Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Zavaros az ekhósok magánnyugdíjpénztári egyenlege

Az egyenlegek szerint az utalásoknak egy része nem jelent meg a pénztáraknál.

Jelentős eltérések mutatkoznak számos, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai szerint adózó magánszemély nyugdíjpénztári egyenlegében - írja szerdai számában a Napi Gazdaság.

A lap birtokába került adatok szerint az igen gyakori eltérés oka egyszerűen az, hogy a magánnyugdíjpénztárak nem mutatták ki az egyenlegben az ekhoalap után kiszámítandó és megfizetendő tagdíjat. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez esetleges vagy tendenciaszerű eltérés.

Annyi állítható biztosan, hogy a foglalkoztatók a klasszikus munkaviszony szerint adózó bér terhei mellett az ekho szerint adózó jövedelem után is megfizették az ekhót. Azt azonban egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy hol parkol most a szóban forgó összeg, illetve azt sem, hogy ez mennyire jellemző az érintett körben.

A szabályok szerint a munkaadó és a munkavállaló által fizetendő ekhót az adóhatóság által kezelt számlára kell utalni, a hatóság pedig a jogszabályok alapján megfelelő arányban megosztja a befizetett ekhót. Ennek egy része, a munkavállalót terhelő ekhoalap 3,8 százaléka a magán-nyugdíjpénztári járulék, amit az adóhatóság negyedévente utal át az adott pénztárnak.

Az egyenlegek szerint azonban ezeknek az utalásoknak egy része nem jelent meg a pénztáraknál. Az adóhatóság nem tud erről a problémáról, legalábbis a lapnak adott válaszuk szerint eddig egyetlen munkáltató és egyetlen pénztár sem fordult hozzájuk, hogy eltérést tapasztalt az egyenlegekben.

Olvasóink írták

  • 1. fióka 2009. október 07. 12:49
    „Aki egy kicsit már utánna járt a dolgoknak tudhatja,hogy a megánnyugdij pénzeknek röviden szólva sanyi,mivel állambácsi benyelte szépen lassan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tesco: A vártnál nagyobb nyereség

Ázsiában 38 százalékkal nőtt a bevétel, az Egyesült Államokban a profit 41,7 százalékkal… Tovább olvasom