Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A suliban és azon kívül is téma a Gyerekegyetem

Győr–Győrszentiván - Kedden délután boldogan húzta magára a gyerekegyetemes pólót s tette fejére a logóval ellátott sapkát szerkesztőségünkben Vida Cintia, a győrszentiváni Móricz-iskola negyedikese.
A kislány elárulta, mind az iskolájában, mind pedig a családjukban téma a Gyerekegyetem, az előadások, a témák itt is, ott is terítékre kerülnek.
Az ügyvédi és újságírói pálya után aktuálisan éppen színésznőnek készülő győrszentiváni diáklányt ezernyi kérdés foglalkoztatja, s ezek közül néhányat – a Kisalföld Gyermekegyetemmel kapcsolatos felhívását követően – barátnőivel együtt megfogalmazott és beküldte szerkesztőségünknek. Ezek közül csak érdekességképpen néhány, amely nagy valószínűséggel nemcsak Cintiát, de sokunkat foglalkoztat: melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás? Ki nevezte el az élőlényeket, vagy például miért gondolkodnak másképpen a fiúk és a lányok? S épp ilyen érdekes az emberi gonoszság mint tulajdonság kérdésének feszegetése.
– Sokat olvasok, szeretem az élővilággal, az állatokkal kapcsolatos könyveket, cikkeket – árulta el mosolyogva Cintia. – A Gyerekegyetem győri előadásán ott voltunk néhány osztálytársammal, s bevallom, nagyon tetszett mindaz, amit a vízirakéta-készítéssel kapcsolatban hallottam.

Vida Cintia kérdései közül egy még dr. Torda Ágnes klinikai szakpszichológust is meglepte. Felvételünkön Cintia, aki boldogan húzta magára a gyerekegyetemes mezt.
Fotó: H. Baranyai Edina

Persze Cintia érdeklődése csupán az alap, s ezt a család és az iskola is megerősíti pluszinformációkkal, érdekességgel, hosszúra nyúlt beszélgetésekkel. A kislány szerint a Kisalföld által indított Gyerekegyetem olyan lehetőség, amelyet kár lenne kihagyni, hisz az információk mellett sokféle érdekességről is hallanak, legközelebb holnap délután 3 órától a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai-karának nagyelőadójában.

– Az ismeretterjesztés egy új formájával találkozhatnak a gyerekek, s ez nagyon jó dolog – erősítette meg Vajger Mónika, Cintia édesanyja. – Nekünk is élményt jelentett, ahogyan a lányunk mesélt az előadásról, s úgy vélem, a tanuláshoz, az ismeretszerzéshez ez még inkább hozzásegíti. Ugyan még nem döntötte el, milyen pályára készül, de talán ez is hozzájárul majdani választásához.

Dr. Torda Ágnes tanszékvezetőt őszintén meglepték azok a kérdések, amelyekre holnap válaszolni is szeretne. Hiszen a kérdés, miért gonoszak az emberek, származhat tapasztalatból, de a média hatása is erőteljesen érvényesül benne. Mint azt a klinikai szakpszichológus elmondta, a gyermekeink felkészületlenek a rossz hírekre, azokra az erőteljesen sokkoló hatású információkra, amelyek naponta érik őket. Ezzel együtt a szülőknek, a családnak és az iskolának is nyitottnak kell lenniük a válaszra, azokra a beszélgetésekre, amelyekre a gyerekek vágynak.
– Harminc éve egyetemi oktató vagyok, de ennyi gyerekkel egyszerre még nem találkoztam, úgyhogy nagyon készülök – mondta el érdeklődésünkre dr. Torda Ágnes, aki hozzátette még: a Kisalföld programsorozata olyan lehetőség, amelyhez előadóként is nagyon szívesen csatlakozott.
A Gyerekegyetem fő támogatója a Városrét és a Nemzeti Kulturális Alap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kérdések a gyerekegyetemen

Hú, rengeteg kérdést kaptunk a diákoktól. A professzorok alig győzték kapkodni a fejüket, hogy… Tovább olvasom