a gyilkost, tehát mindenképpen az erőszakos embert érti a tízéves kislány.

Sok figyelemre méltót kérdeztek még a Móricz-iskola negyedikesei: mint például ezt: „Ki a legokosabb ember?" A kérdező Eőry Gábornak a tanárai szerint vág az esze. Két kérdés kivételével kizárólag a határtalan dolgokról faggatózik: a Nap keletkezéséről, a legelső bolygóról, az időgép lehetőségéről és a csillagok pusztulásáról. Különben pedig eleven, biciklizni és internetezni szerető negyedikes, akinek arcát jelenleg egy monokli díszíti, amit nem annyira a tudományos elmélkedésnek, hanem egy faágnak és saját rohangálásának köszönhet.

És itt van még a sorban Vadász Attila, a másik Vadász fiú rokona. Márknál magasabb, szemüveges gyerek, akinek legfőbb szenvedélye az olvasás, kedvenc könyve a Harry Potter. Őt is érdekli a megfoghatatlan: az univerzum. Például az, hogy mi van a galaxisok után, hiszen a határtalannak mind a végében, mind a végtelenségében nehéz hinni, s aligha adnak erre választ tanáraink. De azért próbáljuk meg.


Így működik a vízrakéta - képgalériával

A gyerekek már a csütörtöki verseny előtt kikísérletezhetik a
szerkezetet, de ha nem teszik, akkor is jó tudniuk, hogy mire
van szükségük.

1. Először is egy régi bicikli szelepére, amire azután ráerősíthetik a megfelelően kilyukasztott kupakot.

2. Utóbbira fel kell csavarozni a vízzel 1/3 részben megtöltött műanyag palackot, amivel kapcsolatban dr. Horváth András azt ajánlja: 3-5 decisnél ne legyen nagyobb, mert igen nehéz lesz felpumpálni (átlagosan már a 3 decis palackhoz is száz nyomás szükséges).

3. A szelephez egy vékony zsineget kötünk, ami csakis azért fontos, hogy később megtaláljuk a fűben az aprócska fémdarabot.

4. Ezután szigetelőszalaggal egy vékony karót, botot erősítünk a palackhoz, ami stabilizálja – de nem rögzíti, csupán irányban tartja a rakétát (a képen például egy futballkapu jelenti a támasztékot.)

5. Jöhet a mutatvány, ami rendszerint két emberes, mivel egyszerre kell összefogni a szelepet az üveggel, s lecsavarni a szeleptartót.
Ha nem vigyázunk, a palack idő előtt kilöki a szelepet. A tartót tehát a végén, az utolsó pillanatban kell lekapni a vízrakétáról.

A tanár szerint a dolog teljesen veszélytelen, egy kellemetlenség
adódhat: a gyerekek vizesek lesznek. Ezért ajánlott az esőkabát
és a csuklya.  Praktikus tudnivaló ezen kívül, hogy a palack ne a legvékonyabb műanyagból készüljön. Horváth András hangsúlyozta: nem fogadják el a készre gyártott, bolti vízrakétát, mindenki csak saját kellékekkel nevezhet. Laczó Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekegyetem: az első előadás

Mosonmagyaróvár - Négy szál búza gyökérszőrének hossza a Földet körüléri, az első növények… Tovább olvasom