Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A távolság mint üveggolyó és a mentolos cukorka

Továbbra is kifogyhatatlannak bizonyul a gyerekek érdeklődése, a legtöbb kérdés a világűrre, a Föld, a Nap keletkezésére irányul. Eddig másfél száz kérdés közül válogathat a Gyerekegyetem zsűrije.

A Kisalföld a Revita TV-vel egy hónapja hirdette meg a Nyugat-Magyarországi és a Széchenyi-egyetemmel közös, játékos mozgalmat a megyében élőknek. Az úgynevezett „Gyerekegyetem" keretében a tizennégy éven aluliak minden kérdésüket feltehetik nekünk, s a nyár végéig várjuk a leveleket.

Havonta egy-egy előadás

A legérdekesebb kérdésekre egyetemeink tanárai válaszolnak, a Gyerekegyetem szeptemberben kezdődik. Havonta egy-egy előadást rendezünk Győrben, Sopronban és Mosonmagyaróváron, elsősorban azokat a „gólyákat" várjuk, akik a nyár végéig eljuttatják hozzánk kérdéseiket. A résztvevők oklevelet vehetnek át igazolásául annak, hogy hallgatóvá váltak.

Másfél száz kérdés

Eddig másfél száz kérdés érkezett, közülük számos nagyszerű gondolkodásmódra utaló is, mint például ez: „Miért csukjuk be a szemünket, ha tüsszentünk?" A legtöbben „a távolságot mint üveggolyót" szeretnék, vagyis a világ végét és elejét próbálják képzeletükkel befogni. Csupán a Nap kialakulásáról tucatnyi kérdés érkezett, s a galaxisunk méreteiről, a bolygók számáról, a Föld életkoráról és az ufók lehetséges létezéséről is mintegy húsz kérdést fogalmaztak meg a gyerekek.

Látható, hogy vannak az élet és a civilizáció kialakulásának olyan fejezetei, amelyek egyformán izgatják sokak fantáziáját , hárman érdeklődtek eddig a piramisok építéséről, szintén hárrman a dinoszauruszokról és né gyen tették fel az ősi kérdést: a tyúk vagy a tojás volt-e előbb?

Sokan nem akartak sem térben, sem időben fényéveket vagy évmilliókat utazni, inkább saját testük, hétköznapi életük foglalkoztatta őket elsősorban. Mint például azt a tizenkét éves lányt, aki arra kíváncsi, miért érezzük hidegnek az üdítőt a mentolos cukor után, vagy azt a két kérdezőt is, aki azt szeretné tudni, miért könnyezünk, ha sír unk?

Otthon is érdeklődők

A tízéves Katona Zsanett is pályázott, két évvel fiatalabb húgával, Dórával együtt a Gyerekegyetemre, mégpedig igen eredeti kérdéssel. Zsanett afelől érdeklődik, hogy miért a piros jelenti a tilost, míg a nyolcéves Dóra meg szeretné tudni, miért híd alakú a szivárvány. A győri Nádorvárosi Közoktatási Központban tanuló testvérek egyébként otthon is igen jó kérdezők, apjukat, Katona Tibort sokszor „megszorongatják". Zsanett legutóbb arról faggatta apját: „Ha beszélünk a világvégéről, a "világelejéről" miért nem?" Látszik, hogy a gyerekek kicsit helyettünk, restelkedőbb felnőttek helyett is kérdeznek.

Laczó Balázs
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első gólyák az élet iskolájában

Lapunkban szombaton jelent meg az első felhívás a Gyerekegyetemre. Alig telt el pár nap, máris sokan érdeklődnek, a diákközösségek gyűjtik kérdéseiket. Az első gólyákat a győri Radnóti-iskolában találtuk meg. Tovább olvasom