Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Az első gólyák az élet iskolájában

Lapunkban szombaton jelent meg az első felhívás a Gyerekegyetemre. Alig telt el pár nap, máris sokan érdeklődnek, a diákközösségek gyűjtik kérdéseiket.

Az első gólyákat, az első Gyerekegyetemre jelentkezőket a győri Radnóti-iskolában találtuk meg. A Kisalföld, a Nyugat-Magyarországi és a Széchenyi István Egyetem közös programja az első tapasztalatok alapján tetszik a nebulóknak, a tanároknak és a szülőknek is.

Győrött a Radnóti-iskolában szinte mindenki hallott már a Gyerekegyetemről. Bár még nem tiszta teljesen minden: mikor kell jelentkezni, hogyan, mikor lesznek az első órák? A kérdéseket már gyűjteni kezdték. Tegnap a tanórák végén az igazgatónővel, a napokban kitüntetett Erdődi Rudolfnéval és azzal a négy diákkal beszélgettünk, akiket nyugodtan hívhatunk az első gólyáknak, hiszen ők tették fel nekünk az első kérdéseket, melyekre professzoroktól várják a választ.

Azt még természetesen nem tudhatjuk, mely kérdések kerülnek be az egyetem tananyagába, mely kérdéskörökből születik majd előadás szeptembertől, de az már most látszik, bármelyiket is választja ki a professzorokból álló döntnöki kar, érdekes lesz beülni a nagyelőadókba, hogy a válaszokat is meghallgassuk.

A Radnóti-iskola igazgatónője szerint a gyerekek kíváncsisága kifogyhatatlan. Ezért is jó ötlet a Gyerekegyetem. Ebben a gyerkőcök nagyon változatos területekről kérhetnek információt.

A világ felé nyitott fiatalok számára ez egy jó lehetőség, és egyáltalán nincs ellene az oktatási alaptematikáknak. Sőt, azokat kiválóan kiegészítheti. A miértekre a felnőttek sem tudják mindig a választ, ez számukra is izgalmas lehet. Ráadásul, mondta el az igazgatónő, egy-egy jó előadás újabb kérdéseket vethet fel. A Gyerekegyetem olyan kezdeményezésnek tűnik, melyet nem lehet majd abbahagyni. A Kisalföld "Olvasni jó!" kampánya is remek ötlet volt, a Radnóti-iskola – más oktatási intézményekhez hasonlóan – kivette abból is a részét. Valószínű, hogy a kérdésgyűjtésben, azok megbeszélésében is hasonlóképpen lesz. A diákönkormányzatok segíthetnek majd összegyűjteni őket, és a pedagógusok is biztos tesznek majd azért, hogy sok izgalmas kérdés kerüljön be a Gyerekegyetem témaköreibe.

A Kisalföld hamarosan egy levelet juttat el az iskoláknak. Ebben még részletesebben leírja a Gyerekegyetem tervezett programját, sőt, azon oktatási intézmények számára, ahonnan a legtöbb kérdés érkezik, különleges lehetőséget is felajánl.

Erdődi Rudolfné elmondta: „A Gyerekegyetem ötletében különösen jónak tartom, hogy az előadásokon valamilyen elismerést, oklevelet kapnak a tanulók. A gyerekek nemcsak szeretik, de igénylik is az ilyen visszajelzést. Számukra fontos irányjelző lehet az ilyesmi."

Koncz Maja a Radnóti-iskola hatodikos tanulója. „A Gyerekegyetem? Ó, az nagyon jó dolog. Eddig a felnőttek kérdeztek ki bennünket, most mi is kérdezhetünk. Természetesen nálam már készen is áll az első kérdés. Szeretem a kutyákat, a macskákat is, ám azt soha nem tudtam, miért nem kedvelik ők egymást." Maja kérdése is felkerül internetes honlapunkon a gyűjteménybe, ahonnan majd kiválasztjuk azokat, melyekre az ősszel kezdődő előadás-sorozatban választ adunk.

Akárcsak Hercegfi Glóriáé, aki ötödik osztályba jár. „Hörcsögöket tartok otthon. Sokat gondozom őket, és arra még nem találtam választ, miért mozognak sokkal gyorsabban, mint én."

Megyeri Milán is ott van a kis csapatban, akik az iskolai órák után a Gyerekegyetem kedvéért verődtek össze, hogy megbeszéljék, ki mit szeretne kérdezni. Milán motorizált lurkó, nagyon érdeklik a gépkocsik. Leginkább az foglalkoztatja, erről is kérdezi az egyetemet: készíthető-e otthon üzemanyag? Eljön-e az az idő, hogy vízzel is hajthatóak lesznek az autók?

Baracskai Kitti, aki ugyancsak hatodik osztályos, először mesél, aztán kérdez. „Örülök a Gyerekegyetemnek, mert számtalan kérdés van bennem. Esténként jutnak eszembe, ám egyszer csak elalszom mindig. És egyáltalán nem tudom, mit csináltam éjszaka, hiszen amikor felébredek, nem emlékszem rá. Miért nem tudom, mit csinálok éjjel?"

Búcsúznánk fotós kollégámmal, ám a gyerekek úgy tűnik, most indulnak be igazán. Lehet-e civilizáció más bolygón? Érezhető-e az okosság? Meddig nő a hajunk? Ezeket megköszönjük, és őket is arra biztatjuk, nyugodtan írják meg ezeket is nekünk! Hiszen a Gyerekegyetem kapuja minden 14 évnél fiatalabb kérdező előtt nyitva áll!

Fábián Györgyhirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a Gyerekegyetem!

Miért kék az ég? Miért pont a végén csattan az ostor? Miért kérdezünk? A Kisalföld - a gyereknap hétvégéjén - a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel és a Széchenyi István Egyetemmel közösen szeretné megajándékozni a gyerekeket. Mégpedig úgy, hogy különleges egyetemet „alapít" nekik. Tovább olvasom