Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Zsugorodott a magyar gazdaság januárban: a kilábalásra még várni kell

Zsugorodott a magyar gazdaság januárban a Világgazdaság mutatószáma szerint.
Zsugorodott a magyar gazdaság januárban a Világgazdaság mutatószáma szerint, a Gyorsulási Irányadó (GYIA) 1,01 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző hónaphoz képest pedig 0,04 százalékkal.

A lap csütörtöki száma ismerteti: a tíz részindex közül öt negatív irányban befolyásolta GYIA-t, négy javította, míg egy semlegesen hatott rá.

Az öt pénzügyi részindex közül kettő csökkentette, ugyanennyi növelte, és egy nem befolyásolta a mutatót. A pénzkínálat reálértéke visszaesett, és a BÉT vezető indexének teljesítménye is rontott a GYIA-n. A reálkamat mérséklődése valamint a rövid és a hosszú állampapírok közötti kamatkülönbség csökkenése a növekedés irányba hatott. Az Ifo-index stagnálása nem mozdította el a mutatószámot.

A makrogazdasági alindexek közül a reálkeresetek emelkedése és a munkakeresés átlagos időtartamának csökkenése pozitívan befolyásolta a GYIA-t, ugyanakkor utóbbi csak minimális javulást mutat, és továbbra is 17 hónapnál több időbe telik új állást találni. A fogyasztási hitelek állományának visszaesése és az ipar teljesítménye lefelé húzta az indexet. Az ipari termelés visszaesett, és rontott az összképen az ipar belföldi értékesítésének volumenindexe is.

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t (bruttó hazai termék) jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adószakértő: oktalanul riogatja a katásokat a NAV

Angyal József okleveles adószakértő szerint az adóhatóság téves jogértelmezéssel riogatja a… Tovább olvasom